Opplysninger til Dagbladet:

Hemmelig Ukraina-møte

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) innkalt til hemmelig møte i all hast. Tema er våpenstøtte til Ukraina og tyskproduserte stridsvogner i norsk besittelse, erfarer Dagbladet.

INNKALT I ALL HAST: Seint søndag kveld ble den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen kalt inn for å diskutere våpenstøtte til Ukraina. Møtet er på hemmelig sted. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

INNKALT I ALL HAST: Seint søndag kveld ble den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen kalt inn for å diskutere våpenstøtte til Ukraina. Møtet er på hemmelig sted. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20 stortingspolitikere sitter i den utvidede komiteen.

Hasteinnkallingen kom seint søndag kveld.

Tidspunkt, tema og sted for møte er alltid hemmelig når DUUFK møtes for å diskutere de store spørsmålene i norsk utenriks- og forsvarspolitikk.

Men Dagbladet erfarer at det er Ukraina, våpenstøtte, stridsvogner og kommentarene til den tyske utenriksministeren som er stikkord for møtet mandag.

Oppsiktsvekkende intervju

Ukraina har gjentatte ganger bedt om tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner, noe den tyske regjeringen motsetter seg.

Men Tyskland har nå åpnet for at tredjeland kan kan sende slike stridsvogner til Ukraina, noe de tidligere har sagt nei til. Dette bekreftet Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i et intervju søndag.

- Foreløpig er ikke spørsmålet blitt stilt, men om vi ble spurt, ville vi ikke stått i veien, sa Baerbock i et intervju med den franske TV-stasjonen TF1.

Denne nye vendingen gir også nye muligheter for Norge, som også har Leopard 2-stridsvogner.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier mandag formiddag at Polen kommer til å be Tyskland om tillatelse til å sende tyskproduserte Leopard-stridsvogner til Ukraina, ifølge NTB.

Fra Norge til Ukraina?

Det er ventet at DUUFK skal diskutere om Norge formelt skal be Baerbock om tillatelse til å støtte Ukraina med tyske stridsvogner, etter det Dagbladet er kjent med.

Den ukrainske generalstaben har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som nå kontrollerer 18 prosent av landet.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltok også under kontaktmøtet i Tyskland. Norge er blant flere europeiske land som har Leopard 2-stridsvogner, men noe løfte om å sende slike til Ukraina ville heller ikke han gi.

- Jeg kommenterer ikke fremtidige donasjoner. Men Ukraina har helt klart behov for mange forskjellige våpen, og stridsvogner er opplagt noe de ønsker seg, sa han til NTB etter møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer