Hemmelig plan skal redde EU-grunnloven

Italias statsminister Silvio Berlusconi sier han har en hemmelig plan som vil løse den fastlåste situasjonen rundt forhandlingene om EUs nye grunnlov. Samtidig truer Polen med veto mot en avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spania og Polen nekter å gå med på å endre de svært gunstige avstemningsrettighetene de sikret seg i Nice for tre år siden.

Men onsdag kunngjorde Berlusconi at han har en plan som de to landene vil gå med på.

- Jeg har i min lomme en formel som jeg mener gir Polen og Spania anerkjennelse som store land, sa Berlusconi, som har oppgaven med å lose forhandlingene i havn, fordi Italia har formannskapet i EU dette halvåret.

- Jeg vil trekke forslaget opp av lommen i siste minutt, og så får vi se om det blir akseptert av disse to landene.

Truer grunnloven

Sammen med en konflikt rundt en egen forsvarsgaranti for EU, truer spørsmålet om avstemningsreglene med å velte en enighet om ny EU-grunnlov, melder BBC.

Under forhandlingene i Nice sikret Polen og Spania seg 27 stemmer hver i Ministerrådet. Til sammenligning har Tyskland, som er mye større en begge landene, 29 stemmer.

Trass i prestisjen det ligger i å klare å lede EU-landene fram til enighet om en ny grunnlov, har Italia sagt at de fortrekker ingen avtale, framfor en dårlig avtale.

Svekket innflytelse

Frankrike og Tyskland står i spissen for et forslag som innebærer at EUs besluttende organ, Ministerrådet, i framtiden skal fatte vedtak ved såkalt «dobbelt flertall». Dette er definert som støtte fra over halvparten av medlemslandene - som samtidig representerer 60 prosent av EUs befolkning.

Men Spania og Polen stritter imot, fordi det vil svekke deres innflytelse i forhold til avtalen fra Nice.

De fleste andre EU-landene ønsker reform, fordi avtalen gir de to mellomstore landene nesten like mange stemmer som Tyskland, selv om de er bare halvparten så store.

Truer med veto

Polens president Aleksander Kwasniewski truet onsdag med å legge ned veto mot endringer i EUs avstemningsregler under forhandlingene om en ny EU-grunnlov til helga.

- Dersom dette standpunktet er det som skal inn i traktaten, uten mulighet for kompromiss, kan vi ikke si ja, sa president Aleksander Kwasniewski til BBC.

- Til sjuende og sist har vi rett. Vi har rett til å slåss for en god likevekt i EU, la han til.

(NTB)