Tortur av fanger i Jemen:

Hemmelige fengsler med tortur: Sjokk og «grilling» i Jemen

- Drives av De forente arabiske emiratene, mens USA står for avhør, ifølge nyhetsbyrået Ap.

ULOVLIGE METODER: En tidligere fange viser hvordan han måtte sitte, med håndjern og beinbøyler, da han var i et hemmelig fengsel på Riyan-flyplassen i byen Mukalla i Jemen. Han skjuler ansiktet sitt av frykt for å bli fengslet igjen. Video: APVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hundrevis av menn har blitt fanget og holdt uten siktelse i det som ifølge nyhetsbyrået Ap er et hemmelig nettverk av fengsler i det sørlige Jemen. Her er overgrep rutine og torturen ekstrem, inkludert «grillen», hvor folk er bundet og blir brent, ifølge Aps avsløringer.

«Slag, sjokk og «grillen»: det er hvordan #tortur blir gjennomført i hemmelige fengsel, melder Amnestys erfarne etterforsker, Donatella Rovera, på Twitter.

- Mulig lovbrudd

Nyhetsbyrået Ap avslører at det finnes minst 18 hemmelige steder i det sørlige Jemen som blir drevet av De forente arabiske emirater. De hemmelige fengslene skal være på militærbaser, i havneområder, på en flyplass, i private boliger - og på en nattklubb.

Ap har intervjuet ti tidligere fanger, menneskerettighetsforkjempere, slektninger av fanger og over ti i jemenittisk militære og regjering. Ifølge kildene er fengslene enten er skjult eller gjort utilgjengelig for Jemens regjering, som har fått militær bistand fra Emiratene i borgerkrigen som nå har vart i to år.

Fylt med frykt

GODE FORHOLD: Disse fangene ligger i en nyrenovert celle i Aden hovedfengsel. Et sted, kort vei unna, er det helt andre og mye verre forhold, ifølge nyhetsbyrået Aps avslørninger. Foto: Maad El Zirky / Ap / Scanpix
GODE FORHOLD: Disse fangene ligger i en nyrenovert celle i Aden hovedfengsel. Et sted, kort vei unna, er det helt andre og mye verre forhold, ifølge nyhetsbyrået Aps avslørninger. Foto: Maad El Zirky / Ap / Scanpix Vis mer

En tidligere innsatt sier at folk ble presset sammen og holdt fanget i skipscontainere i ukevis, med avføring på gulv og vegger. De hadde bind for øynene i ukevis, ble slått, hengt opp på «grillen» og fikk kjønnsorgan torturert.

- Vi kunne høre skrikene. Hele stedet var fylt med frykt. Nesten alle er syke, resten er døden nær. Den som klager blir tatt direkte til torturkammeret, sier en eks-fange til Ap.

Amerikanske forsvarsfolk bekrefter at amerikanske styrker har vært involvert i avhør av fanger i Jemen, men sier at de verken har deltatt i, eller visst om, menneskerettighetsbrudd, skriver Ap. Å avhøre fanger som har blitt utsatt for overgrep kan være brudd på internasjonal lov, som forbyr medvirkning til tortur.

Benekter anklager

Flere amerikanske forsvarsfolk har blitt lovet full anonymitet av Ap, og innrømmer at amerikanske styrker deltar i avhør av fanger i Jemen: USA skal også gi spørsmål som andre stiller for dem, i tillegg til at de får utlevert transkripsjoner av intervjuer som er gjennomført av emiratiske allierte. De sier også at amerikanske militærledere er klar over torturanklagene i jemenittiske fengsler.

- Hvis dette stemmer, er det helt uakseptabelt og kan ikke forsvares under folkeretten. Dette er nok et eksempel på viktigheten av at verden samler seg om felles forståelse av hva som er tillatt og ikke tillat når det gjelder behandlingen av fanger tatt i krig og konflikt, sier Mads Harlem, leder av Folkerettsseksjonen i Røde Kors, som fortsetter:

TØFFE KÅR: Gjennom gitteret vises deler av hovedfengselet i havnebyen Aden, Jemen. De forente arabiske emirater driver en del av dette fengselet, hvor fanger skal ha blitt torturert og holdt uten siktelse eller dom, ifølge Ap. Foto: Maad El Zikry / Ap / Scanpix
TØFFE KÅR: Gjennom gitteret vises deler av hovedfengselet i havnebyen Aden, Jemen. De forente arabiske emirater driver en del av dette fengselet, hvor fanger skal ha blitt torturert og holdt uten siktelse eller dom, ifølge Ap. Foto: Maad El Zikry / Ap / Scanpix Vis mer

- Jeg håper virkelig ikke at hverken Norge eller norsk næringsliv leverer varer eller tjenester som har blitt brukt i disse fengslene. Det vil være en krigsforbrytelse.

Fra offisielt amerikansk hold benektes Ap-avsløringene:

- Vi følger alltid de høyeste standarder, og ville aldri ha tillatt noen brudd på menneskerettighetene, sier talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Dana White, når hun får presentert Aps funn.

Også De forente arabiske emiratene benekter anklagene, og sier at det «ikke finnes noen hemmelige fengsler, og at det ikke gjennomføres tortur under avhør».

HUNGERSNØD: Etter en tilspisset borgerkrig som har vart i mer enn to og et halvt år har CNN fått tilgang til områder i Jemen der hungersnød og kolera herjer som verst. Video: CNN Exclusive Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer