- KAN GÅ KONKURS: Ifølge en hemmelighetssetmplet rapport  kan Hellas gå konkurs til tross for den nye redningspakken fra de andre EU-landene. Her er statsminister Lucas Papademos i Brüssel. Foto: (AP Photo/Yves Logghe)
- KAN GÅ KONKURS: Ifølge en hemmelighetssetmplet rapport kan Hellas gå konkurs til tross for den nye redningspakken fra de andre EU-landene. Her er statsminister Lucas Papademos i Brüssel. Foto: (AP Photo/Yves Logghe)Vis mer

Hemmelig rapport beskriver Hellas' gjeldsmareritt

- Ikke sikkert at landet unngår konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået Reuters og avisen Financial Times har fått tilgang på en hemmelighetsstemplet rapport som lister opp flere scenarioer og faktorer som kan føre til at Hellas går konkurs tross hjelpen de nå får fra de andre EU-landene.

Hellas vil trenge enda mer hjelp for å kunne å gjelden ned på 120 prosent av BNP innen 2020, og hvis ikke landet gjennomfører strukturelle reformer og gjør andre tiltak kan gjelden havne på 160 prosent av BNP innen 2020, ifølge analysen.

Den ni sider lange rapporten er datert 15. februar og er utført av IMF, Den europeiske sentralbanken og Europakommisjonen. Flere av EU-landenes ledere skal ha blitt skeptiske til å hjelpe Hellas med en ny krisepakke etter at de fikk rapporten forrige uke.

Etter å ha sittet i forhandlinger gjennom hele natten ble allikevel finansministrene enige om en ny krisepakke til Hellas på 130 milliarder euro i dag.

Motstridende mål Et av hovedproblemene som vektlegges i den hemmelige rapporten, er motsetningene mellom de ulike målene som Hellas skal forsøke å nå. Store offentlige kutt, som skal få bukt med underskuddet på statsbudsjettet, kan føre til enda kraftigere økonomisk nedgang.

Dermed synker statens inntekter, noe som kan få underskuddet til å øke i stedet for å minke.

Et annet tiltak for å få budsjettet i balanse, er gjeldsnedskrivingen som Hellas' private kreditorer har gått med på.

Men denne avtalen kan skremme bankene fra å gi Hellas lån i framtida, påpeker ekspertene fra EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) som har utarbeidet rapporten.

Mer nødhjelp EU-rapporten skisserer flere forskjellige scenarioer som kan utspille seg, avhengig av hvorvidt de greske politikerne vil klare å gjennomføre de planlagte sparetiltakene, og hvordan økonomien i landet utvikler seg.

I et forholdsvis optimistisk scenario vil Hellas trenge 50 milliarder euro i ny krisehjelp mot slutten av dette tiåret. Forutsetningen her er at den økonomiske nedgangen i landet tar slutt allerede neste år.

Skjer ikke det, så risikerer Hellas at statsgjelden ikke synker mer enn til 160 prosent av produktet innen 2020. I så fall vil enda mer krisehjelp bli nødvendig.

Blant utfordringene som listes opp i den såkalte bærekraft-analysen, er tungrodd gresk byråkrati og særinteresser som motsetter seg økonomiske reformer. I tillegg påpekes det i rapporten at det kan bli vanskelig å få grekerne til å akseptere «større lønns-fleksibilitet».

- Resultatet peker på behovet for enda mer gjeldslettelse fra både offentlig og privat sektor for å kunne senke gjelden.

(NTB/Dagbladet)