HASJBARON: Gjermund Cappelen hevder at Eirik Jensen hjalp han med narkotikainnførsel i flere år. Foto: Vidar Ruud/ NTB Scanpix
HASJBARON: Gjermund Cappelen hevder at Eirik Jensen hjalp han med narkotikainnførsel i flere år. Foto: Vidar Ruud/ NTB ScanpixVis mer

Hemmelige rom og kodenavn. Slik ble Cappelen styrtrik på narkotikasmugling

Hasjbaronen brukte campingbiler med hemmelig bunn og flere lagre for å gjøre seg selv styrtrik på import og salg av narkotika.

I Borgarting lagmannsrett onsdag forklarte Gjermund Cappelen hvordan han ble styrtrik på å frakte hasj inn til Norge fra 1993 til 2013, og hvordan han gjorde det uten å bli tatt.

Han brukte blant annet en bankforbindelse i Sveits med tre banker for å gjemme narkopengene sine, men sier at han nå er blakk etter et «forbruk som er til å spy av».

Han forklarte at Eirik Jensen var avgjørende for å unngå å bli avslørt og at han følte seg sviktet av polititoppen da han ble pågrepet i 2013.

- Jeg var forbanna for at jeg var blitt tatt. Han var betalt av meg for å sørge for at jeg ikke skulle bli arrestert, sier Cappelen.

Startet tidlig

Hasjbaronen Gjermund Cappelen begynte å selge hasj allerede da han begynte på ungdomsskolen på 80-tallet. Etter hvert fikk han kontakt med folk som drev med import og hasjbutikken vokste.

Det var da han kom i politiets søkelys høsten 1993 at han for første gang møtte Eirik Jensen. Han forteller at Jensen hadde en mild framtoning og at det virket som at han ville hjelpe ham med rusproblemene han hadde fått.

- Han fulgte meg opp da jeg ble løslatt, men var også interessert i informasjon. Da startet samarbeidet rent politifaglig. Han var mest interessert i å løse andre straffesaker og ikke i meg. Han kommenterte aldri mine dyre klokker eller mitt dyre tøy, sier Cappelen.

Han hevder at Jensen sa at han hadde dårlig råd og at han da så sitt snitt til å spørre om han skulle hjelpe med penger. Ifølge Cappelen sa Jensen først nei, men ombestemte seg seinere. Dermed overførte han 10 000 kroner til Jensen.

- Det var starten. Vi løste straffesaker, jeg gjorde kriminalitet, han så at jeg tjente penger. Slikt løste det seg.

Ifølge Cappelen begynte de etter dette og snakke mer om virksomheten hans, og han begynte å betale Jensen 500 kroner per kilo hasj han importerte for at polititoppen skulle beskytte ham.

Jensen har i sin forklaring nektet for dette og hevder at forholdet de to imellom kun dreide seg om at Cappelen var informant. Jensen har imidlertid erkjent at forholdet deres nok ble litt for tett.

Kano og fiskestenger

Cappelen fortalte inngående om narkotikavirksomheten og om hvordan han i starten selv kjørte narkotikalasten med personbil.

- Fra 1993 til 2005 var det personbiler med hemmelige rom og campingbiler med hemmelig bunn. Vi har brukt grensa ved Trysil mye. Der er det lite kontroller og fin natur. Kom det en tysker med kano og fiskestenger der, så det helt tilforlatelig ut, sier Cappelen.

Cappelen og hans nettverk gikk etter hvert over til å bruke lastebiler i smuglingen. Ifølge han ble både tilgangen og kvaliteten bedre i 2005-2006.

- Min ambisjon var å selge mest mulig hasj. Det var det livet mitt dreide seg om. Det fortsatte jeg med fram til jeg ble pågrepet nå. Det var mitt liv. Der hadde jeg mine venner og mine kontakter. Det var et spennende liv. Det er det ikke nå lenger. Det er en fæl historie og ikke mye å skryte av.

Han fortalte i retten om hvordan han på 2000-tallet forsøkte å etablere seg på lovlig vis, men at han ikke lykkes.

Dekklager

Han sier at han etter hvert som butikken vokste hadde egne folk som var bindeledd mellom hovedlageret og kunder. Folkene i nettverket hans hadde kallenavn, og Cappelen hadde lagt opp en klar strategi for at lageret ikke skulle bli avslørt.

- Eneboligen lå i et villastrøk med barnefamilier. Personer som hentet ut der var godt voksne personer som ikke vakte oppsikt. Målet var at det skulle være så diskret som mulig, forklarer Cappelen.

Han sier at pengene havnet på dekklager eller hjemme hos han. Så ble det betalt til leverandører i Danmark, Nederland og Tyskland. Ifølge han opererte de aldri med kvitteringer, men hadde et tillitbasert system.

Flere millioner kroner

Han forteller at han tok 5000 kroner i fortjeneste per kilo hasj.

Da lagdommer Kristel Heyerdahl under forklaringen onsdag spurte hva omsetningen hans har vært på hasjvirksomheten, svarte han rundt en milliard kroner.

- Min fortjeneste er på rundt 80 millioner, kanskje noe mer. Jeg husker ikke. Det har gått så mye penger at det har jeg ikke oversikt over, sier han.

Cappelen fastholdt at han nå er blakk og at han de siste fem åra har hatt 23 millioner kroner i overforbruk, og at narkotika og restaurantbesøk på mange titalls millioner kommer i tillegg.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Marokko-hasj

Han forteller at nesten all hasjen kom fra Marokko, og at han ble fortalt at hasjen ble mer potent fordi det ble brukt et krysningsfrø fra Marokko eller Pakistan.

Cappelen var ofte i Spania og Nederland, som er de mest populære mellomstasjonene i Europa for Marokko-hasj. Han forteller også at det var viktig å ha forskjellige typer hasj.

- Det er noe som heter innrøyka. Hvis du har røyka samme type hasj over lang tid, blir effekten mindre, sier han.

«Messi», «Sahara», «Topp», «Dior», «Max», «God», «Blomst», «Mexico», «GB» og «Ørn» var blant kallenavnene Gjermund Cappelen og ligaen hans brukte på forskjellige hasjtyper. Navnene ble brukt både for å skille mellom kvalitet og type.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Beslag

Det ble i retten onsdag vist fram beslagsbilder fra hjemmet til Cappelen, av pistoler, kontanter og store mengder merkeklær.

Over 2,1 millioner kroner i kontanter i bæreposer ble funnet hjemme hos ham. Cappelen hadde også en enorm interesse for merkeklær og luksusklokker.

Det ble i tillegg funnet omkring 40 mobiltelefoner hos ham. Noen av de var såkalte svarte telefoner, med uregistrerte SIM-kort. Cappelen forteller at han også knakk flere telefoner og kastet dem i Lysakerelva når han var ferdig med dem.

- Å kunne kjøpe kontantkort på Narvesen og stappe opp i telefonen var et himmelrike for kriminelle, sier han.