Hemmeligholder kokebok for kongehusets pengebruk

Slottet vil ikke gi ut dokumenter som viser hvordan skattebetalernes penger skal forvaltes. Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) vet ikke hva som står der.

GIR IKKE INNSYN: De kongelige velger selv om Slottet skal gi mer innsyn i økonomiske forhold. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GIR IKKE INNSYN: De kongelige velger selv om Slottet skal gi mer innsyn i økonomiske forhold. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slottet har egne skriftlige instrukser og retningslinjer som beskriver hvordan pengene kongehuset får over statsbudsjettet skal brukes og regnskapsføres.

Dokumentene kan blant annet belyse hvilke utgifter hoffets økonomiavdeling velger å belaste de kongelige privat, hva som belastes hoffet og hvilke regler det er for bruken av de offentlige midlene. Regjeringen foreslo nylig å øke overføringene til Slottet i sitt statsbudsjett, til 248 millioner kroner. I tillegg koster kongehuset rundt 220 millioner, som blant annet går til kongeskipet, sikkerhet og militære rådgivere for kongen.

«Vi trenger å få klarhet i pengebruken av hensyn til Slottet selv, Stortinget og folket,» Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (Krf)
HEMMELIGHOLD: Flere sider av pengebruken på Slottet er omsvøpet av hemmelighold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HEMMELIGHOLD: Flere sider av pengebruken på Slottet er omsvøpet av hemmelighold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Kostnadsfordelingen mellom hoffet og de kongelige har blitt et tema de siste månedene. Dagbladet har avdekket hvordan de kongelige:

Dagbladet har flere ganger bedt om å få innsyn i Slottets interne økonomiinstruks, uten resultat.

- Økonomiinstruksen er intern, svarer Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, når Dagbladet ber om å få oversendt en kopi.

Hoffets årsberetetninger redegjører ikke for hvor mye av hoffets utgifter som går med til lønn, overtid og reiser for å arrangere private fester for de kongelige og deres venner, eller for å vedlikeholde deres sju private eiendommer.

Dermed får ikke Stortinget, regjeringen eller skattebetalerne vite hvor mye av hoffets penger som går med til slikt arbeid, eller se instruksene som forteller hvordan Slottet håndterer pengebruken til daglig.

- Trenger klarhet

Økonomiinstruksen er ikke det eneste Slottet holder for seg selv. Dagbladet har stilt en rekke spørsmål om pengestyringen og forbruk som ikke er besvart (se egen faktaboks).

Kontroll- og konstitusjonskomitéen er budsjettansvarlig for bevilgningene til kongehuset.

TEMA I KONTROLLKOMITÉEN:. Hans Fredrik Grøvan (Krf)  varsler at Slottets økonomistyring og åpenhet blir et tema for komitéen i prosessen med statsbudsjettet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TEMA I KONTROLLKOMITÉEN:. Hans Fredrik Grøvan (Krf) varsler at Slottets økonomistyring og åpenhet blir et tema for komitéen i prosessen med statsbudsjettet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Åpenheten rundt økonomistyringen er en av tingene vi må vurdere framover i komitéen, sier komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Dagbladet.

- Vi trenger å få klarhet i pengebruken, av hensyn til Slottet selv, Stortinget og folket, sier Grøvan.

Sanner vet ikke

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har budsjettansvaret for konge-bevilgningene fra Stortinget. KMD ledes av statsråd Jan Tore Sanner (H).

SKAL FØLGE OPP: Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL FØLGE OPP: Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har spurt Sanner og departementet om de kjenner innholdet i Slottets økonomiinstruks, eller har en kopi av den.

Sanner overlater til sin kommunikasjonssjef, Kjersti Bjørgo å uttale seg på vegne av ham og departementet.

I sitt svar understreker Bjørgo at kongens hoff ikke er en statlig etat.

- Vi kjenner derfor ikke, og skal heller ikke kjenne, den interne økonomiinstruksen, svarer Bjørgo.

Dermed vet heller ikke departementet hvordan et av Slottets viktige styringsverktøy i den daglige driften og regnskapsføringen har sett ut de siste årene.

- Departementet har tillit til at Hoffet har en god intern økonomiforvaltning, sier Bjørgo.

Kongehusets økonomistyring ettergås bare av en innleid revisor.

Mangelen på innsikt i kongehusets pengebruk og interne retningslinjer vekker reaksjoner i regjeringens samarbeidspartier på Stortinget.

Forstår ikke hemmeligholdet

- Det er helt opplagt at økonomi-instruksen hos Slottet skal være offentlig informasjon. Jeg kan ikke forstå at dette skal hemmeligholdes. Særlig med tanke på det siste årets saker om hvordan pengene på Slottet flyter rundt og ikke er brukt i tråd med ordlyden i statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V), til Dagbladet.

MOT HEMMLIGHOLD: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MOT HEMMLIGHOLD: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

I sommer foreslo Venstre å legge den offisielle delen av hoffet under Offentlighetsloven. Forslaget skal først til behandling i Justiskomitéen på Stortinget, som trolig avgir innstilling i november.

- Slikt hemmelighold er bare en ytterlige illustrasjon på hvorfor det er viktig at Stortinget vedtar forslaget, sier Rotevatn.

Over 460 millioner

Av overføringene til Slottet går 21 millioner kroner til de kongeliges private apanasjer som skal dekke private og personlige utgifter, skattefritt. Bruken av disse pengene redegjøres ikke for i årsberetningene.

I tillegg til de 248 millionene til hoffet og de kongelige, har staten rundt 220 millioner kroner i utgifter til blant annet kongeskipet, politieskorten og de statlige kongelige eiendommer.