HIT, MEN IKKE LENGER: Bak lukkede porter på Jørstadmoen utenfor Lillehammer holder Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) til. Nå etterforskes de av Kripos, mistenkt for ulovlig overvåkning av både regjering og kongehus. Foto: Hans Arne Vedlog
HIT, MEN IKKE LENGER: Bak lukkede porter på Jørstadmoen utenfor Lillehammer holder Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) til. Nå etterforskes de av Kripos, mistenkt for ulovlig overvåkning av både regjering og kongehus. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hemmelig rapport rett rundt hjørnet

EOS-utvalget har gransket tre konkrete saker om arbeidsmetodene i Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet.no): EOS-utvalget er et stortingsoppnevnt kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, blant dem Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST).

Nå bekrefter utvalgets leder, Helga Hernes, at de er i ferd med å sluttføre en rapport om arbeidsmetodene i FOST.

- Vi har jobbet med tre konkrete saker som er nevnt i vår årsmelding, men har ikke avsluttet arbeidet helt ennå. I nær framtid vil vi sende en rapport til FOST og til Forsvarsdepartementet, sier Helga Hernes til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere innholdet i de tre sakene.

- Jeg er informert om at vi vil bli kjent med to-tre konkrete saker som også omhandler FOST i løpet av nærmeste framtid, sier en informert stortingskilde.

Dagbladet vet at Forsvarsministeren var i et møte med EOS-utvalget onsdag denne uka - samme dag som overvåkingsskandalen sprakk.

Ble orientert av NSM

EOS-utvalget ble orientert om de tre konkrete sakene i et møte med Nasjonale sikkerhetsmyndighet (NSM), som på grunnlag av mottatt informasjon hadde uttrykt bekymring over arbeidsmetodene til Forsvarets sikkerhetstjeneste i fjor. De tre konkrete sakene skal omhandle den operative sikkerhetsavdelingen i FSA, som har i oppgave å motvirke sikkerhetstrusler mot Forsvaret i forbindelse med spionasje, sabotasje og terrorhandlinger som kan ramme Forsvaret eller rikets sikkerhet.

• Les mer i EOS-utvalgets årsrapport her.

Etter det Dagbladet erfarer skal disse tre sakene ikke ha noen konkret sammenheng med de siste dagers avsløringer om at FOST skal ha overvåket både regjering og kongehus.

Varslet allerede i fjor
Men allerede i fjor varslet både EOS-utvalget og Nasjonal sikkerhetsmyndighet Forsvarsdepartementet, som er øverste myndighet over Forsvarets sikkerhetstjeneste, om tvilsomme arbeidsmetoder i FOST.

Departementet ba da om en skriftlig redegjørelse fra Forsvarssjefen, men skal ikke ha satt i gang konkrete undersøkelser. Det gjorde derimot EOS-utvalget, og det er disse undersøkelsene som straks er ferdige.

I årsrapporten til NSM kommer det fram at de er svært kritiske til metodene hos FOST, og det påpekes også kriminelle forhold:

RAPPORT: Leder i EOS-utvalget, Helga Hernes, sier at deres rapport om FOST straks er ferdig. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
RAPPORT: Leder i EOS-utvalget, Helga Hernes, sier at deres rapport om FOST straks er ferdig. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

«I tillegg finnes det eksempler på kriminelle handlinger som blir utført av militært personell, og at sikkerhetsloven blir brutt. Dette tyder på mangler i grunnsikringen og administrasjonen av sikkerhet på det enkelte tjenestested. NSM har tillit til at Forsvarssjefen gjennom Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) (tidligere Forsvarets sikkerhetsavdeling, FSA) tar tak i denne utfordringen.»

Etterforskes av Kripos
Nå er altså FOST politianmeldt og mistenkt for å ha drevet ulovlig overvåkning av både statsminister og sentrale regjeringsmedlemmer. Bakgrunnen for dette er at FOST har et teknisk samarbeid med regjeringen om drift og sikkerhet av regjeringens datalinjer.

Overvåkingen ble oppdaget og varslet da en ansatt i justisdepartementet fikk opp en advarsel fra FOST da han surfet på en pornonettside.

FOST har overhodet ingen myndighet til å drive overvåking, telefonavlytting, ransaking eller lignende. Slike metoder kan kun tas i bruk av Politiet og Politiets sikkerhetstjeneste. I instruksene heter det at FOST utelukkende skal operere innenfor Forsvaret.

Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST):

• FOST oppgave er å identifisere hva som har sikkerhetsmessig verdi og redusere sårbarheten av dette internt i Forsvaret. Etterretningstjenesten skal innhente, analysere og fremlegge informasjon som kan bidra til at NSM, FOST og PST er i stand til å utforme og iverksette sine tiltak.

• FOST er også klareringsmyndighet for Forsvaret og for Forsvarets personell og personell i forsvarsindustrien.

• Kontrollerer at Forsvarets ansatte etterlever sikkerhetslovene, men gir også råd og analyser knyttet til militære operasjoner.

• Norges fjerde og nyeste sikkerhetstjeneste, sammen med Politiets sikkerhetstjeneste, Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

• Forsvarets sikkerhetstjeneste er en navneendring fra det som tidligere het Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

• Underlagt demokratisk kontroll gjennom kontrollutvalg for etterretning, overvåking og sikkerhetstjeneste, det såkalte EOS-utvalget.

• Utvalget har vinteren 2009 gransket en bekymringsmelding om at tjenesten kan ha gjennomført ulovlig overvåkning av norske borgere.

• 10. juni avslørte TV 2 at Kripos etterforsket FOST.

• Forsvarsdepartementet har besluttet å innføre en ordning der Forsvarets sikkerhetstjeneste skal stå under direkte kontroll av departementet.

Kilde: Mil.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer