Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig rapport foreslo militær overvåking av telefon og epost

I fjor mente toppbyråkrater at FOST måtte få mer informasjon fra de de hemmelige tjenestene og trengte fullmakter til overvåking. Ett år senere vil departemantet vingeklippe dem.

TOK OVER I OKTOBER: Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen overlater departementet til statsråd Grete Faremo. Statssekretær Espen Barth Eide i midten. I forslaget til ny instruks for FOST foreslås det langt mindre handlefrihet for tjenesten enn det et topptungt utvalg foreslo for bare et år siden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOK OVER I OKTOBER: Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen overlater departementet til statsråd Grete Faremo. Statssekretær Espen Barth Eide i midten. I forslaget til ny instruks for FOST foreslås det langt mindre handlefrihet for tjenesten enn det et topptungt utvalg foreslo for bare et år siden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De rødgrønne foreslo i november 2009 en instruks som vingeklipper Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST). Instruksen ville sett svært annerledes ut dersom toppbyråkratene i Forsvarsdepartementet fikk bestemme, da de i fjor foreslo utvidede fullmakter til tjenesten.

AvlyttingFOST har fått kraftig refs etter overvåkingsanklager fra regjeringsmedlemmer, krangler mellom hysj-tjenestene og stadige saker i media det siste året.

Nå viser et gradert dokument Dagbladet har fått tilgang til at flere toppbyråkrater i FD, kalt «S-gruppen», i januar 2009 argumenterte sterkt for å gi Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) lov til å overvåke forsvaransattes epost og avlytting av telefon (monitoring, red. anm.) og langt større innpass i hysj-Norge.

LEVERT JANUAR 2009: Få måneder senere kommer påstander om en mulig enorm overvåkingsskandale. I dag finnes bare to av de ni forslagene i oppsummeringen i rapporten igjen i forslaget til ny instruks for tjenesten.
LEVERT JANUAR 2009: Få måneder senere kommer påstander om en mulig enorm overvåkingsskandale. I dag finnes bare to av de ni forslagene i oppsummeringen i rapporten igjen i forslaget til ny instruks for tjenesten. Vis mer

I dag må Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) være til stede når øvelser med monitoring, på jakt etter utveksling av gradert informasjon, finner sted.

«S-gruppen», ledet av tidligere departementsråd John Lunde, ble satt ned av FD våren 2008 for blant annet å klargjøre rollefordelingen mellom de hemmelige hysj-tjenestene og FOST.

Dette var nesten et år før påstandene om nett-overvåking av statsministerens kontor og slottet eksploderte i media, sommeren 2009. Rapporten på 21 sider ble avlevert i januar 2009.

Avstanden mellom utvalgets konklusjoner og FDs forslag til instruks som trolig vedtas før sommeren er stor.

Tidligere departementsråd I 2008 var det allerede meldt om flere konflikter mellom FOST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

I tillegg skal «uklare retningslinjer» ha ført til at FOST flere ganger deltok i kontra- etteretningsoperasjoner sammen med lokale PST-enheter mot sivile norske borgere, ifølge Dagbladets kilder.

«Nødvendige fullmakter»I rapporten uttrykker gruppen bekymring for at FOST ikke klarte å ivareta soldaters sikkerhet i Norge og utlandet, dersom ikke tjenesten får de «nødvendige fullmakter».

«det faktum at Forsvaret i dag gjennomfører operasjoner i områder med høyt trusselnivå (...) understreker nødvendigheten av en kompetent og mer aktiv militær sikkerhetstjeneste(...)», skriver utvalget.

FD-toppene foreslo å endre sikkerhetsloven slik at FOST selv får gjennomføre monitorering og tekniske sikkerhetsundersøkelser (TSU) for å sikre bygg og infrastruktur mot uønsket avlytting.

At FOST i dag ikke kan sikre militære anlegg slik er en viktig enkeltårsak til at utvalget ropte varsko for militært personells sikkerhet i Norge og utlandet.

Nei til sju av ni forslag I dag har bare Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) lov å gjøre dette, med unntak av enkelte særtilfeller der de kan bemyndige private aktører. Dette var viktig årsak til at utvalget i rapporten ropte varsko for militært personells sikkerhet i Norge og utlandet.

Dette, og seks av de totalt ni forslagene fra «S-gruppen», forkastes av Forsvarsdepartementets ledelse i utkastet til instruks for FOST.

«Det gode selskap» Utvalget konkluderte også med at den situasjonen bidro til «økt sikkerhetsrisiko» for personell på grunn av mangelfull informasjon om hva som rørte seg i hysj-Norge.

For å bøte på situasjonen foreslo «S-gruppen» en rekke tiltak som vitnet om tiltro og tillit til FOST. Deriblant å innlemme FOST i det eksklusive Koordinerings- og rådgivningsutvalget for etterretnings- og sikkerhetstjenestene, der de tre hemmelige tjenestene er representert.

Målet var å «gi FOST bedre innsikt i overordnede strategiske spørsmål», skriver S-gruppen.

Forslaget skal være lagt på is.

Utvalget foreslo også at FOST skal være Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) kontakt i Forsvaret, slik at NSM ikke forholder seg direkte til enkeltsjefer og avdelinger i Forsvaret som i dag.

FD avviser ideen blankt i forslaget til instruks, som ifølge flere kilder er ventet før sommeren.

Startet i 2008 Det var våren 2008 at utvalget nedsatt av Forsvarsdepartementet (FD) i oppgave å vurdere hvilken rolle den raskt voksende Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal spille i hysj-Norge.

Mandatet var å «kvalitetssikre forholdet mellom FOST, NSM, PST og E (-tjenesten, red. anm.)» og flere av forslagene gir inntrykk av at avdelingen var på vei inn i varmen i januar 2009.

image: Hemmelig rapport foreslo militær overvåking av telefon og epost

Få måneder senere startet det største bråket rundt en norsk sikkerhetstjeneste på lenge:

• 10. juni 2009 ransaker Kripos FOST sine lokaler på Jørstadmoen på jakt etter tegn på at Statsministerens kontor har blitt overvåket av sikkerhetstjenesten. Etter hvert kommer den sterke rivaliseringen mellom NSM og FOST til syne i en rekke medieoppslag.

«Enorme dimensjoner» En sentral regjeringskilde uttalte da til Dagbladet at overvåkingen kunne ha «enorme dimensjoner», men mistankene om ulovlig overvåking frafalles senere av statsadvokaten.

• Få dager senere blir det kjent at medlemmene i KRU bekymret seg for at FOST kjøpte inn avansert utstyr for telefonavlytting. Statssekretær Espen Barth Eide bekreftet overfor VG at FOSTs aktiviteter hadde «vært i fokus en god stund».

Mange ansatte i FOST forteller i ettertid at de opplever saken som en «jakt». Norsk offiserforbund beskylder ledelsen i FD for å «løpe til politiet» og å «angripe Forsvarets personell».

- Ingen sammenheng
Sommeren 2009 kom det en rekke anklager mot FOST om overvåking av både regjeringen og slottet.

En sentral regjeringskilde uttalte da til Dagbladet at overvåkingen kunne ha «enorme dimensjoner», men mistankene om ulovlig overvåking frafalles senere av statsadvokaten.

LEDET UTVALGET: Spesialrådgiver og tidligere departementsråd John Lunde. Foto: Forsvaret
LEDET UTVALGET: Spesialrådgiver og tidligere departementsråd John Lunde. Foto: Forsvaret Vis mer

Forsvarsdepartementet vil ikke svare på Dagbladets spørsmål rundt S-gruppens rapport, fordi det er gradert materiale.

- Det er ingen sammenheng mellom FOST-saken og arbeidet rundt instruksen, sier departementsråd Erik Lund-Isaksen i FD til Dagbladet.

NSM vil ikke kommentere saken.

GÅR AV: Kommandør Geir Gade, sjef i Forsvarets sikkerhetstjeneste FOST, går snart av som leder i den omstride avdelingen. Her er han i Oslo Militære samfund. Foto: Mette Møller / Dagbladet
GÅR AV: Kommandør Geir Gade, sjef i Forsvarets sikkerhetstjeneste FOST, går snart av som leder i den omstride avdelingen. Her er han i Oslo Militære samfund. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!