Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig KGB-arkiv med opplysninger om Treholt

Spion-boka som ble stoppet skal også inneholde opplysninger om Norges mest kjente spion.

WIEN 20. AUGUST 1983: Arne Treholt og russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Foto: Overvåkningspolitiet
WIEN 20. AUGUST 1983: Arne Treholt og russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Foto: Overvåkningspolitiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
 Sitter på en norsk spionbombe
Arkivaren som hoppet av
- Mange spioner aldri avslørt

Den hemmelige spionboka som Dagbladet i dag kunne avsløre ble stoppet av norske myndigheter på begynnelsen av 2000-tallet, skal også inneholde informasjon om Arne Treholt. Det skal fremgå av KGBs arkiv at de helt klart behandlet ham som spion.

- Miktrohin-arkivet kan fortelle at alle som skulle ta seg av Treholt måtte smigre ham. Det finnes flere typer landssvikere. Enkelte er ideologiske, det var ikke Treholt, han var ikke kommunist. Andre gjør det for penger, det gjorde heller ikke Treholt primært, først senere. Ifølge Mitrokhin var han den tredje typen spion, en person med et så stort ego at han i fullt alvor trodde han hadde forstått noe om Den kalde krigen som ingen andre hadde forstått. Han så på seg selv som en slags Messias. Alle hans føringsoffiserer fikk beskjed om at han skulle smigres, de skulle late som alt han sa var det klokeste de hadde hørt, da ville han være fornøyd, sier en kilden som kjenner til innholdet i boka.

- Motivert av ego, så penger
Om Arne Treholt sa Mitrokhin:

- Først solgte han landet sitt - ikke for sølvmynter, men fordi han ville vise at han var smartere enn alle. Siden kom han tilbake og ville ha sølvmyntene.

- For Treholts del var det nok opplevelsen av spenning og det å være betydningsfull i det store internasjonale politiske spillet som var motiverende, sier Stein Vale til Dagbladet. Han har gitt ut boka «Teppefall i Treholtsaken» og er tidligere assisterende sjef i PST.

Titov smigret Treholt
Det er senere omtalt av KGB-avhopper Oleg Gordievskij i boka «KGB sett fra innsiden» (skrevet sammen med Christopher Andrew) hvordan Treholt ble smigret. Hans føringsoffiser Titov var kjent for å være dyktig med mennesker.

EN MESTER PÅ SMIGER: Treholts føringsoffiser Genadij Titov vart god med mennesker. Han var også brutal. 
Foto: PST/SCANPIX
EN MESTER PÅ SMIGER: Treholts føringsoffiser Genadij Titov vart god med mennesker. Han var også brutal. Foto: PST/SCANPIX Vis mer

I boka skriver avhopperen at Titov overfor Treholt hadde gitt uttrykk for at Treholt kunne yte «et enestående bidrag til å bygge bro mellom øst og vest på en måte som lå hinsides rutinepregede, byråkratiske, diplomatiske muligheter».

Opplysninger fra Gordievskij var antakelig grunnen til at Treholt ble gjenstad for aktiv overvåkning fra 1977. KGB-agenten hadde snappet opp opplysninger i KGBs hovedkvarter om en ny, norsk toppagent med pressebakgrunn. Overvåkningspolitiet visste om agentens eksistens, han ble kalt «Foxtrot», men de kjente ikke hans identitet. Treholt, som hadde bakgrunn fra Arbeiderbladet, ble nå hovedmistenkt, og POT trappet opp overvåkingen.

Gordievskij er i ettertid blitt kritisert for å være upålitelig, særlig av folk kritisk til Treholtdommen.

At Treholt virkelig var agent er blitt bestyrket av flere sovjetiske avhoppere. Vitalij Sergeivitsj Jurtsjenko ble kjent med Treholtsaken i Moskva først etter arrestasjonen. Her fikk han i oppdrag å gå gjennom Treholts saksmappe sammen med en annen KGB-offiser. De skulle klarlegge hvordan agenten eventuelt hadde blitt kompromittert. Ifølge Jurtsjenko anså KGB Treholt som en god agent, men ikke av de beste. Han rapporterterte mest politiske opplysninger, nyttige, men ikke umistelige. Mikhail Butkov mente Treholt var en av de ti viktigste agentene i Europa, karakteriserte Treholt som «en slags legende» og sa at hans ry var «fullt ut fortjent». Butkov mente Treholt var grunnen til at de to føringsoffiserene Grusjko og Titov nådde toppen i KGB-hierarkiet.

GODT REGISTRERT: Arne Treholt er omtalt som spion i KGBs arkiv.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT REGISTRERT: Arne Treholt er omtalt som spion i KGBs arkiv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
JOBBET FOR KGB I LONDON: Oleg Gordievskij  var i virkeligheten dobbeltagent. I 1985 hoppet han av til Vesten etter å ha blitt avslørt av KGB. Under rettssaken mot Treholt vitnet han mot den norske spionen, og KGB fikk tips om at han var dobbeltagent. Da ble Gordievsky dopet ned og utsatt for svært harde forhør ledet av Titov. Gordievskij klarte å rømme ved hjelp av vestlig etterretning. Foto: AP/Dennis Cook
JOBBET FOR KGB I LONDON: Oleg Gordievskij var i virkeligheten dobbeltagent. I 1985 hoppet han av til Vesten etter å ha blitt avslørt av KGB. Under rettssaken mot Treholt vitnet han mot den norske spionen, og KGB fikk tips om at han var dobbeltagent. Da ble Gordievsky dopet ned og utsatt for svært harde forhør ledet av Titov. Gordievskij klarte å rømme ved hjelp av vestlig etterretning. Foto: AP/Dennis Cook Vis mer