DREPT: President John F. Kennedy ble skutt og drept da han og kona Jacqueline Kennedy kjørte gjennom Dallas sentrum 22. november 1963. Video: CNN Vis mer

I dag frigis tusener av dokumenter om JFK-drapet - hvis Trump sier ja

Hemmeligheter om JFK-drapet skal frigis i dag. Bare Donald Trump kan stoppe det

- CIA-press mot Trump i kulissene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er siste frist for å frigi de siste hemmeligholdte statsdokumentene om drapet på president John F. Kennedy den 22. november 1963.

Nå er 3000 aldri tidligere frigitte dokumenter i USAs Nasjonalarkiver klare for offentliggjøring. I tillegg kommer ytterligere cirka 30.000 dokumenter som tidligere bare har vært frigitt i sladdet form.

Traume i 54 år

Den eneste som fra i dag fortsatt kan unnta dokumenter, er ifølge en egen lov president Donald J. Trump.

Foreløpig ser han ikke ut til å vike fra tidligere løfter om åpenhet:

«Den lenge imøtesette frigivelsen av #JFKFiles» vil finne sted i morgen. Så interessant!», skrev Trump i en tweet i går kveld.

Nå spekulerer amerikanske medier intenst om hva dokumentene vil avsløre.

DRAPSMANNEN: Lee Harvey Oswald ble arrestert for drapet på John F. Kennedy, men han rakk aldri å bli dømt. Dagen etter at dette bildet ble tatt, 24. november 1963, ble han drept av Jack Ruby. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DRAPSMANNEN: Lee Harvey Oswald ble arrestert for drapet på John F. Kennedy, men han rakk aldri å bli dømt. Dagen etter at dette bildet ble tatt, 24. november 1963, ble han drept av Jack Ruby. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Attentatet har de siste 54 årene, fra Lee Harvey Oswald den 22. november 1963 skjøt og drepte den amerikanske presidenten, vært et traume i den amerikanske offentligheten.

Og ikke bare der.

Raste sammen

Den norske USA-eksperten Ole J. Moen husker godt den kvelden i 1963, da han som student i Trondheim satte på radioen.

- Det var jo et sjokk, forteller Moen.

Han forteller om hvordan den vestlige verden den gangen lot seg påvirke av optimismen som omga den amerikanske presidenten - men også av den kalde krigen som pågikk for fullt.

Da JFK ble skutt, raste mye sammen.

Selv om Moen som professor i Nord-Amerikastudier har brukt yrkeslivet til å forske på USA, har han fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt drapet.

Oscar og Oliver Stone

- Mange mener at Warren-kommisjonen, som konkluderte med at Lee Harvey Oswald var alene, at det var en dekkoperasjon. Og mange mener at Oswald ikke kunne ha greid å gjøre det alene, sier Moen, som ikke har noen egen oppfatning om dette.

Det har til og med blitt laget en Oscar-belønnet film om drapet, «JFK» av Oliver Stone, som i 1991 førte til ny, opphetet debatt om hva som egentlig skjedde.

I Washington Post gis denne filmen æren for loven som sier at de siste hemmeligholdte statsdokumentene skal offentliggjøres i dag.

FÅR MYE ÆRE: Filmregissøren Oliver Stone gis mye av æren for loven som ligger bak dagens dokumentoffentliggjøring. Her er han på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR MYE ÆRE: Filmregissøren Oliver Stone gis mye av æren for loven som ligger bak dagens dokumentoffentliggjøring. Her er han på Tjuvholmen i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Cuba-krisen

Dette er langt fra de eneste spørsmålene som er ubesvart. Moen ramser opp:

- I hvilken grad var det noen forbindelse til Cuba? Så er det om mafiaen var innblandet, og en mengde konspirasjonsteorier, sukker han.

Både Moen og andre tror at de nye dokumentene - som en sideeffekt - kan kaste nytt lys over det storpolitiske spillet under den kalde krigen:

Han nevner både Cuba-krisen i 1962, da Sovjetunionen utplasserte atomraketter på Cuba, og eksil-cubaneres mislykkede, USA-støttede forsøk på å invadere Cuba året før.

- Der er det mye som ikke har vært framme i lyset, sier Moen.

- Kan gi nye mistanker

Nå fortsetter spekulasjonene inn i de siste timene om hva som vil frigis, etter at Trump på lørdag tok et viktig forbehold:

Han vil offentliggjøre alt - «avhengig av videre informasjon» han måtte motta.

Den informasjonen kan i så fall komme fra etterretningsorganisasjonen CIA, som de siste dagene ifølge flere medier skal ha forsøkt å legge et press på Trump - for i hvert fall å unnta noe.

Kanskje er det faktisk best for dem selv at de ikke lykkes:

- Hvis noe holdes tilbake, reiser det bare nye mistanker om hva som holdes skjult, sier Philip Shenon, forfatteren av ei bok om Kennedy-drapet, til Boston.com.