KJENTE IKKE TIL: I brev til tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga har Enova-styreleder Jørn Rattsø hevdet at han ikke kjente til arbeidsmiljøproblemer i foretaket. I dag avslører Dagbladet innhold i opptak hvor han sier noe annet. Foto: Jacques Hvistendahl
KJENTE IKKE TIL: I brev til tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga har Enova-styreleder Jørn Rattsø hevdet at han ikke kjente til arbeidsmiljøproblemer i foretaket. I dag avslører Dagbladet innhold i opptak hvor han sier noe annet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Hemmelige opptak bekrefter mobbesaker i milliard-stiftelse

Styreleder fortalte ikke hele sannheten om Enova-bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 26. november 2007 gikk Eli Arnstad av som administrerende direktør på grunn av mobbepåstander i Enova. Siden det har styret, med Jørn Rattsø i spissen, vært i en bitter og smertefull strid med de ansattes tillitsvalgte om bakgrunnen for mobbepåstandene.

Enova er en offentlig stiftelse etablert for å fremme miljøvennlig energi. 26. januar i år fikk Enova 1,2 milliarder kroner mer i regjeringens krisepakke. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har tidligere sagt til Dagbladet at han har har skyhøye forventninger til Enova, og håper at statsforetaket skal innfri regjeringens løfter om gigantiske klimakutt.

Hemmelige opptak
10. februar i år, nesten 15 måneder etter at Arnstad gikk av, hevdet styrelederen i Dagbladet at han «ikke er kjent med noen brudd på arbeidsmiljøloven» i bedriften.

Dagbladet kan i dag avsløre innholdet i hemmelige opptak gjort under et flere timer langt møte med Rattsø sommeren 2008. De forteller en annen historie.

I opptaket framgår det at Rattsø var kjent med en rekke problemer rundt den tidligere Enova-sjefen, lenge før hun gikk av:

- Før arbeidsmiljøundersøkelsen kom til behandling var det frustrasjoner i samarbeidsforholdet med ledelsesutfordringer, og vi tok opp det med administrerende direktør. Foreløpig så vi at pluss-sidene var så mye større. Så vi hadde ikke noen sak på å avsette administrerende direktør. Det var bekymringer. Men jeg husker jo også på den tida, vi snakket jo også om mange enkeltepisoder, sier Rattsø i møtet.

Kritisk til lederstilen
I et brev datert 22. april 2008 sendt til blant andre statsråd Åslaug Hagas departement, signert Rattsø, står det blant annet:

«Styret ønsker allerede innledningsvis å presisere at foretaket hittil ikke har mottatt noen konkretisering av de forholdene som foranlediget varslingen. De ansattes advokater har generelt fremholdt at arbeidsforholdene ved Enova har vært dårlige. Én ansatt har opplyst i media, men ikke til styret, at hun føler seg utsatt for trakassering.»

DOKUMENTER: I brev til statsråd Åslaug Haga skriver Rattsø at han ikke kjente til konflikten mellom tidligere økonomidirektør Anne Merethe Kristiansen og tidligere Enova-sjef Eli Arnstad. Foto: Jacques Hvistendahl
DOKUMENTER: I brev til statsråd Åslaug Haga skriver Rattsø at han ikke kjente til konflikten mellom tidligere økonomidirektør Anne Merethe Kristiansen og tidligere Enova-sjef Eli Arnstad. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

De hemmelige opptakene avslører også at Rattsø var kritisk til Arnstads lederstil.

I et brev til daværende olje- og energiminister Åslaug Haga 24. april i fjor skriver Rattsø at styret ikke kjente til en mobbesak som ble omtalt i Dagens Næringsliv to uker før. Han avviste i brevet også at styret hadde fått "noen konkretisering av mobbesaker".

I de hemmelige opptakene sier Rattsø blant annet dette:

— Det er jo, hadde det vært færre her, så kunne vi snakket om navnene, (...). Jeg vet jo hvem det er som føler ubehag, og det har skåret seg. Vi vet jo det. Kjenner dem jo, sier Rattsø og fortsetter:

— Så jeg så for meg at vi skulle få fram historiene, som jeg ikke ser på som mobbehistorier, men jeg ser på dem som samarbeidsproblemer. Men, så ja vel, da. Se på dem som mobbesaker.

Rattsø vil ikke svare på om han har løyet for tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga. Dagbladet har ved flere anledninger forsøkt å få et intervju med Jørn Rattsø. Kl. 18:07 i går kveld fikk Dagbladet følgende sms fra Enova-styrelederen:

— Hei, mitt svar: Jeg kan ikke se at Dagbladet bringer noe nytt om saken, styret har gjort avtale med de ansatte om å avslutte arbeidsmiljøsaken og jeg forholder meg til det. Alle ved Enova ønsker nå fokus på energioppgavene, skriver Rattsø.

Les alt om de hemmelige lydbåndopptakene og den betente striden i Enova i dagens papirutgave av Dagbladet (også tilgjengelig på PDF)

BITTERT: Siden Eli Arnstad gikk av har Enova-styret, ledet av Jørn Rattsø (t.v.), og de ansattes tillitsvalgte ligget i en bitter og langvarig strid om hvem som har bevisbyrden for å dokumentere mobbepåstandene. Foto: Tom E. Østhuus.
BITTERT: Siden Eli Arnstad gikk av har Enova-styret, ledet av Jørn Rattsø (t.v.), og de ansattes tillitsvalgte ligget i en bitter og langvarig strid om hvem som har bevisbyrden for å dokumentere mobbepåstandene. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer