Donald Trump:

Hemmelige middager: «Krangler»

Megarike donorer, partifeller og kjente tilhengere har den siste tida blitt samlet til en rekke hemmelige middager med Donald Trump.

«VI FÅR SE»: Under en rekke hemmelige middager med megarikinger, høytstående republikanere og kjente støttespillere har USAs tidligere president Donald Trump fått råd om sin politiske framtid. Foto: Reuters / NTB
«VI FÅR SE»: Under en rekke hemmelige middager med megarikinger, høytstående republikanere og kjente støttespillere har USAs tidligere president Donald Trump fått råd om sin politiske framtid. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De siste ukene har USAs forhenværende president Donald Trump og apparatet rundt ham avholdt en rekke hemmelige og eksklusive middager i Houston, Nashville og Las Vegas.

Gjestelista har vært like variert som diskusjonene:

Megarike Trump-donorer, høytstående partifeller og kjente støttespillere har diskutert alt fra kampsport til coronavaksiner.

Ett fellestrekk har middagene likevel hatt: På et eller annet tidspunkt har Trumps framtid kommet opp i samtalene, og mulighetene for en retur til Det hvite hus har blitt analysert, skriver Politico.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Ris og ros

Den amerikanske nettavisa har intervjuet en rekke ikke-navngitte personer som har deltatt i middagene, deriblant den siste, som fant sted i Las Vegas fredag i forrige uke.

Der skal blant andre Phil Ruffin, kasinomogul og en av Trumps super-donorer, ha deltatt. På en annen middag skal Lindsey Graham, den høytstående republikanske senatoren som er en av Trumps største støttespillere, ha deltatt.

Middagene blir beskrevet som uformelle, og målet skal ikke utelukkende ha vært å diskutere Trumps sjanser i det amerikanske presidentvalget i 2024. Diskusjonene har uunngåelig dreiet seg dit likevel, skriver Politico.

Under middagene skal Trump ha fått både ris og ros, så vel som konkrete forslag om hva han bør og ikke bør fokusere på i en eventuell valgkamp.

Særlig valgnederlaget i 2020 og coronavaksinene har vært gjenstand for til dels heftig debatt, ifølge nettavisa.

AVSLØRT: Donald Trumps tidligere rådgiver Rudy Giuliani skulte seg bak en av maskene i årets amerikanske «Maskorama»-sesong. Det skapte sterke reaksjoner i dommerpanelet. Vis mer

Uenige om vaksiner

For selv om Trumps regjering med rette kan hevde å ha vært sterkt delaktig i at coronavaksinene ble utviklet i rekordfart, er det langt fra sikkert at det vil være noen fordel for ham blant republikanske velgere.

Vaksineskepsisen er langt større i USA enn den for eksempel er i Norge, og en majoritet av de amerikanske ikke-vaksinerte identifiserer seg som republikanske velgere.

Bare 67 prosent av den amerikanske befolkningen regnes å være fullvaksinert, og 32 prosent har fått tre doser.

I oktober 2021, da coronavaksinen for lengst var blitt gjort tilgjengelig for alle voksne amerikanere, utgjorde tilhengere av Det republikanske partiet 60 prosent av de ikke-vaksinerte, ifølge en studie.

Spørsmålet om Trump selv bør skryte av å ha gjort vaksinene tilgjengelige raskt, skal ha blitt gjenstand for en opphetet krangel mellom senatoren Lindsey Graham og countrymusikeren John Rich, ifølge Politico.

STORMER UT: I traileren til intervjuet med Donald Trump i Piers Morgans nye program stormer tilsynelatende den tidligere presidenten ut. Video: TalkTV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

«Vi får se»

Det skal også ha blitt heftige diskusjoner i spørsmålet om Trump bør slutte å spre konspirasjonsteorien om at USAs president Joe Biden og Demokratene jukset seg til seier i presidentvalget i 2020.

Trump skal ikke ha avslørt hvorvidt han faktisk kommer til å stille til valg på nytt eller ikke. Snarere tvert imot skal det ha virket som om Trump ennå er i tenkeboksen, skriver Politico.

Målet med middagen skal heller ikke ha vært å overbevise ham i den ene retningen eller den andre, men få innspill fra et knippe personer Trump skal stole på.

- Vi får se, skal Trump ha sagt til sitt uformelle rådgiver-korps under middagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer