Hemmelig Obama-plan for å bli kvitt Mubarak direkte

I Kairo strømmer folk til for marsjen mot presidentpalasset i dag.

 - IKKE NÅ:  Hosni Mubarak sa i et intervju med ABC News' Christiane Amanpour i går at han ikke vil trekke seg som president i Egypt nå fordi det vil føre til kaos i landet. I dag kommer den store demonstrasjonen utenfor presidentpalasset. FOTO: ABC NEWS/REUTERS/SCANPIX.
- IKKE NÅ: Hosni Mubarak sa i et intervju med ABC News' Christiane Amanpour i går at han ikke vil trekke seg som president i Egypt nå fordi det vil føre til kaos i landet. I dag kommer den store demonstrasjonen utenfor presidentpalasset. FOTO: ABC NEWS/REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obama-administrasjonen drøfter forslag med egyptiske «tjenestemenn» om hvordan president Hosni Muabarak kan trekke seg  med umiddelbar virkning og overlate ansvaret for en overgangsregjering til visepresident Omar Suleiman, skriver The New York Times.

I et intervju med ABC News i går sa Mubarak (82) at han er lei av å være president, men at det vil bli kaos i landet hvis han trekker seg nå.

Mubarak har kommet med flere politiske innrømmelser siden opprøret startet, men i ABC-intervjuet sto han fast på at han vil sitte fram til presidentvalget i september.

USAs plan for en rask Mubarak-avgang innebærer en bredt sammensatt overgangsregjering der også nå forbudte Muslimsk brorskap får plass.

Men krisesamtalene mellom amerikanske og egyptiske tjenestemenn på høyt nivå hadde ikke ført til noen løsning i natt, ifølge NY Times.

Dermed er det lite som tyder på at det kommer en rask løsning som kan endre den den planlagte folkemarsjen mot presidentpalasset i Kairo i dag.

Folk strømmer på Det er ikke meldt om dramatiske voldsepisoder i Kairo i natt, men i grålysningen er store folkemengder på vei mot Fredsplassen, melder flere medier.

I natt fikk president Barack Obama støtte fra sin utfordrer i den amerikanske presidentvalgkampen, senator John McCain, i forhandlingene om å få til en raskere løsning med president Hosni Mubarak.

- Egypt er hjertet og sjelen i den arabiske verden, sa McCain i en høring i det amerikanske senatet i går.

Der fikk etterretningsorganisasjonen CIA en rekke kritiske spørsmål fra både demokrater og republikanere om hva de visste om det som kom til å skje i Egypt.

Senator Dianne Feinstein (D) fra California leder senat-komiteen for internasjonal etterretning.

CIA: - Kjente ikke mekanismene Hun ville vite hvorfor komiteen ikke var blitt informert med et eneste notat om hva som var i ferd med å skje i Egypt.

CIA-talskvinnen Stephanie O' Sullivan svarte at CIA hadde konkludert med at regjeringen i Kairo var i en «uholdbar» situasjon.

- Men vi visste ikke hvilke mekanismer som ville utløse aksjonene, var O'Sullivans forklaring.

 

 STRØMMER TIL KAIRO SENTRUM:  En opposisjonell  demonstrant viser sin vrede mot Muabarak-regimet på Tahrir-plassen. I grålysningen i dag strømmer folk til for å være med på marsjen mot presidentpalasset. FOTO: MARCO LONGARI, TOPSHOTS/AFP/SCANPIX.
STRØMMER TIL KAIRO SENTRUM: En opposisjonell demonstrant viser sin vrede mot Muabarak-regimet på Tahrir-plassen. I grålysningen i dag strømmer folk til for å være med på marsjen mot presidentpalasset. FOTO: MARCO LONGARI, TOPSHOTS/AFP/SCANPIX. Vis mer