Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig siktet i 11 dager

11 av toppene i T5PC var hemmelig siktet i seks dager før politiet økonomieksperter slo til mot 15 forskjellige adresser i en koordinert politiaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtlige av de 11 er siktet for grov økonomisk utroskap eller medvirkning til grovt økonomisk utroskap i det som kan være norgeshistoriens største pyramideskandale.

Like etter klokka 08 i går morges gikk Økokrim til aksjon og ransaket 15 adresser til toppledere, gründere og folk med forbindelse til pyramideselskapet. Også advokatkontoret til et av selskapene som knyttes til T5PC, ble ransaket.

Lange avhør

Allerede 17. november tok Økokrim ut siktelsene, og mandag ettermiddag fikk de rettens godkjennelse til ransaking. Dagbladet får bekreftet at politiet i all hemmelighet i flere dager har forberedt den omfattende politiaksjonen. Flere politidistrikter deltok i aksjonen, der det ble beslaglagt pc-er, kassevis med dokumenter og mobiltelefoner.

- Vi jobber for fullt med saken. Flere er avhørt, og vi vil fortløpende ta stilling til om noen skal fremstilles for varetektsfengsling, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til Dagbladet.

Seint i går kveld satt flere av de siktede i politiavhør.

Sporer pengeoverføringer

Rundt 70 000 nordmenn tapte penger på T5PC, men de 11 som nå er siktet kom fra det synkende T5PC med millionbeløp.

Bakgrunnen for den omfattende og alvorlige siktelsen er at Økokrim har sporet pengetransaksjoner fra selskapet og til topplederne.

Økokrims siktelse dreier seg om fem sentrale forhold knyttet til forretningsvirksomheten til T5PC. De mener at toppene i selskapet tømte det for minst 20 millioner kroner. Styreleder Jørn Tagge er hovedmannen i Økokrims siktelse. Han skal ifølge siktelsen ha stått medansvarlig for alle de fem forholdene politiet nå setter spørsmålstegn til. Av siktelsen går det også fram at Økokrim mener at toppene i nettverkspyramiden uberettiget skal ha fått utbetalt minst 20 millioner kroner. Her er disponeringene som Økokrim bygger sin siktelse på:

Vannin-avtalen:

I desember i fjor skal Jørn Tagge og daglig leder Arne Longva ha inngått en avtale med selskapet Vannin Import Export Limited som skal være registrert i Belize. Avtalen skal ifølge siktelsen ha gått ut på at T5PC skulle kjøpe 40 prosent av aksjene i Vannin for 15 millioner kroner. Pengene skal ha blitt overført til selskapets konto på Kypros. Senere ble hele denne investeringen nedskrevet som tap.

Batteri-avtalen:

I august i fjor skal det ha blitt det inngått en avtale mellom T5PC og batteriselskapet PWR Charge As. Ifølge siktelsen skal T5PC ha overført 10 millioner kroner til selskapet som utviklet ladebatterier til mobiltelefoner. I samband med dette skal det også ha blitt overført rundt 1,7 millioner kroner til et styremedlem i T5PC. Pengene skal ha blitt overført som et lån. Dette mener Økokrim medførte et tap eller fare for tap for nettverksselskapet.

Cruise-avtalen:

I fjor høst skal T5PC ha gitt et lån på tilsammen 15 millioner kroner til cruiseselskapet Starck Kloster As. I juni i år skal det ha blitt inngått en ny avtale der T5PC låner fem millioner korner fra cruiseselskapet. I en ny avtale skal det også ha ligget en klausul om at dersom dette lånet ble misligholdt bortfalt alle krav T5PC hadde mot Starck Kloster. Økokrim mener nettopp det skjedde, og at T5PC dermed tapte penger eller stod i fare for å tape penger.

Gründer-avtalen:

I september i fjor skal det ha blitt overført minst 20 millioner kroner fra T5PC sin konto til 10 sentrale aktører i nettverksselskapet. Den største utbetalingen skal ha gått til Jim Wolden som alene skal ha mottatt over ni millioner kroner. Økokrim mener at denne disposisjonen var i strid med selskapets interesser.

Aksjonærlista:

I årsoppgjøret for 2003 skriver T5PC at jordaneren Abed Barakat eier nesten halvparten av aksjene. Økokrim mener at denne opplysningen ikke er riktig, og at styreleder Jørn Tagge skrev dette mot bedre viten.

Disse er siktet:

 • Jim Wolden: Trakk i trådene gjennom hele T5PCs levetid. Tidligere bedrageridømt.
 • Tord Haugli. En av gründerne, og styremedlem. Jim Wolden ga Haugli i oppdrag å knytte kontakt med fotballegenden Diego Maradona, som skulle brukes som frontfigur i T5PC.
 • Åge Rege. Styremedlem, men skal ha holdt lavere profil en Haugli, Longva og Tagge. Rege var ansvarlig for internkontrollen i styre. Rege vil ikke kommentere siktelsen.
 • Hermund Enger. Skal ha spilt en mindre rolle i T5PC.
 • Derek Broughton. Gründer som var sentral i å bygge opp selskapet. Broughton var meget sentral på de velkjente hallelujamøtene som T5PC arrangerte for å rekruttere medlemmer.
 • Chim Kjølner. Tidligere leder av FrPU i Oslo, og én av gründerne bak selskapet. - Jeg stiller meg undrende til siktelsen, sier Kjølner.
 • Jørn Tagge: Tidligere styreformann i T5PC. Kom inn i selskapet for å få i gang aksjehandling og få i stand et varesalg i T5PC. Tagge er en god venn av finansakrobaten Thomas Øye, som han engasjerte i for å få i stand kontakter i Dubai og Kina.
 • Arne Johan Longva. Styremedlem under Jørn Tagge. Opprinnelig fra Ålesund, nå bosatt i Sverige. Satt som finansdirektør i selskapet til i sommer.
 • Pål Roppen. Ansatt som daglig leder i T5PC til juni i fjor. Satt i stillingen til midten av november før han sa opp jobben. Ifølge kilder Dagbladet har snakket med skal Roppen ha fått overført 700.000 kroner etter en avtale med Starck Kloster i sommer.
 • Andreas Grøstad. Siste styreleder i selskapet. Hyret inn for å få selskapet tilbake på rett kjøl etter at Jørn Tagge gikk av.
 • Frode Rudlang. Daglig leder i PWR Charge AS der T5PC kjøpte aksjer for 10 millioner kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media