Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelige sider i Treholt-dommen frigitt

26 år etter at spiondommen falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la Borgarting lagmannsrett ut hele spiondommen mot Arne Treholt - inkludert seks sider som hittil har vært gradert.

Det er sidene 73-78 i den over 200 sider lange dommen som etter 26 år er frigitt. Sidene inneholder «opplysninger fra samarbeidende etterretningstjenester».

- KGB-offiserer Ifølge Aftenposten var det Treholt-aktor Lasse Quigstad som tidligere i år begjærte hele dommen offentliggjort. Overfor avisa grunngir statsadvokaten begjæringen med at «det er ikke noe beskyttelsesbehov i saken».

Ingen navn er nevnt på de nå avgraderte sidene, men to av kildene blir identifisert som KGB-offiserer, i tillegg til et annet lands etterretningstjeneste med forbindelse til de irakiske hemmelige tjenestene.

De utenlandske etterretningstjenestene utpeker Treholt som en svært viktig spion for Sovjetunionen.

«Treholts opplysninger ble verdsatt til å ha meget høyt nivå og ble tillagt stor vekt, og han ble regnet for å være blant de ti beste agenter KGB hadde,» refereres en av kildene.

Ikke sentrale bevis Politiet fant kildene troverdige. Likevel ble ikke opplysningene på de nå nedgraderte sidene tillagt avgjørende vekt under rettsprosessen. Snarere mente retten av informasjonen underbygde mer sentrale bevis i saken.

Treholt-dommens side 73. Faksimile: BORGARTING LAGMANNSRETT
Treholt-dommens side 74. Faksimile: BORGARTING LAGMANNSRETT
Treholt-dommens side 75. Faksimile: BORGARTING LAGMANNSRETT
Treholt-dommens side 76. Faksimile: BORGARTING LAGMANNSRETT
Treholt-dommens side 77. Faksimile: BORGARTING LAGMANNSRETT
Treholt-dommens side 78. Faksimile: BORGARTING LAGMANNSRETT

Treholts forsvarer Harald Stabell mener den seine offentliggjøringen skyldes påtalemaktens behov for å opprettholde en myte om at mye av dommen er begrunnet på de seks sidene.

- Det er nemlig ikke det som står på disse sidene, som avgjorde dommen den gang, selv om det ble vektlagt, sier Stabell til Aftenposten.

Han håper nedgraderingen signaliserer mer åpenhet i Treholt-saken.

TRAFF KGB: Det berømte bildet av Treholt (t.v.) sammen med KGB-offiserene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Møtet fant sted i Wien i august 1983, et knapt halvår før Ap-toppen ble arrestert på Fornebu. Foto: NTB PLUSS/SCANPIX
TRAFF KGB: Det berømte bildet av Treholt (t.v.) sammen med KGB-offiserene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Møtet fant sted i Wien i august 1983, et knapt halvår før Ap-toppen ble arrestert på Fornebu. Foto: NTB PLUSS/SCANPIX Vis mer