STORE SKADER: Høyblokka hvor Statsministerens kontor og Justisdepartementet holdt hus fram til 22. juli, ble påført store skader i bombeeksplosjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORE SKADER: Høyblokka hvor Statsministerens kontor og Justisdepartementet holdt hus fram til 22. juli, ble påført store skader i bombeeksplosjonen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hemmelig om høyblokka bør rives eller ikke

Skal høyblokka i regjeringskvartalet rives eller bevares? Statsbyggs faglige råd hemmeligstemples av regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsbygg bekrefter overfor NRK at de har sendt over sine råd til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Men hvilket råd som blir gitt, ønsker ikke statsråd Rigmor Aasrud å si noe som helst om.

Stikk i strid med budskapet om «mer demokrati og mer åpenhet», har statsråden valgt å hemmeligstemple det faglige rådet.

Offentlig neste år Rapporten vil ifølge departementet bli holdt hemmelig til ut på nyåret.

Fram til konklusjonen blir offentliggjort på nyåret eller før det lekker ut i mediene, er det dermed ikke kjent om fagfolkene som har vurdert ødeleggelsene av høyblokka mener bygget kan bevares.

Alternativet er å erstatte kontorene til statsministeren og Justisdepartementet med et mer moderne og tidsriktig bygg.

Sjekket skadeomfang Etter planen skulle rapporten være klar til 31. desember. Rådene fra Statsbygg vil være avgjørende for regjeringsbyggets videre skjebne.

- Høyblokka blir revet hvis konklusjonen er at konstruksjonen ble for svekket i eksplosjonen. I motsatt fall, ser jeg for meg at vi utarbeider minst to forslag, et hvor den blir rehabilitert og et hvor den blir revet, sa Aasrud til NTB i slutten av november.

Rapporten skal også gi en analyse av regjeringskvartalet og spørsmålet om det er sikkerhetsmessig forsvarlig å holde departementsbygningene samlet som i dag eller om de bør ligge mer spredt.