FJERNET MASSEGRAV: Denne massegraven utenfor Mazar-i Sharif skal ha blitt fjernet med bulldosere før granskingen kom i gang. Foto: Physicians for human rights / CREATIVE COMMONS
FJERNET MASSEGRAV: Denne massegraven utenfor Mazar-i Sharif skal ha blitt fjernet med bulldosere før granskingen kom i gang. Foto: Physicians for human rights / CREATIVE COMMONSVis mer

Hemmeligholder skandalerapport om massakrer i Afghanistan

Toppolitikere anklaget for massedrap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grusomheter begått for så lenge som 30 år siden hjemsøker fremdeles Afghanistan. Mennene som sto bak massakrer på både sivile og krigsfanger - under en en borgerkrig som varte i over 20 år - er fremdeles nøkkelspillere i afghansk politikk.

Granskingsleder sparket Nå blir en 800 sider lang rapport om krigsforbrytelser og overgrep begått under borgerkrigen på 80- og 90-tallet holdt hemmelig av afghanske myndigheteter. Rapporten ble bestilt av president  Hamid Karzai i 2005, og over 40 analytikere har jobbet i seks år med granskingen, som skal ha blitt ferdig i desember 2011.

På tross av at rapporten ble ferdig for over et halvt år siden, har den ennå ikke blitt offentliggjort. Flere av de tidligere krigsherrene som nå er høyt plassert i aghansk politikk skal ha krevd at granskingslederen Ahmad Nader Nadery fikk sparken og at dokumentene forsvant, skriver The New York Times. Visepresident og tildligere krigsherre Muhammad Qasim Fahim skal ifølge avisa ha sagt at granskingslederen budre «bli skutt 30 ganger i ansiktet».

Kort tid etter mistet Nadery jobben, og rapporten er ennå ikke offentliggjort.

Frykt i Kabul Heller ikke amerikanerne ønsker at rapporten ser dagens lys. Den amerikanske ambassaden i Kabul skal ha jobbet for å hindre offentliggjøring, og flere anonyme tjenestemenn sier at rapporten ikke bør gjøres tilgjengelig før etter at NATO har trukket seg ut av landet i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ble ærlig talt redd første gang jeg hørte om denne kartleggingen, sier en anonym amerikansk tjenestemann til avisa.

- Offentliggjøring vil åpne gamle sår. Flere som var bitre rivaler under borgerkrigen jobber nå sammen i regjering, sier han.

Over 500 personer skal være navngitt, ei navneliste som ifølge The New York Times er en veritabel «hvem er hvem i afghansk politikk». Mennene på lista er blant de mektigste i landet, og kommer til å forhandle om makten seg i mellom når NATO trekker seg ut - forhandlinger mange frykter vil bli voldelige.

Massegraver fjernet Flere massegraver fra borgerkrigen forsvant under granskingen. En massegrav i Dasht-e-Leili-ørkenen i nærheten av Mazar-i Sharif ble fjernet med bulldosere i 2008 - og er nå bare et gapende hull i ørkenen.

- Graven var der, og plutselig var den der ikke lenger. De bare fjernet alle bevisene, sier et anonymt medlem av granskingskommisjonen til avisa.

Massegraven blir knyttet til den afghanske generalen Abdul Rashid Dostum, og skal ifølge flere menneskerettighetsorganisasjoner inneholde likene av rundt 2000 talibansoldater som ble drept etter at de ble tatt til fange i 2001. Dostum er av de mest beryktede krigsherrene i Afghanistan, og kontrollerer nå blant annet Faryab-distriktet, provinsen som den norske kontigenten i landet har i oppdrag å stabilisere.

 

VIL IKKE OFFENTLIGGJØRE: Afghanistans president Hamid Karzai hemmeligholder en rapport om grove overgrep under 80- og 90-tallets borgerkrig. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
VIL IKKE OFFENTLIGGJØRE: Afghanistans president Hamid Karzai hemmeligholder en rapport om grove overgrep under 80- og 90-tallets borgerkrig. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer