Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig reise opprører Persson

Sveriges statsminister Göran Persson er svært opprørt over det hemmelige Irak-oppdraget til det svenske forsvaret. Nå krever han alle fakta på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom det fram at to svenske forsvarseksperter var på en topphemmelig reise til Irak i sommer for å undersøke påstander om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen så seint som i fjor. Saken skapte storm i Sverige i helga.

Verken den svenske regjeringen eller lederne for Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), der ekspertene jobbet, kjente til den hemmelige reisen.

Avdelingsleder Åke Sellström ved FOI, som sendte forskerne på det hemmelige oppdraget, innrømmer nå at han gjorde en feil.

Oppvask

Nå er det duket for full oppvask:

- Jeg kjenner bare dette fra media. Men dersom det stemmer, er det oppsiktsvekkende. Det innebærer at de det gjelder, må forklare seg til for sin ledelse, og at denne ledelsen forklarer seg for den svenske regjeringen, sa statsminister Göran Persson i går.

Han venter nå på en rapport om saken.

Bildene Dagbladet bringer i dag kommer fra en tv-dokumentar som ennå ikke er sendt på svensk tv. Den er laget av tv-produksjonsselskapet World Television Network (WTN) som er opphavet til saken.

- Vi fant en kasse med raketter i en leilighet midt i Bagdad. Ifølge irakiske forskere kan de brukes til å frakte masseødeleggelsesvåpen, fortalte Maia Wera Cedrell som har jobbet i Irak i 15 år.

Den irakiske forskeren hun kom i kontakt med, skal ha vist kart og dokumenter som viser hvor våpen fra et ukjent våpenprogram for kjemiske og biologiske våpen skal være lagret.

Cedrell tror de kan ha funnet en såkalt «smoking gun», som både president George W. Bush og statsminister Tony Blair har lett etter.

Ikke bevis

Men foreløpig er det politiske Sverige mest opptatt av selve reisen og ikke funnene.

Reporteren fra produksjonsselskapet tok nemlig kontakt med en tidligere våpeninspektør og avdelingsleder ved forsvarsinstituttet. Han ga så klarsignal til den hemmelige reisen, der forskerne reiste som akkrediterte journalister.

Også forsvarsekspertene som dro til Irak i juni, mener funnene var «veldig interessante puslespillbiter», men ikke avgjørende bevis for våpenproduksjon.

- Så følsomme saker skal selvsagt avgjøres i samråd med regjeringen. Det vitner om svært dårlig fingerspissfølelse at dette ble holdt hemmelig for regjeringen, sier forsvarspolitikeren Håkon Juholt fra Socialdemokraterna om det som er kommet fram.

Ny strategi

- Vi kommer ikke til å gjøre noe før mandag. Vi må finne ut hvordan dette har foregått, og nøyaktig hva som er blitt gjort, ikke bare ytre sett hva som er skjedd, sier informasjonssjef ved forskningsinstituttet, Hans Rehnvall.

Ingen har funnet masseødeleggelsesvåpen etter krigen i Irak tok slutt. Det har skapt store problemer for statslederne som brukte dette som hovedargument for krigføringen. Seinest i går skrev den britiske avisa The Independent at George W. Bush og Tony Blair har laget en ny strategi for å prøve å få oppmerksomheten vekk fra de manglende bevisene.

BOMBEFUNNET: Granatene i huset midt i Bagdad har russisk tekst og advarselen «ikke rør» på engelsk. Ifølge irakiske kilder kan de brukes til å avfyre masseødeleggelsesvåpen. Bildene kommer fra en tv-dokumentar laget av WTN.
VARSLER OPPVASK: Sveriges statsminister Göran Persson.