TEKNISKE PROBLEMER: Svenske JAS-Gripen sliter med alvorlige tekniske problemer. Foto: AP Photo / Keystone / Peter Klaunzer
TEKNISKE PROBLEMER: Svenske JAS-Gripen sliter med alvorlige tekniske problemer. Foto: AP Photo / Keystone / Peter KlaunzerVis mer

Hemmelige dokumenter: JAS-Gripen har store feil

Alvorlige feil fører til at jagerflyets bruksområde begrenses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en opphetet debatt besluttet Stortinget i 2008 at dagens F-16 skal erstattes av nye kampfly av typen F-35 Joint Strike Fighter.

Det andre reelle alternativet var Jas 39 Gripen. Nå viser det seg at denne typen, som svenskene benytter, har flere alvorlige feil, melder TV4.

De har fått tak i hemmelige dokument der piloter og teknikere uttrykker bekymring over situasjonen.

Tekniske problemer Skjermer som skrur seg av, landingshjelpemidler som ikke er til å stole på og g-drakter med mangelfullt trykk er en del av de svenske pilotenes hverdag.

Blant annet stanser instrumentlandingssystemet ILS opp, noen ganger opp til fire ganger om dagen, og slik har det vært de siste tre åra.

Systemet sender ut signaler som gir navigasjonsinformasjon om innflygningen til en rullebane før landing.

I tillegg er det problemer med pilotenes g-drakter, som skal motvirke effekten av økt positiv akselerasjon ved manøvrering i store hastigheter. Det har medført at man har innført restriksjoner på hvor høyt pilotene kan fly.

Dette problemet skal ha vedvart i fem år.

TV 4 rapporterer også at skjermene i flyet skrur seg av. Noen ganger bare én av dem, men det har også skjedd at samtlige slutter å fungere.

Restriksjoner Alle flyene er fremdeles på vingene, men flere av dem har begrensninger som følge av problemene.

Det er innført restriksjoner på hvor høyt flyene kan fly og hvor krapt man får svinge.

Hvor mange fly som er rammet ønsker ikke det svenske forsvaret å gå ut med.

Flysikkerhetssjef Robert Persson sier til TV4 at problemene med JAS-Gripen har vedvart en stund.

- Vi håndterer det ved å innføre noen begrensninger i virksomheten, sier han til kanalen.

Vil ha mer informasjon Saab, som står bak Jas-Gripen, ønsker per nå ikke å uttale seg i saken, ifølge Helsingborgs Dagblad.

Allan Widman i  den svenske forsvarskomiteen er overrasket over funnene og ønsker mer informasjon fra Forsvaret,

- Det er spesielt viktig men den geopolitiske situasjonen vi har nå, sier han til TV4.

Tre kandidater Til sammen tre fly var i utgangspunktet kandidater til å bli det norske luftforsvarets arvtaker etter F-16: det europeiske samarbeidsprosjektet Eurofighter; amerikanske F-35A Lightning, også kalt Joint Strike Fighter (JSF); og det svenske SAAB-utviklede JAS Gripen.

Eurofighter gikk tidlig, i 2007, ut av dansen, og det siste året før beslutningen falt ved juletider 2008, sto kampen om det svært verdifulle anbudet mellom svenskene og amerikanerne. Til slutt ble det kunngjort at JSF fikk kontrakten på 48 kampfly (antallet er seinere økt til 52), verdt rundt 50 milliarder norske kroner.

Heller ikke JSF har vært skånet for problemer.

I fjor besluttet det amerikanske luftforsvaret å ta alle F-35-flyene ut av tjeneste etter at ett av dem brøt ut i brann.

De første flyene som skal brukes i Norge planlegges levert fra 2017.