Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelighold kan samle Stortinget mot Søreide

Kontrollkomiten provosert til enighet.

KRITIKK: Det kan bli flertall i stortingssalen for kritikk av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) etter at hun satt på en rapport i fem måneder før hun sendte den til Stortinget. Foto: Vidar Ruud/Scanpix
KRITIKK: Det kan bli flertall i stortingssalen for kritikk av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) etter at hun satt på en rapport i fem måneder før hun sendte den til Stortinget. Foto: Vidar Ruud/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søreide så ut til å bli reddet av en splittet kontrollkomitè, men nå er de så provosert over hemmeligholdet at det kan bli flertall i Stortinget mot henne.

Etter å ha gransket Forsvarets salg i over ett år, konkluderte Stortingets kontrollkomité i mars med kraftig kritikk av at norsk utrangert militært utstyr har endt opp i Nigeria, Eritrea, Sudan og Russland. Hele komiteen er samstemt i at dette er kritikkverdig , men de var ikke samstemte i hvor kritikken skal rettes. De delte seg i tre fraksjoner:

• Ap, SV, MDG, Krf og Venstre gikk knallhardt til verks mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, mens de i stor grad frikjente forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nærmest berømmet henne for å ha tatt tak i saken og forsøkt å rydde opp.

• Senterpartiet, representert ved Per Olaf Lundteigen, ville ikke forhold seg til forsvarssjefen og rettet i knallhard kritikk mot Søreide. Han mener svikten er i departementet.

• Regjeringspartiene rettet også kritikk mot Forsvaret, men er langt mindre krasse og vil ikke blande seg inn i hvordan Søreide følger opp saken videre. Regjeringspartiene mener Søreide har gjort mye godt oppryddingsarbeid.

Kokte Denne delingen gjør at det i stortingssalen ikke var flertall for noe annet enn den mildere kritikken som Høyre og Frp også stiller seg bak. Men dette var situasjonen før tirsdag. Mandag fikk komitémedlemmene en 139-siders rapport fra forsvarsdepartementets internrevisjon i hendene. Denne hadde Søreide sittet på siden 23. november, og så delte hun den én arbeidsdag før saken skulle behandles av Stortinget i plenum.
Det nærmest kokte over i deler av komiteen, og leder Martin Kolberg kalte inn til ekstraordinært komitémøte som konkluderte med at Stortingsbehandlingen må utsettes. Saken sendes tilbake til komiteen som kan skrive nye merknader i en helt ny innstilling.

- Dette er det verste jeg har vært med på, sa Martin Kolberg (Ap).
- Dette er manglende respekt for Stortinget, sa Per Olaf Lundteigen (Sp).
- Ingenting går foran det å holde Stortinget orientert, sa Bård Vegar Solhjell (SV).
- Dette finner vi oss ikke i, sa Hans Fredrik Grøvan (KrF).
- Forsvarsministeren burde merke seg at komiteen ikke tar lett på denne saken. Det virker som om de tar lett på det. Det gjør ikke vi, sa Abid Raja (V).

Ny allianse Den fraksjonen som tidligere har vært forsiktig med å kritisere Ine Eriksen Søreide er nå veldig provosert over hvordan hun har håndtert den interne revisjonsrapporten. Dagbladet er kjent med at flere komitémedlemmer mener at det nå er duket for kritikk av Søreide. Det kan oppstå en allianse mellom Lundteigen og resten av opposisjonen. I så fall vil det bli flertall for kritikk i stortingssalen.

- Ja nå har jeg trua. Den siste dokumentasjonen viser også hvordan politisk ledelse selvsagt er informert og involvert i beslutningene, sier Lundteigen til Dagbladet.

ALLIANSE: Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) kan bli enige om hvor kritikken skal rettes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ALLIANSE: Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) kan bli enige om hvor kritikken skal rettes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Opposisjonen er opptatt av at Lundteigen nå også må bli med på kritikken mot Forsvaret og forsvarssjefen.

- Jeg skal medvirke til at vi skal bli enige, men vi må ha hovedoppmerksomheten på de som er politisk ansvarlig, sier Sp-mannen.
 
Martin Kolberg vil ikke si noe om utfallet av den fornyede behandlingen, ut over det at det skal skrives nye merknader og da kan det oppstå nye kompromisser.

- Jeg ser at det kan skje, men jeg vil avvente og se hva Søride svarer komiteen. Ut fra det som er sagt til nå så er svarene hennes lite tilfredsstillende. Det kan bli en interessant utvikling, for nå er det reelt at vi gjenåpner saken, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Hele Norges coronakart