Hemmelighetsfulle i KS etter streikekrisemøte

KS har nye forslag til lærerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KS sin leder Gunn Marit Helgesen holdt i ettermiddag en pressekonferanse der hun gjorde rede for arbeidsgiverorganisasjonen videre forhandlinger med lærerne for å få en slutt på streiken som har vart i over 50 dager.

- Vi er på tilbudssiden og har forslag til det vi kan diskutere med motparten. Men jeg har ikke tenkt å konkretisere hva som skal til, det må vi diskutere i forhandlingene. Det er to parter der vi er den ene, og vi er villig til å diskutere forslag for å få en løsning til det, sier Helgesen på pressekonferansen.

Hovedstyret har i hele dag diskutert streikekrisen i deres lokaler i Kommunenes Hus i Oslo.

- Vi ønsker å bidra til en løsning og er villig til å snu hver stein, sier hun.

På spørsmål om hun er villig til å flytte på steinene, svarer hun bekreftende. Men KS-lederen er svært tilbakeholden og holder hva de konkrete forslagene går ut på.

- Det må tas i forhandlingene, sier Helgesen.

Hun sier de vil fremme forslagene for lærerorganisasjonene så raskt det lar seg gjøre, mest sannsynlig i morgen.

- Vi vil foreslå nye fleksible løsninger som ivaretar intensjonen om en bedre skole, gjennom samarbeid ved blant annet tilstedeværelse og mulighet for ledelse, opplyser KS.

14 av de 15 medlemmene i KS sitt hovedstyre står bak dagens uttalelse. Styremedlem Ivar Johansen fra SV valgte ikke å avgi stemme i dag. Til Dagbladet tidligere i dag sa han at han vurderte å fremme et eget forslag til vedtak avhengig av hvordan møtet artet seg.

 - Av å til er det uklokt å stille forslag om det blir nedstemt. Da har du bare låst en situasjon. Det er viktigere for meg å flytte noen steiner enn å gå ned med flagget til topps, sa han tidligere i dag.

Ivar Johansen sier til Dagbladet etter møtet at han valgte å ikke fremme et eget forslag.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hva som ble sagt i et lukket møte. Hva forslagene går ut på får bli opp til de som stemte de fram å fortelle. Jeg har sagt hva jeg mener, sier Johansen, som viser til sin kronikk i dagens Dagbladet.

Der skriver han blant annet:

«Det er vanskelig å se at norsk skole vil være tjent med at den ene parten, arbeidsgiversiden, tvinger gjennom en arbeidstidsreform som er svært uønsket blant lærerne. Dette vil kunne skade norsk skole i mange år, både når det gjelder rekruttering, kompetanse og samarbeidsklima».

Les hele Ivar Johansens kronikk her.

KS-leder Helgesen luftet som kjent ikke detaljer fra det som kan bli nye forhandlingskort med motparten.

- KS har forståelse for den frustrasjon som over år har bygget seg opp blant lærerne, og som blant annet har sammenheng med ulike skolereformer. Disse reformene har ført til økte krav til rapportering og adminstrativt merarbeid. Dette vil KS gjøre noe med, skriver KS i en pressemelding etter møtet i dag.

- Hovedstyret i KS beklager at lærerstreiken rammer titusenvis av elever, skriver de.