Hemmelig plan avslørt

Kreml hadde bygget opp et nettverk av hemmelige agenter i Ukraina lenge før invasjonen.

NYE AVSLØRINGER: Reuters kan nå avsløre nye detaljer rundt krigens første dager. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB
NYE AVSLØRINGER: Reuters kan nå avsløre nye detaljer rundt krigens første dager. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en gjennomgang nyhetsbyrået Reuters har gjort.

- Infiltreringen gikk mye lenger enn det som tidligere er kjent, skriver de.

Da russerne invaderte atomkraftverket Tsjernobyl 24. februar, ble de møtt av 169 medlemmer av Ukrainas nasjonalgarde som tilsynelatende la ned våpnene uten å gi motstand.

I løpet av to timer var atomkraftverket på russiske hender, og de kunne rette siktet mot den ukrainske hovedstaden Kyiv.

Den siste tida har flere av toppfolkene rundt Zelenskyj fått sparken, blant annet daværende sjef for påtalemyndigheten, Iryna Venediktova, og daværende sjef for sikkerhetstjenesten SBU, Ivan Bakanov.

Langvarig operasjon

Reuters' gjennomgang viser at den russiske overtakelsen av Tsjernobyl ikke var en tilfeldighet, men en del av en langvarig russisk infiltreringsoperasjon.

Målet var å infiltrere Ukraina med hemmelige agenter.

Nyhetsbyrået har gjennomført intervjuer med flere tjenestemenn i Russland og Ukraina, og gått gjennom ukrainske rettsdokumenter og uttalelser knyttet til en etterforskning rundt de ansatte ved Tsjernobyl.

Lederen av Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, Oleksij Danilov, bekrefter at Russland hadde agenter i det ukrainske forsvaret da invasjonen ble iverksatt.

- I tillegg til den eksterne fienden, har vi dessverre en fiende blant oss. Denne fienden er minst like farlig, sier Danilov til Reuters.

Nå har Ukraina startet en etterforskning av det nasjonalgarden ved Tsjernobyl gjorde, for å finne ut om de handlet ulovlig.

Agenter ble sendt ut i fjor

En kilde som skal ha vært tett på i planleggingen av Russlands invasjon, har fortalt Reuters at russiske agenter ble sendt til Tsjernobyl i 2021, for å bestikke tjenestemenn og forberede en «ren overtakelse» av Tsjernobyl.

Disse uttalelsene er ikke verifisert, men ukrainske myndigheter etterforsker en tidligere topp i ukrainas etterretningstjeneste, Andriy Naumov, som er mistenkt for forræderi. Ifølge etterretningstjenesten delte han sikkerhetshemmeligheter med Russland.

Sikkerhetssjefen ved atomkraftverket, Valentin Viter, sitter også fengslet, mistenkt for forræderi.

I et avhør skal Viter ha fortalt om en telefonsamtale 24. februar, hvor han ba kommandøren for nasjonalgarden om å «spare folkene sine».

- Jeg sa det for å hindre et blodbad, sier han.

Mislykkes

Kilder tett på Kreml skal ha sagt at Russlands plan var å aktivere «sovende agenter» på innsiden av Ukrainas sikkerhetsmyndigheter.

Tsjernobyl-operasjonen ble en delseier, men russerne mislyktes i å ta den ukrainske hovedstaden Kyiv. Flere av de russiske soldatene skal ha mislykkes med oppdragene sine.

- Kreml ga sin lit til klovner som ikke visste mye. Men de sier alltid det ledelsen vil høre, ellers får de ikke betalt, sier en leder i det pro-russiske separatiststyret i Øst-Ukraina til Reuters.

Store tillitsproblemer

Putin og hans menn i Kreml forventet en rask overtakelse av Ukraina. Det skjedde ikke, men russerne har klart å skape store tillitsproblemer på det ukrainske presidentkontoret. Tidligere i sommer ble blant annet tre av Volodomyr Zelenskyjs viktigste støttespillere sparket.

Blant disse var daværende sjef for sikkerhetstjenesten, Ivan Bakanov. Han mistenkes også for landsforræderi.

I tillegg har Zelenskyj sagt at 651 tilfeller av mistenkt forræderi etterforskes.

- Mer enn 60 tjenestemenn i Ukrainas sikkerhetstjeneste og riksadvokatens organ jobber mot ukrainske interesser, sa den ukrainske presidenten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer