ARRESTERT: Sinn Féin-leder Gerry Adams, som ble arrestert onsdag etter mistanke om at han var involvert i bortføringen og drapet på tibarnsmoren Jean McConville (37) i 1972. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ARRESTERT: Sinn Féin-leder Gerry Adams, som ble arrestert onsdag etter mistanke om at han var involvert i bortføringen og drapet på tibarnsmoren Jean McConville (37) i 1972. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Hemmelige dokumenter fra flere tiår tilbake kan felle Nord-Irlands kjempe

Skjebnedag for Gerry Adams i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sinn Féin-leder Gerry Adams, som ble arrestert onsdag etter mistanke om at han var involvert i bortføringen og drapet på tibarnsmoren Jean McConville (37) i 1972, må ifølge The Guardian løslates i løpet av i dag.

Hvis ikke må han formelt siktes for delaktighet i Jean McConville-saken.

Jean McConville ble beskyldt av IRA for å være informant for britene. Hun ble bortført og drept av IRA i 1972, men liket ble ikke funnet før i 2003. Adams sier at han er uskyldig og at han ikke har vært innblandet i saken.

Gamle dokumenter I flere britiske aviser, deriblant Daily Telegraph, omtales i dag noe av bakgrunnen for at Adams ble arrestert.

Politiet har nå fått tilgang til utskrifter av elleve intervjuer med sju tidligere IRA-medlemmer. Disse stammer fra et enormt IRA-materiale som ligger nedlåst hos Boston College.

Nordirsk rett har slått fast at universitetet skulle overlevere opptakene til nordirsk politi.

Ifølge Telegraph er det snakk om hundrevis av intervjuer, gjennomført over fem år, med totalt 26 tidligere IRA-medlemmer og 20 tidligere medlemmer av den nordirske paramilitære gruppa - IRA-motstanderne - UVF.

«Sannhetskommisjon» Det er den nordirske historikeren Paul Bew - Lord Bew - som gjennom sin stilling hos Boston College har stått bak innsamlingen av dokumentene.

Han begynte i 1999 - i ytterste hemmelighet - arbeidet med å samle inn dokumentasjon fra borgerkrigen i Nord-Irland. Bew var etter sigende inspirert av sannhetskommisjonen som ble etablert i Sør-Afrika for å ta et endelig oppgjør, og finne ut sannheten om, apartheid.

Bew kontaktet flere nøkkelpersoner i Nord-Irland, og begynte å innhente forklaringer fra de personene han trodde hadde kjerneinformasjon om konflikten. Yngre vitner måtte intervjues mens de fortsatt hadde fersk informasjon - eldre vitner måtte intervjues før de tok informasjonen med seg i graven.

Storpolitikk Nå spekulerer britisk presse i om Bews undersøkelser vil føre til at flere profilerte navn blir arrestert.

Nord-Irlands viseførsteminister Martin McGuinness har hevdet at mørke krefter innen det nordirske politiet, som er sterkt imot fredsprosessen, står bak arrestasjonen av partifellen Gerry Adams.

Den britiske statsministeren David Cameron avviser ifølge NTB at det er noen politiske motiver bak arrestasjonen av Sinn Féin-leder Gerry Adams.

- Vi har et uavhengig juridisk system både her i England og i Nord-Irland. Det har absolutt ikke vært noen politisk innblanding i denne saken, sa Cameron til TV-stasjonen Sky News.

Datteren vil snakke McConvilles eldste datter Helen McKendry sa til The Guardian i går at hun var klar for å navngi de hun mener står bak drapet på moren i 1972.

- Jeg er ikke redd lenger. Jeg brukte de 20 første årene av livet mitt på å være redd for disse menneskene. Men nå er jeg ikke redd lenger, erklærte McKendry.

I så fall gjør hun det lillebroren Michael McConville i går sa at han ikke turte på grunn av frykten for represalier.

- Jeg har aldri sagt hvem det var, og fortsatt ikke fortalt til noen hvem det var. Jeg ville ikke si det til politiet. Hvis jeg hadde gjort det, ville enten jeg eller noen i familien eller en av mine barn bli skutt av disse menneskene. Alle tror at dette er over, men det er ikke, sa Michael McConville til BBC.

IRA-link Gerry Adams har vært Sinn Féins øverste leder siden 1983. Allerede da ble Sinn Féin betraktet som den politiske fløyen til Den provisoriske irske republikanske armé (IRA).

Slik Dagbladet skrev i går har Gerry Adams blitt beskyldt for å ha hatt en ledende rolle i IRA siden 70-tallet. Flere har hevdet at han som leder av Sinn Féin, også har vært medlem av IRAs øverste råd.

VIL SNAKKE: Helen McKendry sier hun ikke lengre er redd. Foto: AP / NTB scanpix
VIL SNAKKE: Helen McKendry sier hun ikke lengre er redd. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Adams selv har benektet dette på det sterkeste, men aldri lagt skjul på at han som leder for Sinn Féin har stor innflytelse over tilhengerne av en samlet irsk republikk.

Men selv om den formelle tilknytningen ikke finnes, har det nasjonalistiske partiet alltid hatt en nærhet til IRA.

DREPT: Tibarnsmoren Jean McConville (t.v.). Foto: Reuters / NTB scanpix
DREPT: Tibarnsmoren Jean McConville (t.v.). Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer