- Hemmelig møte før våpenbyttet

Et hemmelig møte mellom de drapssiktede Per Kristian Orderud og Lars Grønnerød på Ringnes Bryggeri i Oslo blir nå et sentralt punkt for politiet i drapsetterforskningen. Telefonutskrifter kan gi svar på om den 45 år gamle odelsgutten og juristen lyver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Grønnerød har i politiavhør fortalt at han ble oppringt av Per Kristian Orderud i mars - bare en uke før han angivelig byttet en revolver mot en pistol på Orderud gård.

- Møt meg på Ringnes Bryggeri, skal Orderud ha sagt til Grønnerød.

Odelsgutten var, ifølge Grønnerød, i Oslo for å hente bryggeriavfall til dyra på gården i Sørumsand. Ifølge Grønnerød fant han ikke 45-åringen i området. Dermed måtte han ringe tilbake for å få vite hvor møtet skulle finne sted.

Benekter møte

41-åringen fra Snarøya i Bærum har forklart til politiet at Per Kristian Orderud ville kjøpe en kaliber 38-revolver, og at de på dette møtet diskuterte pris og når våpenet skulle overleveres.

- Per Kristian prutet på prisen, hevder Grønnerød, som en uke seinere kjørte opp til Orderud gård med den illegale revolveren i bilen. Lars Grønnerød døpte 38-kaliberen «Lillegutt», som politiet mener er ett av våpnene som ble brukt under trippeldrapet på Orderud gård for over to måneder siden.

Det angivelige våpenbyttet er et av politiets sterkeste kort. Ifølge Grønnerød byttet han revolveren mot en kaliber 22-pistol. I tillegg betalte Orderud 4000 kroner.

- Per Kristian Orderud benekter et møte med Grønnerød på Ringnes Bryggeri i Oslo, er alt advokatfullmektig Jarl Borgvin Dørre vil si til Dagbladet.

Orderud avviser også at det har vært et våpenbytte i slutten av mars. Odelsgutten har forklart at Grønnerød derimot hjalp ham med å bytte såkalte RAM-brikker i PC-en.

«Tause» spor

Analyse av telefonsamtaler kan bli lagt fram i retten seinere denne uka. Den kan fortelle drapsetterforskerne hvor de siktede har vært i aktuelle tidsrom. Politiet kan også komme til å legge fram analyseresultater av de siktedes datamaskiner.

De «tause» sporene er viktige for politiet fordi:

  • Grønnerød hevder å ha ringt og mottatt en telefon fra Per Kristian Orderud bare en uke før han overleverte revolveren på Orderud gård. Ved å kartlegge aktiviteten på de to mobiltelefonene kan politiet finne ut om begge befant seg i området, og om de har ringt til hverandre.

Stemmer dette, vil Per Kristian Orderud få et troverdighetsproblem.

  • Grønnerød har videre forklart at han etter våpenbyttet på Orderud gård ringte til blant annet én spesiell person, fordi han hadde problemer med bilen.

Telefonsporene vil bekrefte om Grønnerød var på Sørumsand.

  • Dataeksperter fra Økokrim er i ferd med å kartlegge hva som befinner seg på datamaskinene til Orderud og Grønnerød. Harddiskene kan være med på å avsløre hvem som lyver: Per Kristian eller den medsiktede Lars Grønnerød? Det kan være mulig å finne ut om Orderud ikke snakker sant når han sier at RAM-brikkene ble byttet ut i slutten av mars. I tillegg har medsiktede Kristin Kirkemo mottatt elektronisk post fra sin halvsøster Veronica Orderud på Grønnerøds PC.

Politiet er nå i ferd med å gjennomgå e-brevene.

  • Telefonsporene kan også være med på å avsløre hvor de siktede var drapsnatta.

Ikke redd

- Analyser av de elektroniske sporene er ikke komplett. Vi har fått råmaterialet, men venter på den endelige rapporten. Jeg regner med at vi vil legge den fram, men jeg vet ikke når det skjer, sier politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politidistrikt.

Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, mener analysene vil få stor betydning for klientens troverdighet.

- Jeg ser fram til rapporten fra politiet. Grønnerød er ikke redd for resultatene. Han mener det vil styrke hans troverdighet, sier Sørvik.