Hemmelig siktet i to år

Kjendisadvokaten (38) ble fratatt slips, belte og mobiltelefon- og kastet på glattcelle. Han har vært hemmelig siktet i over to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten beskriver pågripelsen torsdag som en ren ydmykelse. Han er siktet for trusler, eller medvirkning til trusler, mot et vitne i en narkotikasak i Agder lagmannsrett for over to år siden.

- Pågripelsen av min klient kan ikke oppfattes som annet enn en ydmykelse. Meg bekjent er gapestokken avskaffet, sier advokat John Christian Elden, som representerer advokaten.

Siktet i over to år

Advokaten (38) ble arrestert etter et rettsmøte i Arendal. Han nekter enhver form for straffskyld. Politiet ventet på ham utenfor retten og fraktet ham til politihuset i Kristiansand.

Der ble han kastet på glattcelle før han ble tatt med i avhør. Politiet løslot advokaten seint torsdag. Den siktede advokaten ønsker ikke å gi utfyllende kommentarer, og henviser til sin advokat.

Bakgrunnen for siktelsen er en narkotikasak i Agder lagmannsrett i oktober 2001, da han representerte en 39 år gammel mann som ble dømt til fire års fengsel.

Politiet i Agder opplyser at siktelsen er kommet på bakgrunn av telefonavlytting. Etter det Dagbladet får opplyst, begynte politiet avlyttingen allerede i oktober 2001. Advokaten har med andre ord vært hemmelig siktet i snart to og et halvt år.

- Jeg kan ikke kommentere detaljer rundt dette, men advokaten ble presentert for siktelsen torsdag, sier politiadvokat Per Moseid ved Agder politidistrikt.

Elden mener siktelsen og arrestasjonen har flere prinsipielle sider.

- Det er ingen selvfølge at politiet har hjemmel for å avlytte en samtale mellom advokat og klient, sier Elden.

Han er heller ikke sikker på om politiets fortolkning av den avlyttede samtalen rammes av straffeloven.

Rettssikkerheten

- Et annet viktig spørsmål er rettssikkerheten til min klient. Han har vært siktet i to år og seks måneder uten å vite om det.

Et annet vesentlig poeng er advokatens klienter. Advokaten har de siste åra hatt en rekke saker på Sørlandet.

Hans klienter har ikke vært klar over at både aktoratet og domstolene har kjent til siktelsen mot advokaten. Spørsmålet er om det kan ha påvirket utfallet av straffesakene, sier Elden.

FORSVARER: - Meg bekjent avskaffet vi gapestokken i gamle dager, sier advokat John Christian Elden, som nå representerer den siktede kjendisadvokaten.