Hemmeligholdt massakre på russiske elitesoldater

Kreml holdt tett om Tsjetsjenia-krigens største nederlag. Fredag ble det kjent at 85 russiske fallskjermsoldater ble slaktet natt til 1. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elitesoldatene ante fred og ingen fare og var plutselig omringet av flere hundre tsjetsjenske soldater. Hele avdelingen ble massakrert på kort tid. Kun seks russere under kommando av en sersjant unnslapp, skriver Aftenposten.

Kreml får skarp kritikk av russiske aviser etter hemmeligholdet. Først i går innrømmet forsvarsminister Igor Sergejev massakren.

Nedslaktingen fant sted i utkanten av landsbyen Ulus-Kert, tre mil sør for Groznyj. Like før hadde general Gennadij Trosjev kunngjort for verden at «de tsjetsjenske bandene har opphørt å fungere som organiserte bander».

Rapporter fra Moskva lyder på at mellom 600 til 2000 tsjetsjenske soldater kom over fallskjermavdelingen som hadde slått leir. Angrepet ble satt inn så raskt at russiske forsterkninger ikke rakk å bistå.

De fleste av soldatene er fra distriktet Pskov ved grensen til Estland. Området er i sjokk etter drapsmeldingen, som kom kort tid etter at 25 Spetsnaz-soldater ble begravet i den samme byen.

Det nøyaktige hendelsesforløpet er ikke kjent. En versjon går ut på at de intetanende elitesoldatene gikk i bar overkropp og grillet kjøtt da det ble åpnet ild. En annen versjon hevder at det ble satt inn russisk artilleriild da det ble klart at forsterkninger ikke ville rekke fram. Dermed ble mange av de 85 soldatene offer for russiske bomber.

Uansett hva som skjedde natt til 1. mars, er russiske aviser i harnisk over hemmeligholdet.

- På gammelt sovjetisk vis fortsetter makthaverne å bestemme hva folket bør og ikke bør få vite, skriver Moskva-avisen Sevodnja ifølge Aftenposten.