Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Bergs advokater

- Hemmelig kontakt mellom FSB og E-tjenesten

Spionsiktede Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov mener det er direkte kontakt mellom russiske FSB og Bergs oppdragsgiver - den norske E-tjenesten.

DRØFTER STRATEGI: Forde Bergs advokater vuderer nå hvilken strategi de skal bruke i forsvaret av den spionsiktede nordmannen. I dag møtes den russiske advokaten Ilja Novikov og Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes i Oslo.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
DRØFTER STRATEGI: Forde Bergs advokater vuderer nå hvilken strategi de skal bruke i forsvaret av den spionsiktede nordmannen. I dag møtes den russiske advokaten Ilja Novikov og Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Onsdag formiddag kom Frode Bergs russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, til Oslo for første gang.

Ved siden av et møte med Den norske Helsingforskomité, vedrørende en sak i den russiske republikken Tsjetsjenia, er Norges-besøket i sin helhet lagt opp om Frode Berg.

- Jeg ønsker å sette meg inn i saken mot russeren Mikail Botsjkarov (51) som er siktet for spionasje i Norge. Kan denne saken ha betydning for Frode Berg og en utlevering av ham til Norge, sier Novikov.

På dagsorden står også et møte med Frode Bergs norske familie. Samtidig skal Novikov og Frode Bergs norske advokat drøfte og gjennomgå hele sakskomplekset, og sammen vurdere den videre strategien for forsvaret av Frode Berg.

- Ved godt mot

- Frode Berg er ved godt mot. Berg håper arrestasjonen av russeren Mikhail Botsjkarov (51) kan føre til at han selv blir raskere løslatt og sendt hjem til Norge, sier Frode Bergs russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov.

Den russiske advokaten kom i dag til Norge for å møte nordmannens norske advokat - Brynjulf Risnes - og familien til Frode Berg.

- Vi skal nå sammen gjennomgå saken, sier Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Novikov mener arrestasjonen av russeren Botsjkarov kan ha stor betydning for Frode Berg.

- Vi vet ikke helt hva som skjer nå, men de signalene jeg har fått fra etterforskerne tyder på at de kan bli raskt ferdig med å etterforske Berg og hans sak. Men nå virker det som om etterforskningsledelsen har slått på bremsene, sier Novikov.

Overfor Dagbladet skisserer Novikov flere mulige scenarioer:

OPTIMIST: - Frode Berg er fortsatt optimist og håper å komme hjem til Norge, sier advokat Ilja Novikov, som torsdag kom til Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OPTIMIST: - Frode Berg er fortsatt optimist og håper å komme hjem til Norge, sier advokat Ilja Novikov, som torsdag kom til Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Hvis russiske sikkerhetsmyndigheter vil, kan saken komme opp i desember i år. Da må etterforskningen være avsluttet i løpet av november, Selve rettssaken vil trolig vare i nærmere to uker. Men det er mer sannsynlig at straffesaken ikke kommer for retten før i februar eller mars neste år.

Neste høst

- Hvis russiske sikkerhetsmyndigheter vil, kan de vente fram til 5. juni. 18 måneder etter arrestasjonen. Straffesaken vil da uansett sendes til en domstol - i Russland er reglene slik at sak må berammes innen 18 måneder. Da vil straffesaken ikke komme opp for en domstol før i september 2019, sier Novikov til Dagbladet.

Den russiske advokaten sier at helsesituasjonen til nordmannen som sitter i varetekt i det beryktede høysikkerhetsfengselet Lefortovo, i Moskva - tidligere kjent som KGB-fengselet, hvor politiske dissidenter ble plassert - er god.

- Etter forholdene har Berg det bra. Det er mange eksempler på at personer har brutt sammen etter opphold i dette fengselet. Berg har klart å holde humøret opp, og han er optimistisk og håper at han snart er hjemme i Norge.

Bergs håp

Ved siden av å planlegge det videre forsvaret av Frode Berg, sammen med advokat Brynjulf Risnes, ønsker Novikov også å hente inn mest mulig informasjon rundt russeren - Mikhail Botsjkarov - for å vurdere om arrestasjonen og siktelsen mot ham kan ha betydning for Frode Bergs sak.

- Jeg utelukker ikke at de kan bli utvekslet mot hverandre. Frode Berg håper det, sier Novikov.

SPIONSIKTET: Frode Berg har nå sittet over 10 måneder i spionfengselet i Moskva. Til venstre advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SPIONSIKTET: Frode Berg har nå sittet over 10 måneder i spionfengselet i Moskva. Til venstre advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Den russiske advokaten er svært tilbakeholden med å kommentere hvilken kontakt det har vært mellom norske og russiske myndigheter i Frode Berg-saken.

- Det er grunn til å anta at den norske E-tjenesten og den russiske sikkerhetstjenesten (FSB) har hatt direkte kontakt med hverandre i saken. Jeg vet ikke hva som foregår, men med erfaring fra tidligere spionsaker er det all grunn til å tro at det har vært direkte kontakt mellom tjenestene. Denne kontakten er viktig for hva som skjer med Frode Berg, sier Novikov.

Norge og Russland

På spørsmål om han er kjent med at andre lands etterretningstjenester kan være innblandet i Frode Berg-saken, avviser Novikov dette.

- Jeg er bare kjent med at dette er en sak mellom norske og russiske myndigheter.

Den russiske advokaten er usikker på hvor stor betydning arrestasjonen av Mikhail Botsjkarov vil ha for Frode Berg.

- Allerede i mai fikk jeg signaler om at etterforskningen nærmet seg slutten. Men intet skjedde. I august kom nye signaler, og det ble antydet at straffesaken kunne starte i oktober.

- Men mitt inntrykk fra etterforskerne nå, er at etterforskningen blir stilt i bero, og at russiske myndigheter vil se an saken mot Botsjkarov. Før en dato for rettsforhandlingene i Frode Berg-saken fastsettes.

Frode Berg har fram til nå delt celle med en forretningsmann fra Moldova, som er dømt i en økonomisk sak. Moldoveren skal løslates i februar, etter endt soning.

- Mannen Berg har delt celle med, snakker engelsk, noe som har hjulpet Berg i å takle fengslingen. Frode Berg håper og tror han er løslatt før cellekameraten blir løslatt, sier Ilja Novikov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!