Hemmeligholder skandalerapport om massakrer i Afghanistan

Toppolitikere anklaget for massedrap

FJERNET MASSEGRAV: Denne massegraven utenfor Mazar-i Sharif skal ha blitt fjernet med bulldosere før granskingen kom i gang. Foto: Physicians for human rights / CREATIVE COMMONS
FJERNET MASSEGRAV: Denne massegraven utenfor Mazar-i Sharif skal ha blitt fjernet med bulldosere før granskingen kom i gang. Foto: Physicians for human rights / CREATIVE COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Grusomheter begått for så lenge som 30 år siden hjemsøker fremdeles Afghanistan. Mennene som sto bak massakrer på både sivile og krigsfanger - under en en borgerkrig som varte i over 20 år - er fremdeles nøkkelspillere i afghansk politikk.

Granskingsleder sparket Nå blir en 800 sider lang rapport om krigsforbrytelser og overgrep begått under borgerkrigen på 80- og 90-tallet holdt hemmelig av afghanske myndigheteter. Rapporten ble bestilt av president  Hamid Karzai i 2005, og over 40 analytikere har jobbet i seks år med granskingen, som skal ha blitt ferdig i desember 2011.

På tross av at rapporten ble ferdig for over et halvt år siden, har den ennå ikke blitt offentliggjort. Flere av de tidligere krigsherrene som nå er høyt plassert i aghansk politikk skal ha krevd at granskingslederen Ahmad Nader Nadery fikk sparken og at dokumentene forsvant, skriver The New York Times. Visepresident og tildligere krigsherre Muhammad Qasim Fahim skal ifølge avisa ha sagt at granskingslederen budre «bli skutt 30 ganger i ansiktet».

Kort tid etter mistet Nadery jobben, og rapporten er ennå ikke offentliggjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer