Hemmeligheten er flere meter lang

Hundre års venting er over i Grimstad. Oppslag i lokalavisa: - Ekstra fint islandsk lammekjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FJÆRE KIRKE (Dagbladet): Nå er ikke den hundre år gamle hemmeligheten i det rødmalte røret fra kirketårnet noe mysterium lenger.

En fullsatt Fjære kirke fulgte intens med da kateket Kjell Olav Haugen åpnet forseglingen og tok ut innholdet etter jubileumsgudstjenesten for Grunnlovens 200 første år.

 HOVEDKLENODIET:  Sogneprest Helge Spilling og kateket Kjell Olav Haugen ruller ut banneret foran alteret i Fjære kirke etter den store åpenbaringen i dag. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
HOVEDKLENODIET: Sogneprest Helge Spilling og kateket Kjell Olav Haugen ruller ut banneret foran alteret i Fjære kirke etter den store åpenbaringen i dag. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer

- Vi har nok historisk materiale til å lage et museum, og nå har vi enda mer, konstaterte seremonimesteren med 38 års ansiennitet i den trasdisjonsrike kirken.

Bildet var der
Og ut kom blant annet det kateketen var aller mest spent på - et bilde med mange av dem som hadde vært med på feiringen av de første hundre årene av Grunnloven på 17. mai 1914.

Det var en utførlig protokoll fra 17. mai-feiringen det året første verdenskrig startet.

 ENDELIG - ETTER HUNDRE ÅR OG TRE MÅNEDER:  Sogneprest Helge Spilling holder røret med det rare i, og kateket Kjell Olav Haugen åpner lokket med en fullsatt Fjære kirke som tilskuere. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
ENDELIG - ETTER HUNDRE ÅR OG TRE MÅNEDER: Sogneprest Helge Spilling holder røret med det rare i, og kateket Kjell Olav Haugen åpner lokket med en fullsatt Fjære kirke som tilskuere. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer

Og ikke minst, men tvert i mot størst:  et flere langt banner med et norsk og et dansk flagg og påskriften «Gud er attaat».

Håndverkeren «avslørt»
Da gudstjenesten var over og tidskapselen åpnet, strømmet folk til for å se nærmere på gjenstandene i kapselen. Foruten bilder og banner, var det en utgave av datidens Grimstad-Posten.

Ifølge nåtidens Grimstad Adressetidene, som først omtalte den historiske begivenheten etter gudstjenesten i dag, hadde Grimstad-Posten følgende oppslag i den hundre år gamle utgaven i den såkalte tidskapselen:

 VISITTKORTET:  Blikkenslager B. Birch-Pedersens visittkort viser at røret først ble forseglet 1. februar 1915. Foto: Privat.
VISITTKORTET: Blikkenslager B. Birch-Pedersens visittkort viser at røret først ble forseglet 1. februar 1915. Foto: Privat. Vis mer

«Ekstra fint islandsk lammekjøtt»

Det var også protokoll fra 17. mai-komiteen for Fjære i 1914, et sanghefte og et visittkort fra blikkenslageren som hadde laget kapselen, B.Birch-Pedersen.

 17.MAI-FEIRING 1914:  Hundre år gammelt fotohåndverk og fotokjemikalier har tålt tidens tann i mørket inne i metallrøret. Merk banneret i bakgrunnen over alteret. - Vi tror det er det samme som har ligget i kapselen i tårnet i hundre år, mener de som deltok i seremonien i Fjære kirke i dag. FOTO: FLÅTHE/DAGBLADET.
17.MAI-FEIRING 1914: Hundre år gammelt fotohåndverk og fotokjemikalier har tålt tidens tann i mørket inne i metallrøret. Merk banneret i bakgrunnen over alteret. - Vi tror det er det samme som har ligget i kapselen i tårnet i hundre år, mener de som deltok i seremonien i Fjære kirke i dag. FOTO: FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer

Og da kan det godt være blikkenslageren som har hatt hånd med påmalte budskapet på røret:

«Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.»

 IKKE LENGER HEMMELIG:  Her i kirketårnet i Fjære hang den forseglede kapselen til hemmeligheten ble avslørt i dag. Foto: Børre Olsen.
IKKE LENGER HEMMELIG: Her i kirketårnet i Fjære hang den forseglede kapselen til hemmeligheten ble avslørt i dag. Foto: Børre Olsen. Vis mer