Orderud-saken:

Hemmelig møte på Orderud gård

Nytt møte i forbindelse med Per og Veronica Orderuds ønske om gjenopptakelse av trippeldrapet. Flere aktører skal delta på full befaring på gården.

ORDERUD GÅRD: Onsdag er det blant annet befaring av kårboligen på Orderud gård, åstedet for trippeldrapet i 1999. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORDERUD GÅRD: Onsdag er det blant annet befaring av kårboligen på Orderud gård, åstedet for trippeldrapet i 1999. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SØRUMSAND (Dagbladet): Bil etter bil ruller onsdag morgen inn på Orderud gård. Der vil Per Orderud ta imot representanter fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Han vil i løpet av dagen ta med samtlige av dem rundt på gården. På eiendommen vil det blant annet bli befaring av kårboligen - åstedet for trippeldrapet i 1999.

I tillegg til alle kommisjonens medlemmer, varamedlemmer, flere utredere og Per Orderud selv, vil privatetterforsker Tore Sandberg og Orderuds advokat, Arvid Sjødin, delta på møtet. Det opplyser kilder til Dagbladet.

Full befaring

Også andre deler av Orderud gård vil onsdag bli besøkt. Følget skal ifølge Dagbladets opplysninger både til hovedhuset og utleieboligen, bedre kjent som Fjellet. For kommisjonens medlemmer blir onsdagens besøk det første siden begjæringen om gjenopptakelse ble levert i juni 2018.

Dagbladet får også opplyst at sentrale deler av trippeldrapet vil bli gjennomgått i løpet av befaringen. Blant annet vil fotspor avsatt i kårboligen være tema.

I tillegg skal politiets konklusjoner om hendelsesforløpet gjennomgås. De oppmøtte vil også gjennomgå funnene omkring dette i den nye etterforskningen, ledet av privatetterforsker Sandberg.

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

Ingen avgjørelse

Per og Veronica Orderud ble sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød dømt for medvirkning til trippeldrap, etter at Kristian Magnus Orderud (80), Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble funnet skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum natt til 22. mai i 1999.

SØKT OM GJENOPPTAKELSE: Per Orderud har søkt om gjenopptakelse, men kommisjonen har fremdeles ikke tatt en avgjørelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØKT OM GJENOPPTAKELSE: Per Orderud har søkt om gjenopptakelse, men kommisjonen har fremdeles ikke tatt en avgjørelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I over 20 år har privatetterforsker Tore Sandberg jobbet med undersøkelser av trippeldrapet, og med å få saken gjenopptatt. I 2018, tre år etter at han var blitt løslatt fra fengsel, søkte Per Orderud om å få saken gjenopptatt, men en avgjørelse er fremdeles ikke tatt av kommisjonen.

Ingen er noen gang dømt for å ha utført selve drapene på Orderud gård. Alle de fire dømte nektet for å ha avfyrt skuddene i forbindelse med trippeldrapet, men både Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer