Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelige Trine-samtaler: Krevde lojalitet

Før Grande kunne ta Raja inn i regjering, krevde hun løfter om lojalitet. De to satt strek over gamle uenigheter, forteller Dagbladets kilder. Så kom tårene.

RØRENDE: Trine Skei Grande fikk Abid Raja til å presse fram tårer, da hun ga ham nøklene til statsrådskontoret i Kulturdepartementet fredag ettermiddag. Vis mer

Det vakte oppsikt da både Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) sto med tårer i øynene under nøkkeloverrekelsen i Kulturdepartementet i forrige uke.

Forholdet mellom de to har vært betent over lang tid, og Dagbladet vet at Skei Grande var betenkt før hun valgte å gi Raja jobben som kulturministeren.

Hun holdt Raja utenfor regjering ved forrige veiskille, noe han likte svært dårlig. Det har kommet flere krav om Grandes avgang fra partifeller det siste året.

Derfor kom tårene

Dagbladet kjenner til at de to Venstre-toppene hadde flere samtaler i dagene før Raja ble valgt som ny kulturminister.

- Det var ærlige samtaler, med mye følelser fra begge parter. Det var de følelsene kom opp igjen under nøkkeloverrekkelsen, sier en kilde tett på prosessen til Dagbladet.

Skepsisen Skei Grande hadde mot å slippe Raja inn i regjeringsvarmen, var knyttet til tillit. Partilederen ønsket forsikringer fra Raja på at hun kunne stole på ham i tida framover.

Etter hva Dagbladet forstår mente ingen av partene at de hadde noe å beklage overfor den andre. Framfor å diskutere skyld i detalj, ble Raja og Grande derfor enige om å bare sette en strek over de gamle krangelene.

- De to rensket lufta skikkelig, og ble enige om at alt som har vært sagt og gjort tilhører fortida. Framover ble de enige spille på lag.

Trines genistrek

I Venstre-kretser anser flere det som en genistrek av Grande å ta Raja inn i regjeringen.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Raja ønsker seg inn i partiledelsen under landsmøtet i vår. Han er heller ikke fremmed for å bli partileder, og flere oppfatter at han over tid har sådd tvil om Grandes evner som partileder.

Men nå står han plutselig i gjeld til Grande:

- For ti dager siden tror jeg Trine var på vei ut som partileder. Nå tror jeg hun nesten er sikret å fortsette. Abid vil bli sett på som veldig illojal i partiet hvis han utfordrer Trine på landsmøtet, etter at hun gjorde ham til statsråd, sier en annen sentral kilde.

Raja på is?

Etter hva Dagbladet forstår, har det hele tida vært mer aktuelt for Raja å gå til kamp om partiledervervet dersom valgkomiteen skulle innstille på Sveinung Rotevatn som ny partileder.

Dersom Grande fortsetter som Venstre-leder etter dette landsmøtet, tar mange det for gitt at det blir hennes siste periode.

- Nå skal Abid sitte i samme regjering med Trine uansett hva som skjer. Da blir det nok rart å nettopp ha fratatt henne ledervervet, dersom det skulle skje. Og det blir ikke mindre rart om at han skulle tape en slik kamp.

Krav om fornyelse

Leder i valgkomiteen, Per Thorbjørnsen, har vært klar på at Venstre behøver fornyelse i ledelsen.

Etter å ha registert tilbakemeldingene til valgkomiteen, og medieoppslag, ble det klart for Skei Grande at hun måtte skaffe en plattform til Abid Raja, Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø og Guri Melby.

Dette har hun nå gjort. De tre første er tatt inn i regjeringen, mens Melby fikk den framskutte posisjonen som Venstres nye finanspolitisk talsperson på Stortinget.

Argumentene om at Grande har nektet potensielle arvtagere en plass i rampelyset, mister derfor slagkraft, ifølge flere i partiet.