Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelig terror-rapport lekket: - Viser store svakheter ved Norges sikkerhet

Skal vise at verken Forsvaret eller politiet er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror.

HEMMELIGHETSFULL: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen  <b>Søreide</b>&nbsp;har ikke villet offentliggjøre en hemmelig terror-rapport. Nå er den lekket til DN: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HEMMELIGHETSFULL: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide har ikke villet offentliggjøre en hemmelig terror-rapport. Nå er den lekket til DN: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror, viser en rapport som Forsvarsdepartementet ikke vil offentliggjøre.

Det melder Dagens Næringsliv som har fått tilgang på rapporten som Forsvarsdepartementet nekter å offentliggjøre.

Rapporten gir innblikk i hvordan regjeringen har sviktet i oppfølgingen av 22. juli- rapporten, og er et sammendrag av Riksrevisjonens avdekking av Forsvaret og politiets manglende evne til å sikre viktige eiendommer, infrastruktur og samfunnskritisk virksomhet ved terror, sabotasje og kriser.

Departements-kritikk

Ifølge DN oppsummeres den hemmelige rapporten i 11 punkter, som blant annet viser kritikkverdige forhold ved Politidirektoratet:

  • «Politidirektoratet har ikke etablert styring og oppfølging av politidistriktene i tråd med instruks om sikring og beskyttelse ved bruk av sikringsstyrker fra Forsvaret og politiet i fred, krise og krig.»
  • «Politidirektoratet har ikke utarbeidet nærmere bestemmelser og prosedyrer for utpeking og klassifisering av objekter som skal sikres og beskyttes ved bruk av sikringsstyrker.»
  • «Politidirektoratet har ikke et overordnet perspektiv på tvers av politidistriktene ved utpeking av sivile objekter som skal sikres og beskyttes ved bruk av sikringsstyrker.»

Forsvarsdepartementet må også tåle kritikk i rapporten, som departementet selv har valgt å holde skjult for offentligheten.

Riksrevisjonen laget en rapport som etter deres mening skulle være egnet for offentliggjøring. Men dokumentet ble likevel stemplet som konfidensielt av Forsvarsdepartementet, som ikke ønsker å kommentere innholdet.

- Vitale sikkerhetsinteresser

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget hadde denne uken en to dager lang høring om saken. Flere sentrale spørsmål kunne imidlertid ikke belyses i den åpne høringen, og flere komitémedlemmer har ytret ønske om å få gjennomført en lukket høring.

Forsvarsdepartementet sendte ikveld en kommentar til Dagbladet fra spesialrådgiver Birgitte Frisch, etter at rapporten nå er lekket:

«De aktuelle dokumentene er graderte etter sikkerhetsloven fordi de inneholder informasjon som kan medføre skade for rikets sikkerhet og selvstendighet og andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser, dersom denne blir kjent for uvedkommende. Etter sikkerhetsloven skal slik informasjon sikkerhetsgraderes og være taushetsbelagt. Forsvarsdepartementet vil derfor ikke kommentere innholdet i sikkerhetsgraderte dokumenter eller saker basert på slike opplysninger.

Flere enkeltopplysninger som i seg selv ikke er graderte, kan til sammen tilsi behov for å gradere større deler av en tekst eller hele teksten.

Forsvarsministeren besvarte spørsmålet om gradering inngående under høringen»

Samme kommentar er gjengitt i Dagens Næringsliv.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media