(Dagbladet): Det er lov å gjøre lydopptak av samtaler du selv deltar i uten å spørre den eller de du prater med i telefonen eller i et rom.
Men dersom du gjør opptak av en samtale mellom andre uten tillatelse, er det likestilt med ulovlig overvåkning og straffbart etter straffelovens paragraf 208.
Slik oppsummerer advokat Eivind Arntsen i DALAN Advokatfirma DA den markante forskjellen mellom lovlig og ulovlig opptak i lys av situasjonen ved Toyota-verkstedet i Asker, der ledelsen og de ansatte i fellesskap nekter verkstedkunder å gjøre opptak, både lyd og bilde, med dashkamera mens bilen er inne til service eller reparasjon.
- Verkstedet er i sin fulle rett til å gå til dette tiltaket, da i hovedsak etter de klare bestemmelsene i personvernlovgivningen om overvåkning av ansatte. Kunder som ikke aksepterer det, får heller finne seg et annet verksted, sier Arntsen til Dagbladet etter å ha lest om den uvanlige advarselen til verkstedkundene.
Han har jobbet med arbeidsrett som spesialfelt ti års tid, og har merket en voldsom økning de siste fem årene av lydopptak fra klienter og motparter som bevismateriale i tvistesaker.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger