Hemmelig nettverk mot tvangsgifte

I all stillhet har norske myndigheter etablert et kontaktnett i Pakistan for å hjelpe jenter som blir sendt fra Norge for å tvangsgiftes i familiens hjemland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kontaktnettet er opprettet for å gi konkret hjelp til jenter som sendes ut av Norge for å tvangsgiftes, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson til Dagbladet.

- I desember i fjor ble det lagt fram en handlingsplan mot tvangsekteskap, og vi har hatt løpende kontakt med Pakistan om disse sakene i hele år, seinest denne uka, sier hun.

- Har dette kontaktnettet behandlet mange saker?

- Det dreier seg om flere tilfeller, og vi har den nødvendige beredskap, sier utviklingsministeren.

Diskresjon

- Når jeg ikke kan gå i detaljer om dette skyldes det at dette er sensitive henvendelser, sier Frafjord Johnson.

Handlingsplanen mot tvangsgifte ble lagt fram av Barne- og familiedepartementet, og tar sikte på å opprette en offentlig beredskap. Blant annet blir fylkeskommunene bedt om å etablere beredskapshjem, botilbud og krisetelefoner.

Amnesty-rapport

Norsk politi har mistanke om at den 21 år gamle grimstadkvinnen Shazia Saleh ble drept av sin familie i Pakistan fordi hun nektet å gifte seg med sin fetter.

Ifølge familien ble hun drept etter å ha fått et elektrisk støt fra strykejernet.

- Såkalte æresdrap skjer ikke i affekt. Det er planlagte drap som begås fordi kvinnen har vanæret mannen, sa generalsekretær Jan Borgen i Amnesty Internationals norske avdeling da organisasjonen i går la fram et omfattende materiale om omfanget av æresdrap i Pakistan.

Bare i delstatene Punjab og Sindh ble det i fjor utført mer enn 500 æresdrap.

Amnesty har ingen oversikt over omfanget, men frykter store mørketall. - Det dreier seg trolig om flere tusen, mener Jan Borgen.

Menn kan bli utsatt for æresdrap, men i de aller fleste tilfeller er det kvinner som blir drept. De blir enten brent, skutt eller hogd i hjel.

- Det finnes ingen kulturell unnskyldning for æresdrap, sier Jan Borgen.