Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig lydopptak av samtaler er fullt lovlig

Men klar grense når opptak blir overvåkning. - Verkstedet i Asker i sin fulle rett.

 HVERDAGSTEKNOLOGI:  Utviklingen av smarttelefoner har ført til en sterk økning av samtaleopptak i konfliktsaker - her lansering av en ny HTC-modell på Taiwan tidligere i uka. Foto: Tyrone Siu, Reuters/NTB Scanpix.
HVERDAGSTEKNOLOGI: Utviklingen av smarttelefoner har ført til en sterk økning av samtaleopptak i konfliktsaker - her lansering av en ny HTC-modell på Taiwan tidligere i uka. Foto: Tyrone Siu, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er lov å gjøre lydopptak av samtaler du selv deltar i uten å spørre den eller de du prater med i telefonen eller i et rom.

Men dersom du gjør opptak av en samtale mellom andre uten tillatelse, er det likestilt med ulovlig overvåkning og straffbart etter straffelovens paragraf 208.

Slik oppsummerer advokat Eivind Arntsen i DALAN Advokatfirma DA den markante forskjellen mellom lovlig og ulovlig opptak i lys av situasjonen ved Toyota-verkstedet i Asker, der ledelsen og de ansatte i fellesskap nekter verkstedkunder å gjøre opptak, både lyd og bilde, med dashkamera mens bilen er inne til service eller reparasjon.

- Verkstedet er i sin fulle rett til å gå til dette tiltaket, da i hovedsak etter de klare bestemmelsene i personvernlovgivningen om overvåkning av ansatte. Kunder som ikke aksepterer det, får heller finne seg et annet verksted, sier Arntsen til Dagbladet etter å ha lest om den uvanlige advarselen til verkstedkundene.

Han har jobbet med arbeidsrett som spesialfelt ti års tid, og har merket en voldsom økning de siste fem årene av lydopptak fra klienter og motparter som bevismateriale i tvistesaker.

Personvern gjelder
- Det er ny hverdagsteknologi generelt og smarttelefoner generelt som har gjort lydopptak enkelt. Lovgivningen har ikke vært noe hinder for at dommere godtar slike opptak utfra prinsippet om åpen bevisvurdering. Lovverket har ikke hengt med i utviklingen av bildeovervåkning, men der gjelder  gamle personvernhensyn, påpeker Arntsen.

Dersom loven med tiden blir endret for opptak av levende bilder, spår han at det blir en skjerping.

Han har merket seg en tingrettsdom fra Troms tidligere i år, der en gårdeier ble dømt for ulovlig bruk av overvåkningskamera.

 SKARPT SKILLE:  Den store forskjellen er om du tar opp egne samtaler eller overvåker andre, påpeker advokat Eivind Arntsen. Foto: Jon Hauge, Aftenposten.
SKARPT SKILLE: Den store forskjellen er om du tar opp egne samtaler eller overvåker andre, påpeker advokat Eivind Arntsen. Foto: Jon Hauge, Aftenposten. Vis mer

Kameraet skulle bare holde «oppsyn» med eget gårdstun, men var så avansert at det også fanget opp nabolaget og trafikken på veien.

Bidrar til løsning
- Hva er din erfaring med rettens bruk av ikke-avtalte lydopptak som bevismateriale ?

- Som med annet godkjent bevismateriale i for eksempel oppsigelssaker, legger retten vekt på faktautsagn i opptakene og skreller bort synsing. Men den store forskjellen er at færre slike saker kommer så langt som til retten. Når en eller begge partene har lydopptak, er det lettere å bli enige om hva som er som egentlig er sagt.

- Hva er ditt beste råd når det dukker opp «ukjente» lydopptak i arbeidskonflikter ?

- Regn alltid med at slik samtaler blir tatt opp. Og framfor alt: tenk deg om før du sier noe.

I denne bloggartikkelen har advokat Eivind Arntsen oppsummert sin erfaring med lydopptak.

 KLAR - OG LOVLIG BESKJED:  Verkstedkunder hos Toyota i Asker blir møtt med dette oppslaget. Foto: Privat.
KLAR - OG LOVLIG BESKJED: Verkstedkunder hos Toyota i Asker blir møtt med dette oppslaget. Foto: Privat. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!