BREV: Brev som er sendt til al Qaidas tidligere leder Osama bin Laden kan ha sammenheng med terrorcelle som planla angrep på dansk jord. Foto: AP Photo/File
BREV: Brev som er sendt til al Qaidas tidligere leder Osama bin Laden kan ha sammenheng med terrorcelle som planla angrep på dansk jord. Foto: AP Photo/FileVis mer

Hemmelige bin Laden-brev kan avsløre terrorcelle

Ville ramme Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har lenge vært terrororganisasjonen al-Qaidas verste fiende, men også Danmark sto høyt på lista over terrormål for tidligere leder Osama bin Laden.

Det dras fram i en rettssak mot Abid Naseer (28) som pågår i New York, ifølge Ekstra Bladet.

Under rettssaken gjengis det fra flere brev som er sendt direkte til bin Laden. Disse ble beslaglagt av de amerikanske spesialstyrkene Navy Seals under aksjonen som tok livet av terroristen i 2011 - men innholdet kommer først fram nå.

Ville ramme Danmark Brevene er havnet i offentlighetens søkelys etter rettssaken mot Naseer som anklages for å være lederen for tre terrorceller: En i New York, en i Manchester og en i Danmark/Norge.

Målet for den danske terrorcellen var angivelig et bombeangrep mot avisa Jyllands-Posten. Dette hadde trolig sammenheng med avisas publisering av Muhammed-karikaturer.

I RETTEN: Abid Naseer i retten etter anklager om terrorplanlegging. Foto: AP Photo/Elizabeth Williams
I RETTEN: Abid Naseer i retten etter anklager om terrorplanlegging. Foto: AP Photo/Elizabeth Williams Vis mer

- Sist men ikke minst når det gjelder et angrep på Danmark og jødene, er situasjonen: Vi sendte for en stund siden en gruppe på tre brødre for å utføre en operasjon, står det skrevet i brevet.

Videre står det at cellens prioritering var danske og amerikanske mål.

Brevene skal være datert til 17. april 2009 og det står blant annet:

- Vi mistet kontakt med dem. Vi hørte nyheter om deres pågripelse, men bare gud vet om det er sant. Ytterligere er en av våres brødre - som har erfaring med jihad - tatt der for en stund stiden. Vi forventer mange gode ting fra ham og andre... Må gud gi dem suksess.

Et av de fem sider lange brevene avsluttes med.

- Jødene: Vi informerte den personen vi tidligere har sendt og som har operative evner, å gjøre dem (jødene) til høyeste prioritet. Vi samarbeider med to grupper på dette området og arbeidet fører fram.

Det skal være den drepte terroristen Saleh al Somali som er avsender og Somali knyttes til Abid Naseer som nå sitter i retten. Brevene er sendt i tidsrommet 2009 til 2011 og legges fram som bevis i New York denne uka.

Kan knyttes til Norge Anklagene går også mot at Naseer hadde kjennskap til en terrorcelle i Norge som planla å bombe Jyllands-Posten i 2009-2010. Det er foreløpig ikke kjent om de «tre brødre» i det omtalte brevet kan knyttes de som i 2010 ble tatt av PST og senere dømt for terror.

Saken endte med at Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak i 2012 ble dømt til fengsel for terrorplanlegging. De ble begge avslørt av PST i 2010 - før de ble dømt to år senere.

Naseer anklages også for å være tilknyttet planlegging av angrep på et kjøpesenter i Manchester i England og undergrunnsbanen ved Grand Central Station i New York.

Abid Naseer nekter for alle anklager og rettssaken forventes å være ferdig i neste uke.