ATOMFRYKT: Eksperter mener hemmeligholdet rundt atomprøvesprengningen i februar er grunn til bekymring, og de frykter et utvidet atomvåpensamarbeid mellom Kim Jong-Uns Nord-Korea og Iran. Foto: KCNA / AP / NTB SCANPIX
ATOMFRYKT: Eksperter mener hemmeligholdet rundt atomprøvesprengningen i februar er grunn til bekymring, og de frykter et utvidet atomvåpensamarbeid mellom Kim Jong-Uns Nord-Korea og Iran. Foto: KCNA / AP / NTB SCANPIXVis mer

Hemmeligholdet gjør at Kims atomvåpentrussel kan være reell

Frykter han er kommet lenger enn verden tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordkrigen mellom Nord-Korea og nabolandet i sør har pågått med uforminsket styrke hele vinteren. Den siste uka har også USA yppet seg i større grad, og på torsdag sendte de bombefly mot området.

Flyene vendte hjem igjen etter å ha vist seg, men det er liten tvil om at president Barack Obama sendte de myteomspunne B-2-bombeflyene for å vise muskler.

Samtidig har det vært uklart hvor store muskler det nordkoreanske forsvaret har bak de kraftfulle uttalelsene til leder Kim Jong-Un.

Få spor Det er kjent at han råder over store ressurser, men analytikere har sådd tvil om hvor teknologisk og velutviklet den militære kapasiteten deres er.

Eksperter The Washington Post har pratet med er forsiktige med å undervurdere dem. Nord-Korea har strukket seg langt for å holde resultatene fra atomprøvesprengningen 12. februar hemmelig, noe som har ført til spekulasjoner om at de kan ha benyttet et bombeoppsett som bruker anriket uran i kjernen.

To uavhengige analyser av sprengningen viser at svært lite radioaktivt materiale ble sluppet ut i atmosfæren, hvor det kunne bli oppdaget. Dette var landets tredje prøvesprengning siden 2006.

De to tidligere prøvesprengningene har blitt sett på som lite suksessfulle, og da brukte de plutonium, noe som de har begrenset tilgang til.

Dersom de den siste gangen klarte å gjennomføre en suksessfull sprengning med en uran-basert bombe, kan de ha funnet en ny vei til atomvåpen, for landet skal ha stor tilgang til nettopp uran.

Iran-samarbeid? Et eventuelt uran-gjennombrudd bekymrer eksperter, som frykter et økt atomsamarbeid mellom Nord-Korea og Iran.

- Vi er bekymret for det, men vi har ikke sett det ennå. De samarbeider på flere felt, blant annet når det gjelder missiler. Hvorfor det ikke har skjedd i atomvåpenprogrammet ennå, er rett og slett et mysterium, sier en kilde som tidligere har jobbet i Obama-administrasjonen til The Washinton Post.

STORE STYRKER: Kim Jong-Un har mye militært mannskap, men har han også teknologien? Foto: KFNA / AFP / NTB SCANPIX
STORE STYRKER: Kim Jong-Un har mye militært mannskap, men har han også teknologien? Foto: KFNA / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

USA og Sør-Korea har 120 målestasjonsjoner rundt den nordkoreanske grensa, men ingen av dem plukket opp radioaktivt materiale etter sprengningen i februar. Bare et japansk fly plukket opp noen få signaler, men det var ikke nok til å konkludere.

- Grunnen til at de vil holde dette så skjult som mulig, er at de ikke ønsker vi skal vite så mye om testingen, sier en ekspert.

Brøt våpenhvilen Kim Jong-Un har tidligere gått hardt ut mot militærøvelsen Sør-Korea og USA nå gjennomfører, og han vil trolig sette liten pris på at amerikanerne nå setter inn flere jagerfly i øvelsen.

Søndag kveld ble det kjent at USA har sendt flere F-22-maskiner til øvelsen, skriver Reuters.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

Tidligere i måneden kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

SENDTE JAGERE: USA sendte søndag kveld flere F-22-jagere til militærøvelsen i Sør-Korea. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SENDTE JAGERE: USA sendte søndag kveld flere F-22-jagere til militærøvelsen i Sør-Korea. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer