Hemmelig lån fra Flatland til Hamre

SKIEN (Dagbladet): Ifølge et hittil ukjent dokument har TV-kjendis Hallvard Flatland lånt utpressingsdømte Atle Hamre 700000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som garanti for lånet skal Hamre ha gitt Flatland et gjeldsbrev fra utpressingsoffer Thor Christensen på tre millioner kroner.

Flatland-lånet slo ned som en bombe i Agder lagmannsrett i går. Gjeldsbeviset stammer fra november 1994. I dokumenter som Økokrim har beslaglagt hos Flatland, går det fram at Hamre brukte et gjeldsbrev fra eksreder Christensen som garanti overfor Flatland.

Ifølge påtalemyndigheten er gjeldsbrevet en del av den store utpressingssaken. Hamre er tiltalt for å ha presset eksrederen for over 15 millioner i kontanter og ti millioner i gjeldsbrev.

Skal vitne

Flatland skal vitne i saken, men det er uklart om han vil forklare seg. Han ble tidligere i uka tiltalt for hvitvasking av penger og falsk forklaring. Tiltalen går rett inn i Hamre-saken. Det er bakgrunnen for de nye opplysningene som ble lagt fram i retten i går.

Flatland har anledning til å nekte å forklare seg fordi han selv er under straffeforfølging. Spørsmålet er hva TV-Flatland visste: Hva gikk lånet til og hvorfor fulgte det med en garanti fra Christensen?

Hamre forklarer at han lånte pengene av Flatland på vegne av en hesteeier i Bergen, men nekter for at han brukte en garanti fra eksrederen.

Forsvarer Tor Erling Staff raser mot at tiltalen fra Økokrim mot Flatland kommer midt under Hamre-saken og har anmeldt førstestatsadvokat Anne-Mette Dyrnes for grov uforstand i tjenesten. Staff hevder at tiltalen uten grunn bringer travkusken i et dårlig lys.

Gråt

I retten i går tok Hamre til tårene for første gang. Det skjedde da han fikk spørsmål fra Staff om forholdet til kona Trude.

- Er det riktig at hun er stolt av deg uansett hva som skjer? spurte Staff.

Hamre nikket, fortalte at han levde et liv med jobb fra tidlig om morgen til seint og at kona var hans viktigste støtte.