EKSTREME AVHØRSTEKNIKER: Her gjennomfører demonstranter en av de mest omstridte avhørsteknikene, såkalt «waterboarding», under en demonstrasjon foran Justisdepartementet i Washington. Ifølge en hemmelig rapport gikk CIA utover sin lovhjemmel. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
EKSTREME AVHØRSTEKNIKER: Her gjennomfører demonstranter en av de mest omstridte avhørsteknikene, såkalt «waterboarding», under en demonstrasjon foran Justisdepartementet i Washington. Ifølge en hemmelig rapport gikk CIA utover sin lovhjemmel. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB ScanpixVis mer

Hemmelig rapport: CIAs ekstreme avhørstekniker var lovstridig

Etterretningstjenesten skal ha feilinformert, villedet og holdt tilbake informasjon om avhørsprogrammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fremdeles hemmeligstemplet rapport slår fast at CIAs kontroversielle avhørsmetoder gikk utover lovhjemmelen, melder avisa McClatchy.

For en uke siden ble det kjent at Senatets etterretningskomité går inn for å avgradere den over 6300 sider lange rapporten, og gjøre den kjent for det amerikanske folk.

Men helt avgradert blir den trolig ikke. For først må USAs president Barack Obama gi grønt lys, noe det er ventet at han vil gjøre. Men så vil CIA starte en prosess med å sladde opplysninger som de mener må forbli hemmelighetsstemplet.

Villedet og feilinformerte Avisa McClathy har fått innsyn i rapporten og skriver at den tegner et dystert bilde av en etterretningstjeneste som virket å gå inn for å villede, feilinformere og unndra informasjon fra kontrollorganene som driver tilsyn med CIA. Det er sammenfallende med opplysninger Washington Post fikk om rapporten tidligere denne måneden.

Her er noen av de 20 hovedpunktene i rapporten:
• CIA brukte avhørsmetoder som verken var godkjent av Justisdepartementet eller CIA-hovedkvarteret.
• CIA hindret effektivt tilsyn og innblanding fra Det hvite hus.
• CIA unngikk aktivt eller forhindret Kongressens tilsyn.
• CIA hindret tilsyn av organisasjonens egen generalinspektør.

Særlig skjulte CIA detaljene om de brutale metodene organisasjonen brukte, den mest omstridte dreier seg om såkalt «waterboarding» - som går ut på å framkalle en følelse av å drukne. I amerikansk offentlighet er det ulike syn på om dette klassifiseres som tortur.

I tillegg skal organisasjonen ha overdrevet resultatene som avhørene ga. Blant annet hevdet CIA at viktige opplysninger var kommet som følge av slike avhørsmetoder, mens det i mange tilfeller var opplysninger fangene hadde gitt frivillig.

- Løy om antallet Rapporten slår fast at CIA heller ikke rapporterte korrekt eller nøyaktig oversikt over antallet personer som ble holdt fanget. CIA har tidligere sagt at bare 30 personer ble utsatt for de såkalte forsterkede avhørsteknikene.

- Påstanden er usann. De prøver å minimere skaden, og prøver å gi inntrykk av at dette var et svært målrettet program. Det var ikke tilfelle, sier en anonym innsider til McClathy.

HOLDT PÅ GUANTANAMO: Fengselet i Guantanamo Bay på Cuba ble beryktet for bruk av ekstreme avhørsmetoder. Foto: AFP Photo/Michelle Shephard/Toronto Star/NTB Scanpix
HOLDT PÅ GUANTANAMO: Fengselet i Guantanamo Bay på Cuba ble beryktet for bruk av ekstreme avhørsmetoder. Foto: AFP Photo/Michelle Shephard/Toronto Star/NTB Scanpix Vis mer

Verken CIA eller Senatets etterretningskomité ønsker å kommentere saken.

- Siden rapporten fortsatt er gradert, kan vi ikke kommentere den. Som vi har sagt tidligere vil CIA i samråd med andre etater gjøre en rask gjennomgang av rapporten, sier CIA-talsmann Dean Boyd til avisa.

Senator Dianne Feinstein, som leder Senatets etterretningskomité, vil ikke kommentere saken utover at personen som har lekket den til avisa bør straffeforfølges.

- Hvis noen har lekket en del av en hemmeligstemplet rapport, brøt de loven og bør bli straffeforfulgt, sier Feinstein.

Hemmelig rapport: CIAs ekstreme avhørstekniker  var lovstridig