I TRØBBEL? Kong Carl Gustaf er tema i en planlagt dokumentar hos SVT. Materiale fra dokumentaren er nå stjålet. Foto: AFP/Philippe Desmazes/Scanpix
I TRØBBEL? Kong Carl Gustaf er tema i en planlagt dokumentar hos SVT. Materiale fra dokumentaren er nå stjålet. Foto: AFP/Philippe Desmazes/ScanpixVis mer

Hemmelig informasjon om kong Carl Gustafs pikevenner er på avveier

Materiale stjålet fra kjent journalist - spres i anonyme brev signert «Noen venner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongevennen Anders Lettström fikk overraskelsen i form av en konvolutt i postkassa på hans gård Sköldnora i Upplands Väsby nord for Stockholm.

I konvolutten lå det et brev signert «Noen venner» - og en usb-pinne full av sensitiv informasjon.

Dokumentar Informasjonen - deriblant konfidensielle kildeopplysninger, intervjuer, bilder av fester hos den serbiske mafiasjefen Milan Sevo og lydopptak av de hemmelige samtalene mellom nettopp Lettström og Milan Sevos høyre hånd Daniel Webb.

Onsdag overleverte en sjokkert Lettström materialet til svensk politi, skriver Expressen.

Det er den prisbelønte journalisten Nuri Kino som har samlet inn materialet, og ifølge Expressen etterforsker det svenske sikkerhetspolitiet Säpo saken som et datainnbrudd hos Kino. Han jobber ifølge Aftonbladet med en dokumentar om kong Carl Gustafs relasjon til unge kvinner, og flere kongevenners bånd til den serbiske mafiasjefen Sevo.

- Jeg vil ikke snakke om dette, er alt Nuri Kino vil si om saken.

Motiv Politikilder oppgir at usb-minnepinnen inneholder over 14 gigabyte med materiale, og ifølge Expressen tror politiet at noen har brutt seg inn i Nuri Kinos datamaskin og kopiert harddisken hans.

Lignende, anonyme brev skal være sendt til flere andre personer, og Säpo skal allerede før Lettström mottok brevet ha mistenkt et datainnbrudd hos Nuri Kino.

Motivet bak datainnbruddet skal være å ramme journalisten og hans planlagte dokumentar.

Ved siden av det sensitive materialet relatert til mafiaen inneholder minnepinnen notater til flere artikler, uredigerte intervjuer og fakturaer og forslag til avtaler.