- Hemmelige fredssamtaler med Taliban

Afghanistans regjering snakker med ledelsen i Taliban, ifølge Washington Post.

HYSJ-SAMTALER:Regjeringen til Afghanistans president Hamid Karzai har startet hemmelige fredssamtaler med Taliban, ifølge avisa Washington Post. Foto: SCANPIX/REUTERS
HYSJ-SAMTALER:Regjeringen til Afghanistans president Hamid Karzai har startet hemmelige fredssamtaler med Taliban, ifølge avisa Washington Post. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Afghanistans regjering har begynt hemmelige samtaler med ledelsen i Taliban, ifølge avisa Washington Post. Målet skal være å få slutt på krigen i landet.

Både afghanske og arabiske kilder bekrefter overfor den amerikanske avisa at samtaler har funnet sted.

Også i fjor skal det ha blitt holdt møter mellom de to partene, uten at det brakte konflikten nærmere en løsning. Situasjonen hevdes imidlertid å være annerledes nå, siden Talibans utsendinger til de pågående samtalene har større myndighet til å uttale seg på vegne av opprørsledelsen.

Nærmere bestemt skal utsendingene ha fått et tydeligere forhandlingsmandat fra den såkalte Quetta-shuraen, en gruppe Taliban-ledere som holder til i den pakistanske byen Quetta. Talibans åndelige leder mulla Muhammad Omar regnes som shuraens øverste sjef.

Tidligere har representanter for Omar krevd at alle de utenlandske soldatene i Afghanistan må forlate landet før det kan bli aktuelt med fredssamtaler. Opprørernes evne til å holde stand mot NATO-styrkene på slagmarken har gjort det mulig å sette makt bak kravet.

Nå har imidlertid Taliban-lederne endret holdning, delvis fordi de erkjenner at de ikke har full kontroll med sin egen bevegelse, mener en av kildene til Washington Post.

Mulla Omar og de andre lederne skal derfor ha blitt redde for å bli skjøvet ut på sidelinjen. (NTB)