POLITIBEREDSKAP: Dansk politi forventer opp mot 3000 demonstranter i helga. Foto: EPA / NTB Scanpix
POLITIBEREDSKAP: Dansk politi forventer opp mot 3000 demonstranter i helga. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Hemmelighetsfull maktklubb møtes i København

Fruktbart felt for konspirasjonsteoretikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilderberg-gruppen, maktelitens hemmelighetsfulle klubb, var fredag i gang med sitt årlige møte, denne gang i København.

Medlemmer av den globale eliten, demonstranter og konspirasjonsteoretikere hadde alle funnet veien til byen i anledning møtet.

Blant årets håndplukkede deltakere er Google-sjefen Eric Schmidt, NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, Storbritannias finansminister George Osbourne, IMF-sjefen Christine Lagarde og tidligere sjef for etterretningstjenesten NSA Keith Alexander.

Siden etableringen i 1954 har de høyt profilerte deltakerne og hemmelighetskremmeriet rundt de stengte møtene gjort konferansen til et fruktbart felt for konspirasjonsteoretikere, som skal ha det til at den i hemmelighet kontrollerer verdenspolitikken.

Bilderberg-gruppen har også fått kritikk fra mer jordnære grupper som mener hemmeligholdet ikke rimer godt med demokratiske idealer.

Det fire dager lange møtet har «dialog mellom Europa og Nord-Amerika» som tema, men kinesiske representanter er også på deltakerlisten.

Kostnadene til sikkerhetsopplegget rundt konferansen har ført til debatt i Danmark, og Dansk Folkeparti har krevet at regjeringen legger fram hele kostnaden for det omfattende politioppbudet i hovedstaden.

(NTB)