Hemmelighold kan samle Stortinget mot Søreide

Kontrollkomiten provosert til enighet.

KRITIKK: Det kan bli flertall i stortingssalen for kritikk av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) etter at hun satt på en rapport i fem måneder før hun sendte den til Stortinget. Foto: Vidar Ruud/Scanpix
KRITIKK: Det kan bli flertall i stortingssalen for kritikk av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) etter at hun satt på en rapport i fem måneder før hun sendte den til Stortinget. Foto: Vidar Ruud/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søreide så ut til å bli reddet av en splittet kontrollkomitè, men nå er de så provosert over hemmeligholdet at det kan bli flertall i Stortinget mot henne.

Etter å ha gransket Forsvarets salg i over ett år, konkluderte Stortingets kontrollkomité i mars med kraftig kritikk av at norsk utrangert militært utstyr har endt opp i Nigeria, Eritrea, Sudan og Russland. Hele komiteen er samstemt i at dette er kritikkverdig , men de var ikke samstemte i hvor kritikken skal rettes. De delte seg i tre fraksjoner:

• Ap, SV, MDG, Krf og Venstre gikk knallhardt til verks mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, mens de i stor grad frikjente forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nærmest berømmet henne for å ha tatt tak i saken og forsøkt å rydde opp.

• Senterpartiet, representert ved Per Olaf Lundteigen, ville ikke forhold seg til forsvarssjefen og rettet i knallhard kritikk mot Søreide. Han mener svikten er i departementet.

• Regjeringspartiene rettet også kritikk mot Forsvaret, men er langt mindre krasse og vil ikke blande seg inn i hvordan Søreide følger opp saken videre. Regjeringspartiene mener Søreide har gjort mye godt oppryddingsarbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer