Hemmelig plan halverer Hellas-gjelda

EU gjør stikk motsatt av det de sier, i forsøket på å hindre finanskollaps.

PROTESTER: Det har vært nye demonstrasjoner i Hellas i løpet av helga. Denne eldre kvinnen kollapset da opprørspoliti brøt opp en demonstrasjon mot nye sparetiltak i landet. Foto: Simela Pantzartzi/EPA/Scanpix
PROTESTER: Det har vært nye demonstrasjoner i Hellas i løpet av helga. Denne eldre kvinnen kollapset da opprørspoliti brøt opp en demonstrasjon mot nye sparetiltak i landet. Foto: Simela Pantzartzi/EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En omfattende og ambisiøs redningspakke for eurosonen er i ferd med å ta form, melder BBC i natt. Nyheten kommer i etterkant av Det internasjonale pengefondets (IMF) årlige møte i Washington DC.

Planens viktigste punkt er en kraftig nedskrivning av Hellas' statsgjeld. I tillegg skal EUs krisefond firedobles i størrelse. Håpet er at planen skal spikres ferdig og være klar i løpet av fem-seks uker.

Hellas' statsgjeld er nå på omlag 160 prosent av landets BNP, dette skal halveres til omlag 80 prosent. Private kreditorer i Hellas skal allerede ha akseptert en halvering av fordringene sine.

EUs krisefond, European Financial Stability Facility (EFSF) er på 440 milliarder euro, dette fondet skal økes til 2000 milliarder. Samtidig som krisefondet økes og gjelden nedskrives, planlegger EU å redde bankene som har for sterk eksponering mot den råtne statsgjelda.

EU blir lånegiver Det har vært en utbredt oppfatning at Hellas ville blitt tvunget til å forlate eurosonen, hvis de ikke var i stand til å betjene gjelda si, men EUs nye plan tilsier at landet beholder euroen etter nedskrivningen.

EU vil dermed selv gå inn og låne penger til Hellas, siden markedets tillit til landet fortsatt vil være svært lav etter en nedskrivning. En slik kontrollert nedskrivning innenfor eurosonen vil føre til en generelt svekket tillit til euroen som valuta.

- Å få gjennomført planen som nå ligger på bordet, vil være ekstremt vanskelig. Men prisen for å mislykkes kan være en finansiell krise som vil føre til en alvorlig resesjon, sier BBCs økonomiredaktør Robert Peston.

Politikerne har hele tiden sagt at Hellas skal innfri sine låneforpliktelser, men nå arbeider de altså med en plan som er stikk i strid med dette.

Regningen for å redde forgjeldede euroland og banker som har investert i råtten statsgjeld, vil bli plukket opp av skattebetalerne. EFSF vil få ansvaret med å låne ut friske euro til stater som ikke får lånt i markedet.

Hellas-inspeksjon Hellas' finansminister Evangelos Venizelos sa før helga at Aten vil gjøre «hva som enn kreves» for å redusere sin astronomiske statsgjeld.

Denne uka skal representanter for IMF og EU vurdere om Hellas gjør nok for å oppfylle forpliktelsene i den første redningspakka fra i fjor vår, som de fortsatt mottar penger fra.

Flere analytikere mener det er en reell mulighet for at EU og IMF vil konkludere med at Hellas ikke gjør nok, i så fall vil pengestrømmen stoppe opp og Hellas vil ikke være i stand til å betale neste avdrag på gjelda.

TUNG BØR: Evangelos Venizelos, finansminister i Hellas, har mye gjeld. Nå arbeider EU i all hemmelighet med en plan som vil halvere den. Foto: Brendan Smialowski/AFP/Scanpix
TUNG BØR: Evangelos Venizelos, finansminister i Hellas, har mye gjeld. Nå arbeider EU i all hemmelighet med en plan som vil halvere den. Foto: Brendan Smialowski/AFP/Scanpix Vis mer