Hemmeligholder kokebok for kongehusets pengebruk

Slottet vil ikke gi ut dokumenter som viser hvordan skattebetalernes penger skal forvaltes. Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) vet ikke hva som står der.

GIR IKKE INNSYN: De kongelige velger selv om Slottet skal gi mer innsyn i økonomiske forhold. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GIR IKKE INNSYN: De kongelige velger selv om Slottet skal gi mer innsyn i økonomiske forhold. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Slottet har egne skriftlige instrukser og retningslinjer som beskriver hvordan pengene kongehuset får over statsbudsjettet skal brukes og regnskapsføres.

Dokumentene kan blant annet belyse hvilke utgifter hoffets økonomiavdeling velger å belaste de kongelige privat, hva som belastes hoffet og hvilke regler det er for bruken av de offentlige midlene. Regjeringen foreslo nylig å øke overføringene til Slottet i sitt statsbudsjett, til 248 millioner kroner. I tillegg koster kongehuset rundt 220 millioner, som blant annet går til kongeskipet, sikkerhet og militære rådgivere for kongen.

Kostnadsfordelingen mellom hoffet og de kongelige har blitt et tema de siste månedene. Dagbladet har avdekket hvordan de kongelige:

  • holder private fester der hoffet stiller opp uten utgifter for kongefamilien.
  • har latt hoffet dekke millioner i lønnsutgifter for drift og vedlikehold på sine sju private eiendommer.

Dagbladet har flere ganger bedt om å få innsyn i Slottets interne økonomiinstruks, uten resultat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer