Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Midt-Hedmark brann- og redningsvesens eiere er kalt inn til møte

Hemmelighold i brannvesenet i Midt-Hedmark etter at Frode (48) varslet om «dårlig lederstil». Nå er han 100 prosent sykemeldt

Eierkommunene etterlyser svar. 

- FÅR IKKE MAIL: Brannmester og hovedtillitsvalgt Frode Negård, til venstre, sa ifra om det han kaller dårlig lederstil. Han støttes av flere, deriblant kollega Petter Skjærmoen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FÅR IKKE MAIL: Brannmester og hovedtillitsvalgt Frode Negård, til venstre, sa ifra om det han kaller dårlig lederstil. Han støttes av flere, deriblant kollega Petter Skjærmoen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti kommuner i Midt-Hedmark er innkalt til møte mandag, etter at varsleren Frode Negård meldte ifra om «dårlig lederstil» i Midt-Hedmark brann og redning (MHBR).

De ti eierkommunene skal blant annet diskutere personalsaken som en rekke ansatte har beskrevet som svært ødeleggende for både arbeidsmiljøet og tryggheten til folk i Elverum, med sine knappe 20 000 innbyggere. Totalt har MHBR å gjøre med om lag 50 000 mennesker.

100 prosent sykemeldt

Samtidig er en protokoll fra et styremøte i brannetaten tidligere i vår, unntatt offentligheten. Dagbladet har søkt om innsyn i denne.

I midten av mars fortalte Dagbladet hvordan brannmenn i Elverum mener personalkonflikten kan ha forsinket røykdykkere da det brant i en bolig og en 60-åring døde, i februar. Tillitsvalgt Frode Negård, tidligere brannmester, og kollega Petter Skjærmoen fortalte om en uholdbar situasjon.

Negård (48) blir beskrevet som en av byens mest erfarne brannmenn, og som brannmester og hovedtillitsvalgt har han ifølge kollegene alltid vært en del av laget når det brenner.

Men etter en varslingssak mot brannsjefen i kommunene, Nils-Erik Haagenrud, i desember i fjor, hevder han seg fjernet fra stillingen sin. Han hadde også i 2009 varslet mot det han også da omtalte som dårlig lederstil. Ledelsen skal etter det Dagbladet forstår, ikke ha tillit til Negård.

Fem uker etter at den første saken sto på trykk i Dagbladet, er saken forverret, sier varsleren. Frode Negård er nå 100 prosent sykemeldt. Dagbladet har ikke fått tak i sjefen hans, Nils-Erik Haagenrud, som er brannsjef i MHBR.

- Det er ikke noe å legge skjul på; Jeg er sykemeldt på grunn den pågående varslersaken. Det er mye som foregår. Jeg føler jeg har alle gutta på jobben på min side, men brannsjefen snakker ikke med meg, og avdelingslederen har aldri sagt et ord om det som foregår, hevder han.

- Jeg har i tillegg blitt fjernet fra mailsystemet på jobb. Det oppfattes som en direkte utfrysning og sjikane, sier Negård.

Har full tillit

Dagbladet har på fire uker hverken fått tak i seksjonsleder Stein Gunnar Frostrud eller brannsjef Haagenrud.

Dagbladet har vært i kontakt med en håndfull tidligere ansatte, som alle oppgir «Haagenruds lederstil» som en «medvirkende eller avgjørende faktor for hvorfor de sluttet» i MHBR.

De hevder alle at Haagenrud enten i forkant eller i etterkant av jobbskiftene deres, «forsøkte å sverte dem».

- Det var åpenbart at han skulle gå etter meg slik at jeg ikke skulle få meg jobb noe annet sted, hevder én.

En rekke fortsatt ansatte i MHBR underbygger disse opplysningene overfor Dagbladet.

Brannsjef Haagenrud har tidligere gitt uttrykk for at opplysningene ikke medfører riktighet. Styreleder Sven Inge Sunde har tidligere uttalt at han har full tillit til brannsjefen, som han omtaler som en dyktig sjef.

- Blir ikke enige

I etterkant av varslingen har brannsjefen og hans advokat, Kanwal Suleman i KS-advokatene, og Negård og advokatfullmektig Henrik A. Nicolaisen, vært i en rekke møter for å komme til enighet, fordi Frode mener seg ulovlig oppsagt fra sin stilling som brannmester. Da det brant i boligen i februar, monterte Negård trygghetsalarmer rundt om i Elverum, slik han var satt til å gjøre av brannsjefen.

Tidligere har han alltid deltatt i utrykninger.

- Vi blir ikke enige, sier Frode Negård til Dagbladet nå.

Kalt inn til eiermøte

På brannstasjonen i Elverum er det ifølge Dagbladets opplysninger lite informasjon å få. De ansatte uttrykker overfor Dagbladet at «det er som å være i et vakuum der ingen vet hva som skjer».

Også i eierkommunene, er det oppfatningen. MHBR omfatter Våler, Elverum, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Alvdal, Rendalen, Tolga, Tynset og Folldal. En ansatt i én av kommunene, som ikke ønsker å bli sitert med bilde og navn, sier:

- Vi har etterspurt mer informasjon, alle lurer på hva det egentlig er som foregår. Vi kan ikke ha det slik.

Den 24. april møtes styret. De Dagbladet har snakket med, ønsker ikke å kommentere saken i forkant av møtet.

- Komme til bunns

Harry Vinje er kommunepolitiker i Våler i Hedmark. Han er også en del av Norsk Senter For Sikkerhet og Beredskap, og er kjent med at også intern pengebruk i MHBR skal diskuteres.

- Vi som politikere i kommunen er opptatt av hvordan pengene forvaltes. Vi må komme til bunns i saken så vi får lagt ballen død, sier han til Dagbladet.

- Jeg tar ikke stilling til hva som er rett eller galt, det ville vært å blande roller, men det er ingen tvil om at vi som politikere ønsker å få greie på hva som faktisk er skjedd.

- Det Dagbladet har skrevet er en sak som er ubehagelig for alle kommunene i Midt-Hedmark, sier Vinje.

Da Dagbladet skrev om dødsbrannen der røykdykkere mente de ble forsinket på grunn av at Negård ikke fikk bli med på utrykning, ba Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) brannsjefen redegjøre. DSB fant at ingen regler var brutt, slik brannmennene mente.

DSB sa samtidig at de ikke kan kommentere personalkonflikten.

Vet du mer? Tips Dagbladets journalist på tdo@dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media