Hemmelig opptak avslører Trump

Et opptak fra 2018 med USAs president, Donald Trump, viser hvordan han tilsynelatende gir ordre om å sparke ambassadøren til Ukraina.

UKJENT: USAs president, Donald Trump, hevder at han ikke kjenner Lev Parnes (t.h.) til tross for en rekke bilder og et opptak av dem to sammen under en liten middag i april 2018. Foto: House Judiciary Committee via AP
UKJENT: USAs president, Donald Trump, hevder at han ikke kjenner Lev Parnes (t.h.) til tross for en rekke bilder og et opptak av dem to sammen under en liten middag i april 2018. Foto: House Judiciary Committee via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Bli kvitt henne! Få henne ut i morgen. Jeg bryr meg ikke. Få henne ut i morgen. Ta henne ut. Ok? Gjør det, sier stemmen på opptaket som skal tilhøre USAs president.

Han snakker angivelig om USAs daværende ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch.

Opptaket, som ABC News først omtalte, skal være overlevert til etterretningskomiteen i Kongressen og statsadvokaten i New York.

Siktede forretningsforbindelser

Ifølge TV-kanalen skal opptaket være fra en liten middag 30. april 2018 i Trump International Hotel i Washington D.C. Blant dem til stede var både Lev Parnas og Igor Fruman, to tidligere forretningsforbindelser til Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani. Begge er nå siktet i New York for ulovlig valgkampfinansiering, og Parnas har besluttet å samarbeide med påtalemyndigheten.

Opptaket ser ut til å gå helt på tvers av uttalelser Trump har kommet med. Samtidig støtter det opp under bildet Parnas har forsøkt å tegne gjennom flere intervjuer med amerikanske medier de siste dagene.

Opptaket viser hvordan Trump ser ut til å angripe en diplomat som motsatte seg å være med på en plan om å presse Ukraina til å åpne en etterforskning mot Joe Biden og en avkreftet konspirasjonsteori om at det var Ukraina, ikke Russland, som blandet seg inn i presidentvalget i 2016. Det viser dessuten at presset mot Ukraina kan ha vært planlagt i lengre tid en det som hittil har vært kjent.

Trump har også gjentatte ganger sagt at han ikke kjenner Parnas, og Trumps støttespillere har hevdet at det ikke finnes bevis som knytter presidenten direkte til noe av det han er tiltalt for i riksrettssaken.

RIKSRETT: USA-ekspert Hilmar Mjelde er ikke overrasket over at president Donald Trump nå blir stilt for riksrett, og sammenligner det men en fotballkamp der man får resultatet før man ser kampen. Nå tror eksperten på gjenvalg for den tidligere realitystjernen. Video: Delebekk/Røssland Vis mer

- Ikke en stor fan

- Jeg kjenner ikke Parnas utover at jeg har tatt bilder med ham, som jeg gjør med tusenvis av mennesker. Jeg bare møtte ham, men jeg kjenner ham ikke i det hele tatt. Jeg vet ingenting om ham. Jeg kan bare si at det hele er en stor bløff, sa Trump sa han ble spurt om Parnas i forrige uke.

Fredag ble han spurt om opptaket av Fox News.

- Jeg var ikke en stor fan av Yovanovitch. Jeg ønsker ambassadører som er valgt av meg. Jeg har rett til å ansette og sparke ambassadører, og det er en veldig viktig ting, sier Trump til TV-kanalen.

Opptaket ble offentlig kjent samme dag som Demokratene gjorde seg ferdig med sine første tre dager i riksrettssaken mot Trump. Lørdag starter Trumps forsvarere med sine tre dager med motargumenter. Og Demokratene presser nå på alt de kan for å få lov til å innkalle vitner når de tre dagene er omme.

- Dette illusterer også at det kan være flere avsløringer fra ubrukte beviskilder, skriver New York Times.

Kilder sier til ABC News at det er Fruman som står bak opptaket hvor de to Giuliani-forbindelsene sier til Trump at Yovanovitch har snakket stygt om ham. Det er uttalelsene som får Trump til å si at han vil bli kvitt henne.

I MØTE: USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møter nå pressen i FN-hovedkvarteret i New York. Da fikk sistnevnte spørsmål om anklagene mot Trump. Video: AP Vis mer

Baksnakking

Under samtalen ler flere medarbeidere sammen med presidenten. På et annet tidspunkt skryter tilsynelatende Trump av utenriksminister Mike Pompeo. Men det er øyeblikket hvor han snakker om Ukraina-ambassadøren som er oppsiktsvekkende.

- Det største problemet der, er at jeg synes vi må begynne å bli kvitt ambassadøren. Hun er igjen fra Clinton-administrasjonn. Hun går rundt og sier til alle: «Vent, han kommer til å bli stilt for riksrett. Bare vent», sier Parnas til Trump.

I virkeligheten begynte Yovanovitch å jobbe i det amerikanske utenriksdepartementet allerede under Reagan-administrasjonen.

Truet og presset

Ett år etter samtalen fra opptaket, i april 2019, ble Yovanovitch fjernet fra jobben som Ukraina-ambassadør. Under høringen i Kongressen i fjor høst kom det fram at hun følte seg truet og utsatt for et massivt press basert på «grunnløse og gale anklager fra personer med klart tvilsomme motiver» om at hun var illojal mot Trump.

Tekstmeldinger mellom Parnas og Giuliani, som er offentliggjort av etterretningskomiteen i Kongressen, viser også hvordan de to jobbet i nesten ett år for å få henne fjernet fra jobben.

Parnas og Fruman skal på sin side ha klart få direkte tilgang på USAs president ved å donere penger til republikanske komiteer. I løpet av fjoråret skal Parnas, som ble født i Sovjet, ha blitt et viktig mellomledd mellom Giuliani og ukrainske myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer