Hemmeligheten bak superorgasmen

Nordmenn sliter med prestasjonsangst fordi de tror de er verdensmestere i sex, mener kjent sexiolog.

HA SEX MED KJENTFOLK: Sexologer anbefaler orgasme-søkende nordmenn å legge lista litt lavere og ha sex med noen du kjenner. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
HA SEX MED KJENTFOLK: Sexologer anbefaler orgasme-søkende nordmenn å legge lista litt lavere og ha sex med noen du kjenner. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opp gjennom årene har det kommet utallige sex-råd som fokuserer på hvilke teknikker og knep du skal bruke for å gi din partner den perfekte orgasme - eller hvordan du selv oppnår det.
 
Alle disse rådene og presset på å være perfekt og verdensmester i sex, medfører at mange særlig yngre sliter med sitt seksualliv, mener sexolog Kjell-Olav Svendsen.
 
- Prestasjonsangst er veldig utbredt i vår kultur. Vi legger «lista veldig høyt», og forventer ofte å få til alt. Det er mange som ønsker å framstå som vellykket, men det er ikke dermed sagt at de lykkes seksuelt, sier Svendsen til Dagbladet.
 
- Best med noen man kjenner Den kjente sexologen tror at prestasjons og forbrukskulturen er med å bidra til at mange føler seg usikre.
 
- Alkohol og andre rusmidler fungerer ofte som et sosialt glidemiddel i vår kultur, men dette er ofte negativt for seksualfunksjonen og kan bidra til uønsket atferd. Det er lite sexy, mener han.
 
- De fleste har best sex med de en kjenner fra før. Du kan da mere være deg selv, føle deg trygg og spørre litt, sier Svendsen.
 
Han får støtte fra sin danske kollega Jesper Bay-Hansen, som har skrevet boka "Resept på lykke". Han mener intimiteten er viktigere enn noen sinne - og at sex gjør deg lykkelig.
 
- Nærvær er vår tids mangelvare nummer én. Sex er blant det som gjør oss virkelig glade, sier han til Berlingske Tidende.
 
Sex gir bedre livskvalitet Kjell-Olav Svendsen forteller at forskning på livskvalitet flere ganger har konkludert med nettopp det:
 
- Det er samliv og sex som topper slike undersøkelser - og det er ingen bombe, sier han.
 
- Materielle ting er ikke så viktig som vi ofte tror.  Det viktige er at noen ser deg, at du føler deg bekvem og trygg — noe som gjør deg mere attraktiv på kjønnsmarkedet. Vi er alle opptatt av å bli likt og elsket.
 
- God helse scorer også høyt på livskavliatets-undersøkelser, noe som mange tar som en selcfølge. Og det igjen påvirker gjerne samlivet, poengterer han.
 
Forskning publisert av Archives of Sexual Behavior viser at både menn og kvinner blir best tilfredsstilt av å ha sex styrt av kjærlighet og forpliktelse - og ikke tilfeldig sex eller av suksess.
 
- I andre deler av verden har folk nok med å klare seg, mens vi i vår del av verden tar mange livskvaliteter som en selvfølge. Mye av fokuset på et stadig bedre og perfekt seksualliv, kan bli et problem for mange. Det er et paradoks at så mange i vår kultur føler seg mindre vellykket og lite tilfreds. Dette er et luksusproblem, mener sexologen.
 
- Vrangforestillinger - Unge mennesker er sårbare med dagens nett-tilgang med stort fokus på de perfekte kroppene og unormalt perfekte seksualliv. De fleste voksne skjønner at virkeligheten ikke er slik, men for ungdom kan dette bidra til en dårlig start på kjærlighetslivet, dårlig selvfølelse og forhold til egen kropp og funksjon. Det er mange vrangforestillinger der ute, advarer han.
 
- Mange må nok jukse for å holde prestasjonsangsten i sjakk,  med lykkepiller og viagra i baklomma. De gjør seg avhengig av medisiner beregnet på folk som lider av sykdom og nedsatt evne.
 
Han mener hemmeligheten for å bli kvitt prestasjonsangsten er å legge lista litt lavere - slutt å tro at du er verdens beste elsker. Det kan føre til at du får det bedre med deg selv og en bedre og mer troverdig seksualpartner.
 
- Legg lista lavere. Vi må dempe oss litt, være mer nysgjerrige og våge å være mere ærlige. Men det er klart det er vanskelig når de vakreste sliter med spiseforstyrrelse og har dårlig selvbilde. Hvordan skal folk flest klare det?
 
- Om du legger lista lavere, kan du bli bedre i senga, mener Svendsen.
 
Gir prestasjonsangst Han mener ukebladene og tabloidene kan bidra til å skape prestasjonsangst — istedenfor å hjelpe folk.
 
- Lavkarbo-oppslagene dreier seg om å være perfekt. Man streber etter noe som nesten er unaturlig. Det er unormalt å være veldig tynn og samtidig ha store pupper. Mange av ungdommens forbilder bør tenke litt på hvilke signaler de sender ut.
 
- Vi må ha mindre fokus på alle disse rådene. Folk blir stressa av det.
 
Han mener hemmeligheten bak et lykkelig seksualliv er å ikke bry seg så mye om alle rådene, være seg selv, være mere avslappet og å utforske seksuallivet med en partner som en er opptatt av og glad i.  
 
- Du tør å ta for deg Han får støtte fra sexolog og professor Bente Træen ved Universitetet i Tromsø, som mener trygge rammer gjør sexen bedre:

- Om man har trygge rammer rundt seg øker det sannsynligheten for at man har mer overskudd til å nyte seksualiteten, forklarer Træen.

- Under tilfeldige seksuelle møter lurer man på hva den andre synes om deg og hva som skjer i morgen. Det er mer usikkerhet knyttet til det, sier hun videre.

- Når du kjenner deg trygg, sett og anerkjent er det et bedre utgangspunkt. Du tør å gi mer, be om mer og vise deg fram. Du kan ta for deg, og slippe å bekymre deg.