MOTTOK E-POSTER: Svenske Per Sandberg har fått et unikt innblikk i norsk politikk og lobbyvirksomhet. Video: Vegard Venli og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Hemmelige e-poster til Per Sandberg havnet på avveie. Nå hevder den mektige lobbyisten at han fikk adressen av Sandberg selv

- Fikk Sandbergs private epostadresse etter et møte i Nærings- og fiskeridepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var Per Sandberg (Frp) som selv ga sin private e-postadresse til lakselobbyisten Frode Reppe, ifølge sistnevnte. Frp-toppen avviser påstandene.

I sommer kunne Dagbladet avsløre at den mektige lakselobbyisten Frode Reppe i NSL (Norske Sjømatsbedrifters Landsforening) i hemmelige e-poster ba om hjelp fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans statssekretær, Roy Angelvik.

Men da Reppe i fjor høst ville etablere en skjult kanal til Fiskeridepartementets toppledelse, gikk det aller meste i ball. Han skrev inn feil e-post-adresse på det som skulle være hemmelige e-poster til fiskeriminister Per Sandberg.

Dermed kom e-postene til Sandberg på avveie, og dukket opp i innboksen til en forskrekket svenske.

- Ble vinket inn på kontoret

Nå skriver Fiskeribladet at det var Sandberg selv som ga sin private e-postadresse til Reppe, under et møte mellom de to i fiskeridepartementet 18. mai i fjor.

- Jeg kan bekrefte at Frode Reppe har opplyst til meg at han fikk Sandbergs private epostadresse etter et møte i Nærings- og fiskeridepartementet i fjor, sier Reppes advokat Geir Hegle i advokatfirmaet Immer Advokat, til Fiskeribladet.

Bladet viser til folk som var til stede under møtet 18. mai, som hevder at Sandberg vinket Reppe inn på sitt kontor etter at møtet var over. Det var der han, ifølge Reppe, skal ha gitt sin private e-postkonto. Bladet hevder også å ha skriftlig dokumentasjon som underbygger Reppes påstand.

Advokaten sier videre at Reppe oppfattet det slik at Sandberg mente det var ønskelig å kommunisere via statsrådens private e-postkonto.

Mens Reppe tidligere har uttalt at han ikke fikk e-postadressen fra Sandberg, har han nå altså snudd. Dette begrunner advokaten med at «Reppe har i denne saken beskyttet Sandberg».

DEBATT: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) snakker om gode tall for fiskerinæringa. Det er ikke Torgeir Knag Fylkesnes (SV) nødvendigvis helt enig i. Vis mer

Sandberg: Skjedde ikke

Sandberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, men viser til sine uttalelser til Fiskeribladet. Der gir han klart uttrykk for at han aldri har bedt Reppe om å ta kontakt via den private e-postadressen.

- Jeg ga han ikke min private e-postadresse, sier Sandberg.

Før helgen ble det kjent at Reppe nå risikerer å miste jobben, som følge av skandaleavsløringene. På spørsmål fra Fiskeribladet om Sandberg føler «at Frode Reppe nå blir ofret på bakgrunn av de han gjorde», svarer Frp-toppen avvisende:

- Nei, jeg har ingenting med at Frode Reppe nå kan miste jobben, sier han.

Gjennom en rekke artikler kunne Dagbladet tidligere i sommer gi et oppsiktsvekkende innblikk i Frode Reppe og NSL's skjulte lobbyvirksomhet inn mot fiskeridepartementets toppledelse.

Dagbladet avslørte hvordan lakselobbyen opererte i en skjult bakkanal til fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans statssekretær Roy Angelvik. Her drev kommunikasjonssjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) et meget aktivt påvirkningsarbeid gjennom private epost-adresser han trodde tilhørte statsråden, men som altså gikk til Sandbergs svenske navnebror.

- Det finnes ingen hemmelig vei

Venstre-leder Trine Skei Grande var blant de som reagerte kraftig på at NSL åpent innrømmet at de sendte mailene til politikernes private e-postkontoer nettopp for å unngå at de havnet i offentligheten.

- Hvor har politisk ledelse vært i denne saken? Lobbyister må skjønne at noe slikt er problematisk, men politikere tilknyttet Regjeringen har ikke lov å være så unnfallende at de dropper journalføring på denne måten, sa hun til Dagbladet i juli og la til:

- Det skal ikke være noen skjulte bakveier til norske statsråder.

Det samme sa Per Sandberg (Frp) selv:

- La det være helt klart: det finnes ingen hemmelig vei inn på mitt kontor. Alle e-poster skal journalføres, uavhengig av hvilken adresse som brukes, skrev han i Dagbladet 12. juli.

Reppe har innrømmet at kontakten med hensikt ikke skulle være offisiell, og at han i sitt lobbyarbeid «bruker absolutt alle midler». Statsråden og statssekretæren var innledningsvis langt mer utydelige i sine forklaringer, men Angelvik bekreftet at han mottok e-postene og at de ikke ble journalført slik loven sier.

Fiskeridepartementet har beklaget overfor Dagbladet at e-postene fra lobbyist Frode Reppe ikke ble journalført. Siden Reppe brukte feil e-postadresse til Per Sandberg, kom de hemmelige e-postene bare fram til statssekretær Roy Angelvik.

Dette er saken:

Avslørte lobbyistens hemmelige spill:

  • I hemmelige e-poster ville den mektige lakselobbyisten Frode Reppe sikre seg hjelp fra fiskeriminister Per Sandberg og hans statssekretær, Roy Angelvik.
  • Angelvik mottok henvendelsene på sin private Gmail, men Reppe skrev inn feil Gmail-adresse til Per Sandberg.
  • Dermed havnet Gmailene i stedet til Per Sandberg, en 35 år gammel svensk familiefar. Han så med økende uro på e-postenes innhold, og kontaktet Dagbladet.
  • Flere politikere reagerte kraftig på det som kom fram i Dagbladets avsløringer og ba den norske Per Sandberg om å rydde opp.
  • Sandberg har selv tatt full avstand fra at han skal ha blitt påvirket av lobbyistene i NSL. Han skriver selv at «Dagbladet antyder at noen få utvalgte kan påvirke politikere i det skjulte. Det å bli anklaget for korrupsjonslignende forhold er sterkt kost. Det gjør meg opprørt og forbannet».
  • Før helgen meldte Fiskeribladet at den omstridte kommunikasjonssjefen i NSL, Frode Reppe, ligger an til å få sparken neste uke.
  • Lørdag skriver det samme bladet at Reppe hevder han fikk Sandbergs private e-postadresse av Sandberg selv, noe sistnevnte nekter for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer