Hemmelige FBI-agenter avslørte seg selv

Tok skrytebilde i København etter å ha avslørt tyvene. Så gikk alt galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Flere undercover-FBI-agenter har avslørt identiteten sin på internett i forbindelse med at et stjålet Rembrandt-maleri ble funnet igjen i Danmark.

Tabben betyr at flere hemmelige agenter nå finnes med fullt navn og bilde på nettet.

Verdt mange millioner

For fem år siden forsvant to viktige bilder fra det svenske nasjonalmuseet: Ranere tok seg inn på museet rett før stengetid en kveld i desember 2000 i et frekt angrep. Et selvportrett av Rembrandt og et maleri av Pierre-August Renoir ble sporløst borte.


Bildene er verdt mange millioner dollar. Bare Rembrandt-portrettet har en anslått verdi på 40 millioner dollar - utrolige 256 millioner kroner.

I forrige uke kom Rembrandts bilde til rette igjen i Danmark etter en stor internasjonal operasjon der etterretning fra flere land bidro. Fire menn viste frem Rembrandt-portrettet på et dansk hotell til det de trodde var en rik kunsthandler. I virkeligheten var mannen utsendt av FBI, og alle fire ble arrestert. De tre mennene som er arrestert, kommer fra Sverige, Gambia og Irak, ifølge Reuters.

For noen måneder siden ble Renoirs bilde «En ung pariserinne» funnet igjen i Los Angeles etter en nitid operasjon.

- Vi ville ikke avsløre funnet fordi etterforskningen pågikk og man håpet at det skulle være mulig å få tak i Rembrandts selvportrett, sa amerikanske politimyndigheter.

SKRYTEBILDE: Dette bildet er nå på nettet og nyhetsbyråer og skaper hodebry for FBI. Glen Milnor (FBI), Gary Bennet (FBI), ambassadør James P. Cain, Sean Sterle (FBI), Sandra Kaiser, Scott Crabb, Lana Paras og Eric Tscharanyan. Foto: SCANPIX
SKRYTEBILDE: Dette bildet er nå på nettet og nyhetsbyråer og skaper hodebry for FBI. Glen Milnor (FBI), Gary Bennet (FBI), ambassadør James P. Cain, Sean Sterle (FBI), Sandra Kaiser, Scott Crabb, Lana Paras og Eric Tscharanyan. Foto: SCANPIX Vis mer

De fire mennene vil bli utlevert til Sverige og bildene skal tilbakeføres til det svenske nasjonalmuseet.

Hemmeligholdt navn - og laget pressemelding

Det ble raskt offentlig kjent at både amerikanske tollmyndigheter og FBI hadde deltatt i kunstaksjonen. All øvrig informasjon ble tilbakeholdt.

Men så ble fristelsen til å skaffe seg et minne fra aksjonen for stor for agentene. Sammen med den amerikanske ambassadøren i København og politimester Per Larsen i den danske hovedstaden dro de ned i kjelleren på politistasjonen der bildene ble oppbevart.

I kjelleren sørget de for at det ble tatt flere bilder med digitalkamera. På bildet poserer hemmelige FBI-agenter, ambassadøren og flere andre topp-byråkrater sammen rundt det lille Rembrandt-maleriet og smiler stolt mot kamera.

Deretter gikk politimester Per Larsen til pressekonferanse og kunngjorde det fantastiske funnet. Navnene på agentene ble imidlertid holdt hemmelig.

Men så gikk alt galt: Ambassadøren kommer hjem til ambassaden med kameraet sitt. Bildene blir lastet over på pc-en, og i et godt øyeblikk bestemmer noen seg for å offentliggjøre bildet for å fortelle om de fantastisk flinke FBI-agentene som landet er så stolte av. Det er ikke kjent hvem som sendte ut bildet, men det sendes til fotobyrået Associated Press - med navn og bilde av de hemmelige agentene, skriver den danske avisa BT.

- Begeistringen kjente ingen grenser. Vi ville forevige situasjonen og det glade øyeblikket, sier politimester Per Larsen til BT.

Ba avisa skjule ansiktet

I går ringte den danske avisa til den amerikanske ambassaden og gjorde dem oppmerksomme på at det var hemmelige agenter blant de navngitte og avbildete personene. Ambassaden bekreftet tabben og ba BT om å ikke vise ansiktet på agenten som opptrådte som kunsthandler av hensyn til agentens sikkerhet.

Men bildet er allerede spredt på nettet. Det ligger usladdet på Yahoo, en av verdens mest brukte nyhetstjenester.

Dermed kan kriminelle verden rundt finne både navn og bilde på folk som til vanlig jobber med å infiltrere hemmelige organisasjoner og lever av at ingen vet hvem de er.

Dansk politi vil ikke kommentere hendelsen overfor BT, men sier at danske hemmelige agenter unngikk å bli fotografert.