Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelige e-poster vedrørende Bin Ladens død avslørt

Ble omtalt som en «Fedex-pakke».

DREPT: Osama Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker 2. mai 2011. Foto: AP
DREPT: Osama Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker 2. mai 2011. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Osama Bin Laden ble drept 2. mai 2011 i en topphemmelig spesialoperasjon av det amerikanske sjøforsvarets spesialenhet kalt SEAL Team Six.

Dødsfallet har for mange vært et mysterium fordi amerikanske myndigheter ikke har lagt fram bevis i form av bilder eller video.

Ifølge rapportene skal den tidligere al-Qaida-lederen ha blitt skutt i hodet, for senere å bli dumpet i havet.

«Pakke» fra «Fedex» E-poster som det amerikanske nyhetsbyrået AP har fått tak i avslører nye detaljer. Bin Ladens lik blir omtalt som «pakken» levert av «Fedex».

Etter å ha fått nektet innsyn i dokumenter over en lang periode, fikk endelig nyhetsbyrået tilgang til en e-post datert samme dag som drapet på Bin Laden.

- Tradisjonelle prosedyrer for muslimsk begravelse ble gjennomført. Kroppen ble vasket for deretter å bli lagt i et hvitt laken i en bag med vekter. En offiser i militæret leste opp fra religiøse tekster i tråd med den muslimske tradisjonen. Da dette var ferdig ble kroppen lagt på et flatt brett og tippet over bord, står det i e-posten sendt fra Admiral Charles Gaouette i det amerikanske sjøforsvaret.

Tidligere hadde Gaoutte, som på den tiden var kommandør over sjøforsvarets femte flåte, brukt kodeord for å finne ut om helikopteret med Bin Ladens lik hadde ankommet skipet.

- Noen nyheter om pakken enda? spurte Gaoutte admiral Samuel Perez, som hadde ansvaret for båten «pakken» skulle lande på.

- Fedex har levert pakken. Begge bilene er på vei hjembasen, svarer Perez.

Lite bevis Pentagon har ikke kunnet fremlegge bevis på Bin Ladens død. Det foreligger hverken en obduksjonsrapport av liket, DNA-tester, bilder eller materiale fra planleggingen av drapet.

Myndighetene har også vært svært forsiktige med å dele informasjon om hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden.

En av helikoptrene som ble brukt under oppdraget krasjlandet og ble forlatt av styrkene. Lokale innbyggere som bodde i nærheten av Bin Laden tok bilde av helikopteret.

THE SITUATION ROOM: Her ser blant annet president Barack Obama, visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton på aksjonen mot Bin Laden live via en videolink. Foto: AFP
THE SITUATION ROOM: Her ser blant annet president Barack Obama, visepresident Joe Biden og utenriksminister Hillary Clinton på aksjonen mot Bin Laden live via en videolink. Foto: AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!