Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig lydbåndopptak avslører

Politiet ville ikke tatt ut tiltale mot fetteren for drapet på Birgitte Tengs idag. Det avsløres i et lydbånd fetteren selv tok opp under et møte med politiet.

OPPGITT: - Jeg har snart brukt halve livet på å renvaske meg, sier fetteren (33). Nå bor han i Spania sammen med kone og barn. Foto: Siv Seglem/Dagbladet
OPPGITT: - Jeg har snart brukt halve livet på å renvaske meg, sier fetteren (33). Nå bor han i Spania sammen med kone og barn. Foto: Siv Seglem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 12 år etter at han ble frifunnet for drapet på Birgitte Tengs, føler fetteren seg fortsatt mistenkeliggjort.

Birgitte Tengs ble funnet drept den 6. mai 1995. Den 17 år gamle jenta ble funnet ille tilredt, kort fra hjemmet på Karmøy.

I et brev til Stortingets Justiskomite beskriver advokat Arvid Sjødin hvilke konsekvenser det har fått for hans klient at Høyesterett har avslått ny behandling av saken, og at en «uriktig beskyldning om drap er blitt stående».

I brevet ber han om en klargjøring av fetterens status i saken, og viser til et hemmelig lydopptak fetteren gjorde under et møte med politiet i November 2009.

- Jeg har snart brukt halve livet på å renvaske meg, sier fetteren (33), til Dagbladet. Tirsdag er det fjorten år siden han ble arrestert og tiltalt for drapet på kusinen.

-Opprører oss I samtaler med politiadvokat Thor Buberg ved  Haugaland og Sunnhordland Politidistrikt har fetteren flere ganger fått høre at han ikke lenger er mistenkt. Han har etterspurt en skriftlig uttalelse som kan renvaske han, men mener politiet så langt ikke har villet gi ham det.

- Det er et skikkelig slag i trynet og oppleves som fullstendig ubegripelig at polititet i samtaler med oss, sier en ting, men at de utad ikke vil si det samme, sier han.

Dagbladet har hatt tilgang til opptakene som ble gjort i slutten av november 2009 ved Haugesund politikammer. Tilstede var politiadvokat Thor Buberg, advokat Arvid Sjødin og fetteren. Det var fetteren som bar opptaksutstyret.

Ikke lenger mistenkt På opptaken som varer nesten halvannen time ønsker fetteren å vite hvordan politiet ser på Tengs-saken idag, mer enn femten år etter at drapet utenfor Karmøy skjedde:

- Hvor står saken nå da? Spør fetteren.

- Vi har ingen mistenkte i denne saken, svarer politiadvokat Buberg
- Idag ville vi ikke tatt ut tiltale, det er åpenbart, fortsetter han.

- Hvorfor det det da, jeg forstår jo det, men hvorfor? Sier fetteren.

- Det er ikke kommet noen nye beviser mot deg etter at dommen falt. Snarere tvert imot, sier Buberg på båndet.

KONFIRMASJONSBILDET: Birgitte Tengs. Foto: Privat
KONFIRMASJONSBILDET: Birgitte Tengs. Foto: Privat Vis mer

- Sier du nå at det er en svekket sannsynlighet for at jeg har gjort dette? Spør fetteren.

- Vi arbeider ikke ut ifra av at du er mistenkt i saken. For oss er dette en helt åpen sak, svarer Buberg.

- Vil det si at jeg har samme status som Ola Nordmann. Hverken mer eller mindre sannsynlighet enn Ola Nordmann? Undrer fetteren.

- Ja, svarer politiadvokaten.

Står inne for uttalelsene Når Dagbladet kontakter politiadvokat Buberg, og refererer fra opptakene, sier han at han står inne for alle uttalelsene på båndet.

- Jeg har vært klar på dette lenge, vi har en sak med ukjent gjerningsmann, sier politiadvokat Thor Buberg til Dagbladet, men understreker at han ikke kan utelukke noen i denne saken.

- Han er ikke mistenkt i saken, og vi ville ikke kunne innstille på å ta ut tiltale mot han på nåværende tidspunkt, sier Buberg.

- Jeg vil minne om at han er frifunnet av domstolen og at det ikke er kommet opplysninger som rokker ved hans status som frifunnet.

- Mer enn det kan jeg ikke si, for jeg vet ikke hvem som er gjerningsmannen, sier Buberg.

- Hva synes du om at det er tatt lydopptak under samtalen med deg?

- Hva jeg tenker om det, skal jeg holde for meg selv, sier Buberg.

Politiadvokaten mener det er uriktig at han ikke skriftlig har påpekt fetterens status i saken.

I en orientering 10 Februar 2009 skrev han: «Politiet har i løpet av den senere tid også foretatt taktisk etterforskning i form av avhør av vitner (...) Det er heller ikke i denne omgang noen opplysninger som er med på å rokke ved NN (fetterens navn fjernet av Dagbladet) som frifunnet.»

- Fullstendig ødelagt Birgitte Tengs fetter har bodd de siste elleve årene i utlandet. Nå bor han med kone og ett barn i Spania.

- Jeg har valgt et liv utenfor Norge som en direkte konsekvens av belastningen saken har gitt meg.

- Det har vært vanskelig å bli idømt et erstatningsmessig ansvar for drapet på min kusine Birgitte Tengs, til tross for at jeg ikke har begått denne handlingen, sier 33-åringen.

- Etter frifinnelsen i straffesaken, sa politiadvokat Buberg til meg at han skulle sørge for at enhver spekulasjon om min befatning med saken skulle feies til side. Det er fint at han nå bekrefter det som sies på båndet, men jeg er avhengig av å ha det skriftlig fra ham fordi denne saken fortsatt verserer i rettsystemet. Det brevet han skrev i februar 2009 er ikke tilstrekkelig, sier fetteren.

ÅSTEDET: Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 i et buskas, noen få hundre meter fra hennes hjem på Karmøy. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
ÅSTEDET: Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 i et buskas, noen få hundre meter fra hennes hjem på Karmøy. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media