Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelige brev kan bli nedgradert

Hemmelige brev fra tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo (Ap) og nåværende forsvarsminister Eldbjørg Løwer (V) til Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) kan bli nedgradert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevene inneholder statsrådenes standpunkter om hvordan Forsvarets etterretningstjeneste skal stille seg til krav om innsyn fra EOS-utvalget.

EOS-utvalget kom over brevene ved en stikkprøvekontroll. Det er forsvarsministeren som avgjør om brevene skal nedgraderes eller ikke.

Av brevene skal det gå fram at både Kosmo og Løwer vil begrense innsynsretten. Dette har skapt problemer for Løwer fordi både Kristelig Folkeparti og Venstre går inn for full innsynsrett.

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre mener etter det NTB kjenner til at brevene bør nedgraderes. Etter et møte i Stortingets presidentskap mandag, går også Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti inn for dette.

- Vi har ingenting imot en nedgradering av brevene. Det vil kunne skape større klarhet i debatten som kommer, sa KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs etter møtet i presidentskapet.

Vanskelige avveininger

Et forslag om at EOS-utvalget skal ha full innsynsrett i E-tjenesten vil ikke få flertall i Stortinget fordi Ap, H og Frp så langt har sagt nei.

E-tjenesten behandler bare saker som har med Norges forhold til andre lands e-tjenester og forhold til andre land å gjøre.

I dag sa Steensnæs at det ville være best med en bred politisk enighet, men han tvilte på om det lot seg gjøre.

- For KrF står det mellom det viktige prinsippet om åpenhet og tillit til EOS-utvalget og balansen mellom følsomme opplysninger om rikets sikkerhet. Foreløpig har vi ikke funnet noe bedre alternativ enn full åpenhet, sa Steensnæs.

Innsynsrett

Han var likevel ikke fremmed for en løsning der innsynsretten i spesielt følsomme saker skal forbeholdes noen få, for eksempel leder og nestleder av EOS-utvalget.

Han avviste nok en gang at kravet om full åpenhet er noen form for mistillit til Løwer slik blant annet saksordføreren for saken, Svein Ludvigsen (H), har hevdet. Ifølge Steensnæs er det ikke grunnlag for slike påstander.

- Det er ikke i nærheten. Ingen av våre statsråder oppfatter regelverket slik at det er statsråden alene som skal avgjøre hvor langt innsynet rekker. Ubegrenset innsyn gjelder så langt som Stortinget bestemmer, sa Steensnæs.

(NTB)