Hemmelige IS-tunneler funnet under irakisk by

- Et eget nettverk under byen.

ELEKTRISITET: I de drøyt 30 tunnelene som nå er oppdaget er det innlagt strøm, og egne soveområder. Foto: AP / Scanpix
ELEKTRISITET: I de drøyt 30 tunnelene som nå er oppdaget er det innlagt strøm, og egne soveområder. Foto: AP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under den irakiske byen Sinjar ble det nylig oppdaget et nettverk av tunneler, som skal være laget og brukt av terrororganisasjonen IS.

- Det er så mange tunneler at vi ikke kan telle dem, sa yazidi-offiseren Hussein Khuru Murad til Wall Street Journal, da oppdagelsen ble gjort.

Strøm og våpen Ifølge kommandør Shamo Eado er det snakk om mellom 30 og 40 tunneler.

- Det er som et eget nettverk inni byen, sier han til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

AP har også oppsøkt tunnelene, og fotografert og filmet dem. Bildene viser at tunnelene har elektrisitet, egne soveområder, og at de har blitt benyttet som et sted for oppbevaring av ammunisjon.

IS har brukt tunnelene til å gå i skjul under fiendens posisjoner for å plante eksplosiver, skape underjordiske bunkere eller for eksportere ulovlig olje, ifølge Wall Street Journal.

- Fører til bombefabrikk Terrorgruppa, som tok kontroll over Sinjar nord i Irak i august i fjor, har også bygd tunneler i andre deler av Syria og Irak som de har tatt. Men Sinjar er et av få steder hvor IS har blitt tvunget ut, ifølge en tidligere NTB-artikkel.

- Denne tunnelen lar dem gå inn og ut av en butikk på gata og fører dem til en bombefabrikk, sier offiser Murad og peker på en inngang i sentrum av byen.

Også i Beiji, hvor et av Iraks viktigste oljeraffinerier ligger, har irakiske soldater og sjiamuslimske militskrigere sagt at de har funnet tunneler.

I SKJUL: 
IS har brukt tunnelene til å gå i skjul under fiendens posisjoner for å plante eksplosiver, skape underjordiske bunkere eller for eksportere ulovlig olje, ifølge Wall Street Journal. Foto: AP / Scanpix
I SKJUL: IS har brukt tunnelene til å gå i skjul under fiendens posisjoner for å plante eksplosiver, skape underjordiske bunkere eller for eksportere ulovlig olje, ifølge Wall Street Journal. Foto: AP / Scanpix Vis mer